„Jei yra kokia nors problema, tai Vladimiro Putino neišprovokuota invazija į Ukrainą, kuri lėmė dabartinę situaciją pasaulyje. (...) Ir ginčytis ar skųstis, kad tai kam nors Rusijoje sukelia sunkumų, yra neįtikėtina, kai ji yra šios problemos šaltinis. Lietuva laikosi Europos Sąjungos taikomų sankcijų ir tai visiškai atitinka Amerikos ir NATO požiūrį į Putino invaziją“, – Seime po Aleksandro Stulginskio žvaigždės įteikimo kalbėjo R. J. Durbinas.

JAV senatorius pabrėžė, kad tranzitui į Kaliningradą neturėtų būti taikomos jokios išimtys.

„Tranzitui tarp Baltarusijos ir Kaliningrado per Lietuvą turi būti taikomos tos pačios taisyklės kaip ir visoje ES. Jokių išimčių nedaroma.

Manau, kad Lietuvos žmonės daro viską, ką gali, kad šis karas baigtųsi. Ir tai yra svarbus žingsnis“, – pridūrė JAV senatorius.

Įsigaliojus ES sankcijoms, Lietuva apribojo plieno bei juodųjų metalų tranzitą į Kaliningradą. Kaip tvirtina atsakingos institucijos, šis Lietuvos valdžios institucijų draudimas sankcionuotas prekes gabenti į Kaliningradą yra grįstas ES sankcijomis, numatytomis dar pavasarį. Tuo tarpu Rusija tranzito į Kaliningradą sustabdymą laiko neteisėtu ir beprecedenčiu. Maskva net pagrasino Lietuvai atsaku.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis spaudai teigė, jog Lietuva nesiėmė jokių vienašalių nacionalinių apribojimų ir laikosi tik Bendrijos sankcijų, todėl pareikšti kaltinimai tėra propaganda. Visgi, kaip rašė tarptautinė žiniasklaida, Briuselis yra nusiteikęs dar kartą tikrinti šio sprendimo teisinius aspektus ir gali pateikti papildomų nurodymų dėl sankcijų taikymo.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją