„Mes niekur neatsitrauksime, nes Europos Komisija išaiškina ir mes, būdami atsakingi ES nariai, įgyvendiname Komisijos sprendimus“, – Seime žurnalistams sakė politikas.

„Kaip ES reglamentai nustatys, taip ir Lietuva elgsis“, – pridūrė jis.

Nors, NSGK pirmininko teigimu, toks žingsnis nebūtų geras signalas, tačiau, akcentavo L. Kasčiūnas, šiame kontekste ypač svarbus yra sąjungininkų vienybės klausimas.

„Atsitraukimas, jeigu tai padarytų Europos Komisija, jeigu taip būtų, bet gal taip ir nebus, tai nebūtų geras signalas. Bet mums labai svarbus momentas yra transatlantinė vienybė ir sąjungininkų pozicijos, ypač artėjančiame NATO viršūnių susitikime, čia mums reikia labai svarbių sprendimų“, – sakė parlamentaras, pridurdamas, jog Europos Sąjungoje visada buvo valstybių, kurios turėjo skirtingą požiūrį į tai, kaip bendrauti su Maskva.

„Europoje visada būdavo skirtingos vizijos: vieni griežtesnės linijos šalininkai, kiti, kurie ragino įsiklausyti, rasti sąlyčio taškų. Tos linijos visada buvo ir iki karo, ir dabartiniame kontekste. Šiandien šios vizijos gali būti taip, kad konkuruoja ir ES sprendimų priėmime ir koridoriuose“, – teigė jis.

Įsigaliojus ES sankcijoms, Lietuva apribojo plieno bei juodųjų metalų tranzitą į Kaliningradą. Kaip tvirtina atsakingos institucijos, šis Lietuvos valdžios institucijų draudimas sankcionuotas prekes gabenti į Kaliningradą yra grįstas ES sankcijomis, numatytomis dar pavasarį.

Tuo tarpu Rusija tranzito į Kaliningradą sustabdymą laiko neteisėtu ir beprecedenčiu. Maskva net pagrasino Lietuvai atsaku.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis spaudai teigė, jog Lietuva nesiėmė jokių vienašalių nacionalinių apribojimų ir laikosi tik Bendrijos sankcijų, todėl pareikšti kaltinimai tėra propaganda. Visgi, kaip rašė tarptautinė žiniasklaida, Briuselis yra nusiteikęs dar kartą tikrinti šio sprendimo teisinius aspektus ir gali pateikti papildomų nurodymų dėl sankcijų taikymo.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją