„Lietuvoje Joninės, tuo tarpu Briuselyje yra labai karšta Kaliningrado tranzito klausimu. Ir atrodo, kad Rusija šiuo metu laimi.

1. Šią savaitę ES koridoriuose vyko keli posėdžiai. Lietuva pareiškė nekompromisinę poziciją, kad reikia laikytis anksčiau suderintos pozicijos ir nepasiduoti Rusijos spaudimui. Dauguma valstybių atstovų Lietuvą palaikė. Deja, vienos valstybės atstovas vis dėlto pasiūlė, kad sankcijų įgyvendinimo reglamentas būtų peržiūrėtas.

2. EK prasidėjo diskusijos, Komisija taip pat nebuvo vieninga. Gimė dokumentas, kuris leistų vežti sankcionuotas prekes per ES teritoriją iš "Rusijos į Rusiją". Ši informacija buvo perduota Lietuvai. Lietuva dokumente neminima, bet suprantama by default, kad tai liečia Lietuvą, jei Lietuva su tuo sutiks“, – feisbuke informuoja P. Auštrevičius.

Toliau europarlamentaras pasidalija dar keliais punktais:

„3. Prezidentas G.Nausėda prieš susitikimą su EK prezidente žadėjo paskelbti savo poziciją. Deja, mes jos neišgirdome.

Gali būti, kad jis pakliuvo į spąstus, ir jei Lietuvos Prezidentas aiškiai neprieštaravo EK Prezidentei, EK gali laikyti, kad bent neprieštaravimu tai suderinta. Tai būtų labai blogai, ir neįsivaizduojama, kaip Prezidentas galėtų paaiškinti tokią situaciją Lietuvai. Jeigu tai įvyko, reikėtų skubiai taisyti „nesusipratimą".

4. Tarp ES valstybių tokia įvykių eiga kyla nepasitenkinimas. Daug kas laukia Lietuvos pozicijos, kurios iki šiol nesigirdi.

Neteisinga teigti, kaip nuskambėjo Lietuvoje, kad tai tik EK reikalas. Toks reglamento keitimas nėra „tobulinimas", kaip blogai išsireiškė Prezidentas, bet esminis dokumento keitimas. EK kompetencijoje yra sankcijų įgyvendinimas, bet ne sankcijų taisymas, padarant išimtį daliai ES teritorijos, tokiu būdu kuriant išimčių teisinį eksteritorialumą, arba "koridorių" palankų Rusijai. Neturėtume naudoti argumentus prieš Lietuvos interesus.

Jei toks dokumentas būtų priimtas, ir jis nebūtų reikiamai užprotestuotas, tai automatiškai nereikštų, kad būtent Lietuva būtų atsakinga už jo galutinį įgyvendinimą. Akivaizdu, kad tranzito taisyklių įgyvendinimo eigoje Rusija be abejonės savo grasinimus nukreiptų į Vilnių. Lietuva liktų viena be formalios EK priedangos. Kiltų rimta tarptautinė politinė krizė.

Dokumento paskelbimo laukiama kitą savaitę.

Kokios išeitys? Reikia per šį savaitgalį atakuoti Berlyną, pirminikaujantį Paryžių ir EK Briuselyje. Prezidentas ar Premjerė skambina ES valstybių vadovams? Užsienio reikalų ministras ES ministrams? Lietuva oficialiai pareiškia, kad nesutinka, ir bet kokie reglamento taisymai, be COREPER (ES nuolatinių atstovų) ir ministrų tarybos pritarimo yra negaliojantys ir reikalauja svarstymą perduoti politinėms diskusijoms. Ten Lietuva turi veto teisę ir neabejotinai turės kitų ES šalių paramą prieš didelę ir įtakingą šalį.

Šiandien aš inicijavau ir išsiunčiau kolegų europarlamentarų laišką šiuo klausimu EK (laiško kopija teksto gale). Beje, jiems net nereikėjo ilgai aiškinti ir įtikinėti, viskas ir tsip akivaizdu.

Nenoriu tuo tikėti, bet jeigu Lietuvoje jau yra kapituliacijos nuotaikos, ir bus poilsiaujama savaitgalį, toliau bus tylima viešumoje, numetus visą atsakomybę EK, tai drįstu prognozuoti, kad kitą savaitę turėsime rimtą politinę ir konstitucinę krizę Lietuvoje.

Nejaugi ir Seimo nacionalinio saugumo, užsienio reikalų ir Europos reikalų komitetai sutiks mandatuoti tokią poziciją? Neįsivaizduoju, kad Liberalų partija sutiktų pasiduoti Rusijos spaudimui ir dezinformacijai, nes niekas šiuo metu nestabdo ir nestabdys nesankcionuotų prekių tranzito per Lietuvą“, – rašo jis.

Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas Raimundas Lopata taip pat feisbuke sureagavo į P. Auštrevičiaus įrašą.

„Sutinku su europarlamentaru Petru Auštrevičiumi, kad Lietuva per kelias dienas turi padaryti tai, ką galėjo padaryti anksčiau. Ir URM turėtų neatsiriboti nuo žiniasklaidos. Lietuva turi žinoti, kokia Lietuvos pozicija ir kas yra daroma, kad nebūtų per Europos Komisijos nuolaidas Rusijai kitą savaitę pradėtas kurti naujų laikų Dancigo koridorius. Liberalai su tuo nesutiks“, – rašo jis.

Praėjusią savaitę įsigaliojus Europos Sąjungos (ES) sankcijoms, Lietuva apribojo plieno bei juodųjų metalų tranzitą į Kaliningradą, ir nurodė tai padariusi remdamasi EK išaiškinimu.

Maskva pirmadienį pareiškė, kad tranzito ribojimais pažeidžiami tarptautiniai susitarimai ir pagrasino atsaku.

Lietuvos pareigūnai teigia, jog Rusija šalį dėl tranzito ribojimų kaltina nepagrįstai, nes ji tiesiog įgyvendina ES sankcijas.

Anot G. Nausėdos, Europos Komisijos pirmininkė pabrėžė, kad „mes tikrai esame valstybė, kuri tiesiog atsakingai įgyvendinta tas tvarkas, kurios ES buvo nustatytos“.

Apie ES aktualijas rašantis naujienų portalas „Politico“, cituodamas EK atstovą Ericą Mamerį ir neįvardijamus šaltinius, ketvirtadienį taip pat pranešė, jog Komisija pateiks papildomų nurodymų dėl sankcijų taikymo, reikšiančių laisvą Rusijai sankcionuotų prekių judėjimą tranzitu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)