Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ruošdamasi rudeniui žada naują tyrimą – aiškintis, kokia paskiepytųjų nuo koronaviruso dalis persirgo šiuo virusu.

SAM Visuomenės sveikatos departamento patarėja Ginreta Megelinskienė LNK pasakojo, kodėl toks tyrimas yra reikalingas.

„Ką mes matėme ankstesnėje COVID–19 pandemijos bangose – kai buvo alfa, delta atmainų bangos, žmonės susirgdavo, dažnai kreipdavosi ir į asmens sveikatos priežiūros įstaigas. Ir buvo stebimos ir sunkesnės ligos formos, todėl liga būdavo dažniau nustatoma. Kalbant apie omikron atmainą, virusas tikrai keičia savo veidą ir šia atmaina susirgę asmenys dažnai sirgdavo lengvesne ligos forma.

Ypatingai – vakcinuoti žmonės, kadangi vakcina apsaugo nuo sunkių ligos formų. Tai realiai, jei vakcinuotas žmogus susirgdavo, gali būti, kad dažnu atveju net nesikreipdavo į asmens sveikatos priežiūros įstaigą. Galbūt dėl to, kad net ir nejausdavo jokių simptomų arba labai lengvus simptomus“, – LNK pasakojo G. Megelinskienė.

Ji teigė, jog yra tikėtina, kad duomenų apie dalį vakcinuotų ir persirgusių asmenų tiesiog nėra.

„Nežinome, kokia gali būti ta dalis. Ir kokia gali būti populiacijos imuniteto būklė“, – aiškino SAM atstovė.

Kitas svarbus tyrimo objektas – kiek laiko po persirgimo koronavirusu išsilaiko antikūnai.

„Tokiu būdu spręsti dėl tolimesnės vakcinacijos strategijos – kada, kaip pavyzdys, reikėtų skirti tą ketvirtą vakcinos dozę“, – teigė SAM atstovė.

Šis tyrimas, anot G. Megelinskienės, bus svarbus COVID–19 valdymo strategijai.

„Šio tyrimo rezultatai gali nulemti COVID–19 valdymo strategiją. Dėl tolimesnių sprendimų – dėl valdymo priemonių: kaukės ir visa kita, tai iš dalies gali nulemti. Taip pat labai svarbus (tyrimas, aut. p.) ir dėl vakcinacijos strategijos. Žinoma, šiuo metu Europos vaistų agentūra ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras jau rengia rekomendacijas dėl ketvirtosios vakcinos dozės.

Dabar jau parengtos (rekomendacijos, aut. p.) dėl tam tikros dalies populiacijos. Taip pat rengiama ir dėl platesnio skiepijimo. Tai žinoma, mes remsimės ir tarptautinių organizacijų rekomendacijomis. Tačiau, kai turėsime savo šalies situaciją, galėsime adaptuoti tas rekomendacijas ir labiau pritaikyti mūsų šalies gyventojams“, – LNK pasakojo SAM atstovė G. Megelinskienė.

Tyrimas bus pradėtas rudenį – rugsėjo mėnesį. Tad vykstant tyrimui COVID–19 valdymo strategija bus vykdoma pagal tarptautinių organizacijų rekomendacijas.

Lietuvos mokslų taryba šiuo metu yra gavusi paraiškas, šiuo metu atliekamas ekspertinis vertinimas.

„Kol kas SAM neturi duomenų ir nežino, kas yra pateikę paraiškas, kurie mokslininkai. Bet kai taryba atliks vertinimą, tada mes ir gausime informaciją“, – sakė G. Megelinskienė.

Visą LNK pokalbį apie naują tyrimą žiūrėkite čia: