Charkive, pasak ekspertų, padėtis išlieka sudėtinga. Trečiadienį agresoriaus manevriniai vienetai daugiausiai dėmesio skyrė Staryj Saltivui, nors mūšiai vyksta ir kituose taškuose. Ukrainiečiai ginasi, tačiau iniciatyva – rusų pusėje.

Žvelgiant į okupantų artilerijos smūgių vietas be kontaktinės linijos ir Charkivo miesto, vis dažnėja pietrytinių miesto apylinkių apšaudymai (ypač Čuhuivo).

„Tai sufleruotų, jog mūsų versija apie orkų tikslą čia sugrįžti turi pagrindo“, – teigia jie.

Puolimas nuo Iziumo Slaviansko link sustojęs. Pasak ekspertų, buvo bandymų atakuoti Dolyną, tačiau jie nesėkmingi.

Karybos žinovams susidaro įspūdis, kad Rusijos kariuomenė tokiomis atakomis bando sudaryti sąlygas savo pajėgoms sklandžiau pereiti į gynybą.

Ukrainiečiai toliau kruta prie Balaklijos, veiksmai ir toliau atsargūs, nes čia vietovė puolimo operacijoms nėra dėkinga: miestelį iš šiaurės ir vakarų juosia upė Seredna Balaklija, o iš pietų – Severskyj Donecas.

„Ukrainiečių pajėgos nuo miesto – rytuose ir pietuose. Orkų propagandistai pikdžiugiškai sako, kad ukrainiečiai bus priversti forsuoti Severskyj Donecą, suprask, kad „dabar mes jums atsikeršysim už Bilohorivką“. Tačiau Balaklijos ruože Sverskyj Donecas susijungia su jau minėta Seredna Balaklija, ir pietinė ruožo pusė yra itin pelkėta, t.y. nepatogi manevriniams vienetams“, – pabrėžia jie.

Labiau tikėtina, pasak ekspertų, kad šiame ruože veiktų lengvieji pėstininkai ir specialiųjų operacijų pajėgos, remiamos artilerijos.

Jie galėtų atakuoti kelią Balaklija – Savynstas – Veselė ir taip trikdyti tiekimą ir atitraukti dalį orkų pajėgų.

Pasak jų, kas liečia manevrinius vienetus (mechanizuoti ir tankų padaliniai), neatmestina, kad ukrainiečiai atakuos nuo Verbivkos, t.y. apie 5 km į šiaurės vakarus nuo Balaklijos.

Sjeverodonecko kryptyje, pasak ekspertų, agresorius įsitvirtino Metolkine, atakuoja į ukrainiečių gynybos gilumą (Syrotine) bei siekia mūšiu sukaustyti Borivskės – Voronovės ruožą.

Tokiais veiksmais agresorius siekia perskelti visą Borivskės – Voronovės – Metolkinės ruožą į dvi dalis.

„Orkai siekia įsitvirtinti vakar užimtose pozicijose Pidlisnėje – Myrna Dolynoje – Toškivkoje – Ustinivkoje bei atakuoja Bila Horą. Orkai, sutraukę pastiprinimus iš kitų sektorių, vis įvedinėja šviežias pajėgas, o ukrainiečių rezervai menki. Todėl neatrodo, kad ukrainiečiai turi pajėgų kontratakomis išmušti agresorių iš užimtų pozicijų“, – teigia jie.

Ukrainos kario Romano Tiakos laidotuvės. Karys žuvo Rusijos sukelto karo Ukrainoje metu, jam buvo 47 m. 2022 balandžio 12 d., Stebnykas, Lvivo apskritis, Ukraina.

Ekspertai priduria, kad padėtis labai rimta: atrodo, kad agresorius iš vakarų (Bila Hora) ir rytų (Syrotinė) bando pasiekti upę. Jei jam pavyks, gali nutikti taip, kad ukrainiečių Sjeverodonecko grupuotė ne tik neturės kaip papildyti resursų, bet ir kaip atsitraukti.

Tęsiasi mūšiai aplink kelią Bakchmutas – Lisičianskas.

Ties Berestove rusai buvo beveik jį kirtę, tačiau gerai atidirbo ukrainiečių artilerija ir priešas šiek tiek atsitraukė.

Intensyvėja mūšiai Soledaro link. Okupantai ieško naujų vietų, kur galėtų kirsti kelią ir susikurti placdarmą vakarinėje jo pusėje.

Pasak jų, Zolotės „kišenėje“ tęsiasi mūšiai, tačiau rusams įsitvirtinus Pidlisnėje – Myrna Dolynoje – Toškivkoje – Ustinivkoje, „kišenės“ apsupimas (arba bent jau aprūpinimo kelių dengimas ugnimi) daugiau nei realus.

Taip pat tęsiasi mūšiai Svitlodarsko ruože.

„Panašu, orkai turi problemų išeiti iš vandens kliūtimis apriboto ruožo. Nors priešo dešinys flangas prieš kurį laiką pasiekė taktinių laimėjimų (prasiveržė 5 – 7 km Bachmuto link), tačiau kol kas nieko daugiau nuveikti nepavyko“, – teigia jie.

Komentuodami padėtį Zaporižės kryptyje, ekspertai teigia, jog, pasirodo, prieš gerą savaitę ukrainiečių žvalgyba mūšiu ties Pavlivka (šalia Vuhledaro) nevyko šiaip sau.

Šalia Odesoje esančio daugiabučio, kuris buvo apgadintas per Rusijos ataką, mėtosi nuolaužos. Rusija 2022 m. balandžio 23 d. iš Kaspijos jūros į Odesos miestą Ukrainoje paleido sparnuotąsias raketas.

Pasak ekspertų, jie šiame ruože forsavo Kašlahačo upę, išlaisvino šią gyvenvietę ir siekia išvystyti sėkmę puldami Jehorivkos link. Neatmestina, kad ukrainiečių tikslas – įsitvirtinti ir plėsti placdarmą taip išvalant kelią Velyka Novisylka – Vuhledaraas- Blahodatnė.

Pietų kryptyje ukrainiečiai dar šiek tiek pasistūmėjo Chersono link.

Aršiausi mūšiai vyksta Kyselyvkoje.

„Ukrainiečiai įsirėžė į orkų gynybą palei kelią Mykolajivas – Chersonas. Neatmestina, kad dabar ukrainiečiai bandys išlyginti savo flangus, taip užkertant tradicinį orkų bandymą smūgiuoti įsiveržusiam pleištui į flangus ir taip apsupti ukrainiečių grupuotę. Kova tęsiasi“, – rašo jie.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją