Išimtis, anot LNK Žinių, galiotų ne tik plienui, bet ir kitoms sankcionuotoms prekėms: alkoholiui, cementui, naftos produktams, kuriems apribojimai įsigalios artimiausiais mėnesiais. Baiminamasi, kad tai sukurs precedentą tolimesnėms Rusijos manipuliacijoms dėl sankcijų, tačiau užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tikina, kad Lietuva vis tiek privalės vadovautis naujais išaiškinimais.

Ekspertai sako, kad tai nepavydėtina situacija Lietuvai ir mūsų užsienio politikai.

Išimtis bus padaryta

Anot LNK Žinių, oficialiai EK naujus išaiškinimus dėl Kaliningrado tranzito vis dar ruošia, tačiau neoficialūs šaltiniai praneša, kad V. Putinui išimtis bus padaryta: rusišką plieną Rusija per Lietuvą vežti galės.

„Mano žiniomis, yra siūlomi pakeitimai Reglamente – aš nevadinčiau išaiškinimu, nes tai tikrai nėra išaiškinimo lygmuo, kad būtų leista tam tikrą kiekį sankcionuotų ES pusės prekių tranzitu vežti tarp Rusijos ir Kaliningrado“, – LNK Žinioms sakė europarlamentaras Petras Auštrevičius.

Kol kas sankcijos galioja mažiau nei 2 procentams viso krovinių srauto į Kaliningradą, tačiau metų gale sankcionuojama bus apie pusė visų tranzitu gabenamų rusiškų prekių. Nuo liepos 10 draudimas įsigalios cementui ir alkoholiui, dar po mėnesio – angliai ir kietajam kurui, gruodį – naftos produktams.

Tad patikslinus sankcijų įgyvendinimą rusiškam plienui, išimčių nebus ieškoma ir kitoms sankcionuotoms prekėms, teigia LNK Žinios.

„Čia yra vienas iš klausimų, nes tikrai negali būti kažkokių nenuoseklių pozicijų. Todėl, kad, mūsų vertinimu, nėra jokio skirtumo, Reglamento nuostatos skirtingų prekių atžvilgiu yra skirtingos tiktai tiek, kiek skirtingais terminais pasibaigia pereinamieji laikotarpiai“, – LNK Žinios cituoja premjerę Ingridą Šimonytę.

Turės vadovautis EK išaiškinimu

Anot P. Auštrevičiaus, panašu, jog einama ta linkme, kad pakeitimai galiotų ir būtų taikomi visoms sankcionuotoms prekėms, ne tik plienui ir juodiesiems metalams.

Prezidentūra tikina, kad Lietuva niekada nesutiks, kad jai, skirtingai nei kitoms ES valstybėms, būtų taikomos kokios nors išimtys dėl Kaliningrado tranzito, tačiau G. Landsbergis teigia, kad Lietuva vadovautis ES išaiškinimu turės.

„Noriu pabrėžti, kad Lietuva neturi teisinės kompetencijos kaip nors vetuoti papildomą išaiškinimą, tai yra EK nuostata ir teisė sankcijų Reglamentus aiškinti, kaip ji mano esant reikalinga. Dabar mes esame kol kas pasiūlę savo tam tikrą matymą į tam tikras nuostatas, kurios gali būti iš EK pateiktos, o gali jos būti ir nepateiktos“, – teigė G. Landsbergis.

Padėtis būtų nepavydėtina

Anot LNK Žinių, panašu, kad išimtis sankcionuotoms prekėms galiotų tik tranzitui per Lietuvą, nes tik čia yra nutiesta rusiško standarto geležinkelio vėžė.

„Niekas nekalba apie tranzitą per Lenkiją, nors toks sausumos kelias irgi egzistuoja. O tai sukuria tam tikrus precedentus ateičiai“, – teigė P. Auštrevičius.

Politologė Dovilė Jakniūnaitė teigė, kad žmonės, kurie daro užsienio politiką tokiu atveju atsidurtų šiek tiek nepavydėtinoje padėtyje.

„Nes būtų parodyta, kad vis dėlto mes esame maži ir galima kai kuriuos dalykus ant mūsų užkrauti“, – sakė ji.

G. Landsbergis pabrėžė, kad Lietuva nesiekė papildomo EK išaiškinimo, nes manė, kad tas, kuris buvo pateiktas, yra pakankamas ir aiškus, o dabar iniciatyva atėjo iš EK.

LNK Žinios pabrėžia, jog kalbama, kad prie įsigaliojusių sankcijų išaiškinimo EK prisidėjo nevienodos valstybių nuomonės – diskusijas esą įžiebė Prancūzijos abejonės.

„Kas daugiausiai prekiauja, turi ekonominių interesų ir tuo pačiu daugiau ir politinių visokių ryšių, susitarimų, investicinių projektų, tie, kaip taisyklė, ir bando ieškoti kažkokių apėjimų“, – sako P. Auštrevičius.

Kol Europa rengia išimtis, iš Rusijos skamba karingi buvusio Rusijos prezidento, dabartinio Rusijos saugumo tarybos vadovo pavaduotojo Dmitrijaus Medvedevo pasisakymai: „Sakykime tiesiai – tranzito ribojimas yra dalis to karo pagal patikėjimą, kurį Vakarai pradėjo prieš Rusiją. Žinoma, Rusija imsis atsakomųjų priemonių, jos bus griežtos. Kol kas neatskleisiu, kokios. Galimybių yra daug. Daugelis jų ekonominės ir galinčios nutraukti deguonį mūsų Baltijos kaimynėms, kurios ėmėsi priešiškų veiksmų. Yra galimybė imtis ir asimetrinių priemonių, kas, žinoma, sukels kritinį konflikto eskalavimą“.

Užsienio reikalų ministras yra pripažinęs, kad dėl sankcijų įgyvendinimo buvo padaryta komunikacinių klaidų. Svarstoma, jei Lietuva būtų iš anksto perspėjusi dėl galimų Rusijos provokacijų, galbūt pastarosios nebūtų pasėjusios abejonių ir EK.

Kada naujas sankcijų įgyvendinimo išaiškinimas bus pristatytas oficialiai, kol kas neaišku.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: