Dalis Lietuvos valstybinių institucijų ir įmonių nuo praėjusios savaitės susiduria su kibernetiniais išpuoliais. E. Gudzinskaitė BNS nepatvirtino, kad sutrikimas susijęs su ataka, tačiau teigė, kad informacija apie incidentą perduota Informatikos ir ryšių departamentui.

„Stringa informacijos patalpinimas, atnaujinimas mūsų interneto svetainėje, bet blogiausia, kad šiuo metu trikdžių patiria vidinės sistemos, pavyzdžiui, pasų išdavimo sistema“, – sakė E. Gudzinskaitė.

„Gali susidaryti eilutės ir gali būti, kad dalies klientų aptarnauti laiku nepavyks“, – pridūrė ji.

Pasak E. Gudzinskaitės, su panašiomis problemomis specialistai susiduria užsieniečiams išduodami leidimus gyventi Lietuvoje.

Valstybinė mokesčių inspekcija dėl kibernetinės atakos pirmadienį sustabdė savo informacinių sistemų veikimą.

Apie išaugusį paskirstytų paslaugų trikdymo, vadinamųjų DDoS, kibernetinių atakų skaičių Nacionalinis kibernetinio saugumo centras pranešė praėjusią savaitę.

Krašto apsaugos ministerija skelbė, jog dauguma atakų buvo nukreiptos prieš valstybės institucijas, susisiekimo ir finansų sektorius, todėl fiksuoti laikini paslaugų sutrikimai.

Rusija pastaruoju metu kaltina Lietuvą ir ES pažeidžiant tarptautinius susitarimus, dėl sankcijų Maskvai apribojus dalies prekių tranzitą į Kaliningrado sritį. Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas neatmetė, kad atakos gali būti susijusios su šiais ginčais.