Jis radijo eteryje kalbėjo, jog tokios karštos dienos tęsiasi jau kuris laikas.

„Galbūt jau darosi neįprasta. Ir pasiekiami kelias dienas aukščiausios temperatūros rekordai. Ir antradienį rekordas buvo atnaujintas, ko nebuvo per visą temperatūros stebėjimo laikotarpį.

Bet šį karštį jau lydi ir liūtys, perkūnijos. Nes situacija pasikeitė, atmosferos slėgis nukrito, tad atsirado proga pasirodyti liūtims.

Ir antradienį Kauno, Birštono, Prienų apylinkėse smarkios liūtys buvo, su vėjais. Šiandien atmosferos frontas per Lietuvą keliauja. Tai ramių orų jau nesitikėkime“, – pasakojo sinoptikas V. Sakalauskas.

Jis teigė, jog trečiadienį šalyje bus nepastoviai debesuota, ir daugelyje vietovių bus trumpos liūtys, vietoje – smarkios.

„Ten, kur formuosis galingesni, aukštesni debesys galima ir kruša. Vėjas irgi bus nepastovios krypties, dažnai keis kryptį. Kadangi orai neramūs, tai formuosis kamuoliniai lietaus debesys gan aukšti. Vietomis tikėtini ir vėjo gūsiai – vadinamas škvalas – iki 15–20 m/s.

Bet bus šilta – dar šiandien orai išliks karšti – įdienojus aukščiausia temperatūra pakils iki 27–32 laipsnių karščio. Pajūryje gaiviau – nes vėjas pūs nuo jūros, ten 24–26 laipsniai šilumos“, – sakė sinoptikas.

Paklaustas, kiek dar truks karščiai, sinoptikas V. Sakalauskas ragino „dar pakentėti“.

„Šiandien karšta, rytoj irgi panašūs orai, tik lietaus mažiau – trumpi lietūs vietomis palis, neišvengsime ir perkūnijų. Vėjas – rytų, pietryčių krypties, nestiprus. Deja, vėl šilta, karšta, net naktį pakankamai šilta. Ketvirtadienio naktį temperatūra vos spės pažemėti iki 16–21 laipsnio šilumos. O diena bus panaši į trečiadienį – dieną bus 27–32 laipsniai karščio“, – sakė jis.

Liepos mėnesį, anot Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptiko V. Sakalausko vėl pradėsime karštais orais.

„Dieną vietomis trumpas lietus su perkūnija, o be to dieną vėl tikėtina vėjo gūsiai iki 15–18 m/s. Tai jau bus labai karšta paskutinė diena – naktis vėl bus tvanki – 17–22 laipsniai šilumos. O dieną štai vėl 28–33 laipsniai karščio“, – prognozėmis Žinių radijo eteryje dalijosi sinoptikas.

Ateinantį savaitgalį, anot jo, vakarinis vėjas atneš gaivesnį orą.

„Temperatūra po truputį pradės žemėti. Tiesa, šeštadienį dar ji labai nenoriai pažemės. Netgi dieną rytiniuose rajonuose laikysis 28–33 laipsnių karštis, bet štai vakariniuose – 23–27 laipsniai. O sekmadienio naktį – 15–20 laipsnių, sekmadienio dieną – 21–26 laipsniai šilumos. Taigi, galbūt sulauksime Lietuvai būdingos vasaros – nekarštos vasaros“, – sakė sinoptikas.

Sinoptikas V. Sakalauskas teigė, jog bent jau pirmoji birželio pusė buvo lietuviška.

„Kai kuriomis dienomis buvo net ir vėsiau, nei yra įprasta. Bet pasižymėjo birželio pabaiga, galbūt net nebūdingi tokie orai lietuviškai vasarai, jau per karšti jie“, – kalbėjo sinoptikas V. Sakalauskas.