„Jus įtraukia į karą. Ir dar aktyviau, nei tai buvo vasarį ir pavasario mėnesiais. Kremliuje už jus jau nusprendė – jūsų gyvybės jiems nieko nereiškia. Bet jūs ne vergai ir ne patrankų mėsa.

Jūs neturite mirti. Ir jūs turite jėgų neduoti kam nors už jus nuspręsti, kas jūsų laukia toliau“, – taip į baltarusius kreipėsi Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

M. Milta teigė, jog kaštai, su kuriais tektų susidurti Aliaksandrui Lukašenkai, jei Baltarusija aktyviai ir tiesiogiai įsitrauktų į karą, būtų neproporcingi tam, „kad režimas galėtų išsilaikyti“.

„Nes galiausiai pagrindinis A. Lukašenkos režimo tikslas yra išsilaikyti. Tai yra egzistencinis poreikis, kuriuo vadovaujasi A. Lukašenka nuo pat 1994 metų. Ir šiuo atžvilgiu Baltarusijos tiesioginis dalyvavimas kare neprisidėtų prie režimo tvarumo, o atvirkščiai“, – tikino RESC analitikas M. Milta.

Jo teigimu, A. Lukašenkai pati patogiausia strategija yra išlikti „pilkoje zonoje“.

„Tai jam labai būdingas, esminis A. Lukašenkos režimo bruožas – išlikti pilkojoje zonoje, neprisiimti per daug įsipareigojimų nei vienai, nei kitai šaliai. (…) Tai nėra tvarus režimas ir nors iš išorės gali atrodyti, kad režimui pavyko nuslopinti protestus, nematome viešai reiškiamų nepasitenkinimų, bet tai nereiškia, kad režimas visuomenės akyse yra legitimus“, – Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ sakė M. Milta.

Jis teigė, jog toks sprendimas nėra „palankus Lukašenkai“. Todėl, anot RESC analitiko, A. Lukašenka ieško būdų, ką pasiūlyti Kremliui, kad kare tiesiogiai dalyvauti nereikėtų.

„Todėl klausimas yra – ką jis Kremliui gali pasiūlyti vietoje to, kad dalyvautų kare tiesiogiai. Ir vienas iš pastebimų žingsnių, mano nuomone, yra retorinis lygmuo, tas naratyvas, kurį skleidžia A. Lukašenka.

Ne veltui kiekvieną kartą A. Lukašenkai susitikus su Vladimiru Putinu, kaip ir paskutinį kartą, A. Lukašenka teigė, jog „Kaliningrado blokada“, kuri nėra vykdoma net – yra karo paskelbimas.

Tokių pareiškimų mes nematome iš Kremliaus, iš V. Putino ar kitų Rusijos valdininkų. Bet A. Lukašenka taip sako, tarsi norėdamas išpildyti tą įsipareigojimą, kurį jis jaučia Rusijos atžvilgiu“, – kalbėjo M. Milta.

Žinių radijo pašnekovas tikino, jog A. Lukašenka puikiai supranta, kad jo manevro laisvė nors ir egzistuoja, bet yra labai ribota.