Sekmadienį išplatintame pranešime Liberalų sąjūdis teigia, kad laikosi pozicijos, jog situacija su Kaliningrado tranzitu yra pernelyg komplikuota ir pavojinga Lietuvos nacionaliniams interesams, jog pasyviai lauktume Europos Komisijos (EK) naujo sankcijų reglamento išaiškinimo.

Todėl Liberalų sąjūdžio atstovai siūlo prezidentui dar iki pirmadienio susitikti Užsienio politikos koordinacinėje taryboje su valdančiąja koalicija išplėstiniame formate ir aptarti kaip elgtis susidariusioje krizėje.

Kaip jau skelbta, birželio 18-osios naktį „Lietuvos geležinkeliai" sustabdė ES sankcionuotų rusiškų prekių tranzitą į Kaliningradą, įskaitant: statybines medžiagas, medieną, metalą bei daugelį kitų prekių. Šis Lietuvos valdžios institucijų draudimas sankcionuotas prekes gabenti į Kaliningradą yra grįstas ES sankcijomis numatytomis dar pavasarį, tad Rusijos atstovams tai nėra naujiena.

Tuo metu Rusija tranzito į Kaliningradą sustabdymą laiko neteisėtu ir beprecedenčiu.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis spaudai teigė, jog Lietuva nesiėmė jokių vienašalių nacionalinių apribojimų ir laikosi tik bendrijos sankcijų, todėl, pareikšti kaltinimai tėra propaganda. Visgi, Briuselis dar kartą tikrins šio sprendimo teisinius aspektus.

Kreipimąsi pasirašė Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas, Žmogaus teisių komiteto narys Eugenijus Gentvilas, Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai: Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys, Ateities komiteto pirmininkas Raimundas Lopata, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Virginijus Alekna, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotoja, Švietimo ir mokslo komiteto narė Edita Rudelienė, Ekonomikos komiteto bei Europos reikalų komiteto narys Andrius Bagdonas, Aplinkos apsaugos komiteto narys Romualdas Vaitkus, Joniškio rajono savivaldybės meras Vitalijus Gailius, Tauragės rajono savivaldybės meras Dovydas Kaminskas bei Liberalų sąjūdžio Vilniaus skyriaus pirmininkas Vytautas Tamošiūnas ir Kauno miesto skyriaus pirmininkė Nijolė Putrienė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją