Politiko teigimu, ataskaitą, kurioje tvirtinama, kad Lietuvos institucijos „nežmoniškomis sąlygomis“ savavališkai sulaikė ir tūkstančius žmonių įkurdino „militarizuotuose centruose“, paruošė „iš mėnulio iškritę“ asmenys. Jo teigimu, absurdiškai skamba ir dokumente pateikti pasiūlymai – sustabdyti neteisėtų migrantų apgręžimą.

„Tai čia visiškas absurdas. Kur „Amnesty International“ buvo praėjusių metų liepą–rugpjūtį, kai kas dieną ėjo po 300 nelegalių migrantų? Pagal juos mes turėjome nieko nedaryti. Pagal tuos mūsų nyvyriausybininkus irgi galėjome nieko nedaryti. Kur būtų šiandien Lietuva? Kiek būtų šiandien nelegalių migrantų Lietuvoje? Kiek mes būtume gavę kritikos iš kitų ES valstybių, kad nesaugome išorinės sienos? Kiek nelegalia prekyba žmonėmis (užsiimančių asmenų – ELTA) būtų pasipelnę?“, – klausimus „Žinių radijo“ eteryje kėlė L. Kasčiūnas, pažymėdamas, kad Lietuvos taikyta apgręžimo politika kaip tik išgelbėjo daug žmonių gyvybių.

„Apgręžimo politika netgi išgelbėjo daug žmonių gyvybių, nes pasakė, kad tu nevažiuok čia ir neaukok savo likimo. „Amnesty International“ viso to net nevertina. Mano požiūriu, tai yra tiesiog iš mėnulio iškritusių žmonių vertinimas“, – sakė konservatorius.

Be to, NSGK pirmininko manymu, minima atskaita apskritai yra neobjektyvi ir neatspindinti platesnio įvykių konteksto.

„Ataskaita pirmiausiai paremta tik migrantų liudijimais – ne sienos apsaugos pareigūnų, kuriems taip pat tenka sunkus darbas užtikrinti saugumą ir kitus dalykus. Toks jausmas, kad mes pasikvietėme į svečius nelegalius migrantus ir juos kažkur įkišome ir sukūrėme kažką blogą.
Mes juk jų nekvietėme – tai buvo hibridinės atakos padarinys“, – aiškino politikas.

„Mes, kaip valstybė, tuomet neturėjome tokių absorbavimo pajėgumų, kad būtų galima juos apgyvendinti 3-4 žvaigždučių viešbutyje, kaip galbūt įsivaizduoja „Amnesty International“, – teigė L. Kasčiūnas.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ atskaitoje paskelbė, kad ukrainiečių pabėgėliai Lietuvoje sutinkami šiltai, o tuo metu pabėgėlių iš Artimųjų Rytų, kurie į šalį atvyko kirsdami sieną iš Baltarusijos, teisės ignoruojamos. Organizacija nustatė, remdamasi apklausomis dviejuose neteisėtų migrantų centruose Lietuvoje, kad pabėgėliai iš Irako ir Sirijos patiria „nehumanišką ir žeminantį elgesį bei neteisėtą grąžinimą į kilmės šalis“.

„Amnesty International“ taip pat kritikuoja Europos Sąjungą ignoruojant padėtį Lietuvoje, vienoje iš valstybių narių. Organizacija rekomenduoja Lietuvai sustabdyti pabėgėlių ir migrantų apgręžimą į Baltarusiją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)