Dvi seserys – keturiolikmetė Nina ir aštuoniuolikmetė Lilija vienintelės sugebėjo išlikti gyvos, kai jų namas buvo apšaudytas.

„Būdama vyresnė stengiuosi neverkti, nes tai niekuo nepadės. Tai negrąžins mamos“, – kalbėjo mergina.

Seserų motina ir dvi draugės mirė nuo siaubingų odos nudegimų, dėl sunaikintų tiltų ir apšaudymų greitoji pagalba jų pasiekti negalėjo.

„Mama vilkėjo palaidinę – ji tiesiog prisvilo prie odos“, – pasakojo mergina.

Lilija nudegė 25, Nina – 35 procentus kūno, iš ligoninės merginos neturės, kur grįžti.

„Viskas užsiliepsnojo, iškvietėme greitąją pagalbą, bet ji pasakė, kad neatvyks. Perėjome tiltą ir iš ten mus paėmė kito miesto greitoji. Iš pradžių mirė dėdė, po to mama, po to – teta. Jeigu mes likome gyvos, vadinasi, kažkaip išgyvensime“, – kalbėjo Lilija.

„Teko daryti specifines operacijas, kad išsaugotume rankas, kad išlaisvintume kraujagysles, kad kraujotaka būtų normali“, – pasakojo chirurgas Oleksandr Piatkosvkyj.

Rusija tęsia skirtingų Ukrainos gyvenviečių apšaudymus. Savaitgalį nukentėjo ir toli už fronto linijos esantys regionai – nuo vakarinės Ukrainos Lvivo srities iki Žytomyro, Černihivo. Šalies pietuose tarp nukentėjusių vietovių – Mykolajivas ir Odesa.

Per naktinę Charkivo ataką du žmonės žuvo, mažiausiai penki sužeisti.

„Vakare pasigirdo oro pavojaus signalas, nuėjau prie telefono, tuo metu griuvo sienos, po to lubos, buvo įkalinti“, – pasakojo viena ukrainietė.

„Iš Rusijos Federacijos Maskvos ordos Belgorodo srities buvo paleistos trys raketos. Mes esame tų smūgių liudininkai. Mažiausiai viena raketa pataikė į dviejų aukštų pastatą su 7 butais“, – teigė Charkivo policijos skyriaus viršininkas Volodymyr Tymoško.

Amerikos karo ekspertai pastebi, kad Kyjivui suduotas raketų smūgis – pirma tokia didelė ataka sostinėje nuo balandžio pabaigos.

Karas Ukrainoje

„Ką reiškia šios raketos? Net 62 vos per vieną dieną – 24 valandas. Tai rusiškas metodas eskaluoti kiekvieną kartą, kai vyksta tarptautiniai įvykiai – G7 lyderiai susirinkę Vokietijoje į viršūnių susitikimą turi pakankamai potencialo sustabdyti Rusijos agresiją prieš Ukrainą ir prieš visą Europą. Tai – įmanoma“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Ukrainos teigimu, Baltarusijos valdžia ir toliau teikia Rusijai karinę paramą – į Belgorodo sritį buvo išsiųsta apie 20 vagonų šaudmenų siunta.

„Noriu kreiptis į Baltarusijos piliečius tiek civilius, tiek su uniformomis – jus traukia į karą. Net labiau nei vasarį ar pavasario mėnesiais. Jie Kremliuje viską už jus jau nusprendė – jūsų gyvybės jiems nieko nereiškia. Bet jūs ne vergai ar patrankų mėsa. Nereikia mirti ir leisti kažkam kitam spręsti jūsų likimo. Žinau, kad Baltarusijos žmonės palaiko Ukrainą, palaiko mus, o ne karą.

Štai kodėl Rusijos valdžia jus visus nori įtraukti įtempti į karą, nori tarp mūsų sėti neapykantą. Daug kas priklauso nuo Baltarusijos žmonių. Ir aš žinau, kad jūs galite vengti dalyvauti šiame kare. Jūsų gyvenimas priklauso jums ir tik jums. O ne kam nors Kremliuje“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Pranešama, kad JAV ketina perduoti Ukrainai Norvegijoje sukurtų ilgo ir vidutinio nuotolio priešlėktuvinės gynybos sistemų NASAMS. Šios sistemos naudojamos ir saugoti JAV oro erdvę aplink Baltuosius Rūmus ir Kapitalijų sostinėje Vašingtone.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: