„Lukašenkai pasiūlė modernizuoti jo turimus SU-25 nešti branduolinį ginklą ir per artimiausius kelis mėnesius Baltarusijai perduoti taktinių raketų kompleksus „Iskander-M“. Tuos pačius, kurie ir taip yra Baltarusijoje ir šaudė į Ukrainą.

Ką gi, nauji NATO sprendiniai dėl oro gynybos kaip tik laukiami. Tačiau, matyt, reikėtų pradėti kalbėtis ir dėl asimetrinių priemonių arsenalo papildymo. Pavyzdžiui, dėl mobilių raketinių sistemų M142 HIMARS išankstinio dislokavimo, kol mes po kelių metų įsigysime nuosavas sistemas.

Taip pat dėl aviacijos pajėgumų didinimo Lietuvoje - mums dabar neturint galimybių sukurti smogiamosios aviacijos junginio, gal reikėtų NATO formate kūrybiškiau pasižiūrėti į papildomų aviacijos pajėgumų sukūrimą Lietuvoje. Kad ir apmokant mūsų lakūnus, perduodant rytiniam flangui papildomą pajėgumą, kurio išlaikymo naštą pasidalintume. Žinoma tai būtų ne vienadieniai ir ne čia pat įgyvendinami sprendimai, kuriuos pirmiausia turėtų vertinti kariniai specialistai.

Tai tik idėjos ir jautrios temos (ir asimetrinis atsakas gali būti dar kitoks), bet reaguoti į tai, kad vienas diktatorius kitam diktatoriui siūlo pasidalinti branduoliniais pampersais, vis tiek reikės“, - socialiniame tinkle „Facebook“ sekmadienį parašė A. Anušauskas.

Kiek anksčiau skelbta, jog Rusija žada artimiausiais mėnesiais Baltarusijoje dislokuoti branduolinį ginklą galinčias nešti raketas. Apie tai šeštadienį pareiškė Rusijos prezidentas V. Putinas, kuris Sankt Peterburge susitiko su Baltarusijos autoritariniu vadovu Aliaksandru Lukašenka, praneša AFP.

„Ateinančiais mėnesiais Baltarusijai perduosime „Iskander-M“ taktinių raketų sistemas, kurios gali naudoti balistines ar sparnuotąsias raketas, jų konvencines ir branduolines versijas“, – V. Putinas sakė susitikimo su A. Lukašenka metu.

Augant įtampai tarp Rusijos ir Vakarų dėl karo Ukrainoje, V. Putinas taip pat siūlė atnaujinti Baltarusijos karinius lėktuvus, kad jie galėtų būti apginkluoti branduoliniais ginklais.

„Baltarusijos kariuomenė naudoja daug Su-25 lėktuvų. Jie galėtų būti atitinkamai patobulinti“, – sakė Rusijos prezidentas.

A. Lukašenkai sutikus, kad lėktuvai galėtų būti pritaikyti branduolinių ginklų naudojimui, V. Putinas pareiškė, kad modernizacija būtų atliekama lėktuvų gamyklose Rusijoje ir turėtų prasidėti personalo apmokymai. „Susitarsime, kaip tą pasiekti“, – pridėjo V. Putinas.

Rusijai vasario 24 d. įsiveržus į Ukrainą, V. Putinas kelis kartus užsiminė apie branduolinius ginklus, o Vakaruose tai suvokta kaip perspėjimas nesikišti.

Tuo metu gegužės mėnesį A. Lukašenka paskelbė, kad Baltarusija iš Rusijos įsigys „Iskander“ raketų sistemų, galinčių naudoti branduolinį ginklą, ir priešlėktuvinių raketų sistemų S-400.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)