Taip ji kalbėjo duodama parodymus byloje dėl galimo tuometinio Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos vadovo Š. Narbuto piktnaudžiavimo vykdant kovai su COVID-19 pandemija reikalingų priemonių pirkimus.

I. Marčiulionytė teikė Lietuvai pagalbą perkant šias priemones iš Kinijos įmonių pandemijos pradžioje 2020 metais.

„Aš maniau, kad jis Sveikatos apsaugos ministerijoje dirba, jis būdavo pridedamas prie susirašinėjimų elektroniniu paštu, buvo sakoma, kad, jo, Šarūno, reikia paklausti“, – teisme sakė diplomatė.

Apie tai, kad Š. Narbutas nėra ministerijos darbuotojas, ji sakė sužinojusi vėliau iš Lietuvos atstovų.

Vilniaus apygardos teismas nagrinėja Š. Narbuto galimo sukčiavimo ir piktnaudžiavimo bylą. Jos duomenimis, 2020 metų kovą-liepą Š. Narbutas, veikdamas kaip Vyriausybės atstovas ir nešališkas ekspertas, gavo tuometinės sveikatos viceministrės Kristinos Garuolienės ir tuometinio premjero patarėjo Luko Savicko žodinį nurodymą derėtis dėl COVID-19 reagentų įsigijimo Vyriausybės vardu.

Įtariama, kad susitarus dėl 17 eurų kainos už vienetą, į šią sumą įskaičiuota ir 1 euro už testą tarpininkavimo atlygis Š. Narbutui. Tyrimo duomenimis, apie šią kainos dalį bei vėliau sudarytą galbūt fiktyvią komercinio atstovavimo sutartį bei gautą neteisėtą atlygį Š. Narbutas neinformavo tuometinės sveikatos apsaugos viceministrės ir premjero patarėjo.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, Š. Narbutas galėjo tyčia suklaidinti reagentus tiekiančios užsienio įmonės pardavimų vadovą dėl savo kaip fizinio asmens statuso, nors iš tiesų buvo Lietuvos atstovas.

Reagentus reikėjo gauti kuo greičiau

2020 metais kilus pandemijai, Lietuva siekė skubiai įsigyti COVID-19 tyrimams reikalingų reagentų.

Tuo metu Lietuvos ambasadore Kinijoje dirbusi I. Marčiulionytė teisme patvirtino, jog dalyvavo posėdyje ir kituose su reagentų pirkimu susijusiuose renginiuose.

Sveikatos apsaugos ministerija prašė dalyvauti kaip Kinijos ambasadorės, kinai siųsdavo mums pasiūlymus su tais pačiais reagentais. Kostiumai, pirštinės – mes buvom stipriai įsitraukę į procesą, pagrindinis krūvis ėjo mums“, – posėdyje pasakojo diplomatė.

„Mes pasiūlėm Vyriausybei, nes būnant Kinijoje buvo lengviausia daryti, visko trūkumas, turėjom didžiulį sąrašą – nuo pirštinių iki batų, kvėpavimo aparatų, viskas buvo tame sąraše, kur reikalinga suvaldyti pandemiją“, – kalbėjo ji.

2020 metų kovą įvyko nuotolinis įvairių Lietuvos valstybės įstaigų ir verslininkų susitikimas.

„Galiu patvirtinti, kad pagrindinį vaidmenį vaidino Šarūnas, jis buvo kaip ir moderatorius, toks jausmas, kad turėjo daugiausia kontakto su parduodančia puse. Tai buvo pirmieji reagentai, kurių Lietuvai labai reikėjo. Aš atsimenu, kad tai buvo Kinijos kompanija, ji turėjo atstovus Ispanijoje“, – kalbėjo liudytoja.

Ji prisiminė, kad tokie pirkimai vyko pirmą kartą, o svarbiausias veiksnys buvo laikas.

„Svarbiausia tada buvo laikas buvo, nes buvo labai laukiami Lietuvoje“, – sakė I. Marčiulionytė.

Teisėjo paklausta apie tai, ar svarbi buvo kaina, diplomatė sakė, jog kažkokių svarstymų dėl to būta.

„Mums buvo svarbiausia nupirkti reagentus, buvo susirašinėjame su puse pasaulio“, – teigė ji.

Š. Narbuto byloje kaip liudytojai buvo apklausti buvęs premjeras, dabartinis Seimo narys Saulius Skvernelis, tuometinis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, buvusi sveikatos apsaugos viceministrė K. Garuolienė ir tuometinis premjero patarėjas L. Savickas, buvęs Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis.

Sveikatos apsaugos ministerija šioje byloje yra civilinis ieškovas, ji yra pareiškusi 303,3 tūkst. eurų dydžio ieškinį.

Bylos nagrinėjimą teismas tęs rugsėjį.