„Šita veidmainystė ateina ir iš politikų, kurie bando pateikti savo sprendimus rinkėjams kaip labai reikšmingus, ir verslo, kuris sutinka su sankcijomis, nes mano atrasiąs būdų tas sankcijas apeiti.

Ši dviveidystė gali būti paaiškinta tuo, kad politikai tiesiog neturi aiškios vizijos, ką reikėtų daryti. Ir jie imasi apsimestinių veiksmų ne tam, kad spręstų problemas, o tam, kad nesusigadintų savo politinės reputacijos ir galimybių laimėti rinkimus.

Bet egzistuoja ir visuomenės veidmainystė. Visuomenė įprato prie patogių sąlygų, ir deklaruodama, kad nori užbaigti karą, kad remia Ukrainą, iš tikro nenori keisti savo gyvenimo būdo ir sutikti su tokiomis rimtomis sankcijomis Rusijai, kurios sumažintų tos visuomenės ekonomines galimybes“, – interviu „Delfi“ sako Janeliūnas.

Jo požiūriu, mes, vidurio rytų europiečiai, turime bandyti gaivinti nykstančią Europos politinę valią, ryžtą ir ambicijas.

„Vakarų Europa – dekadantiška visuomenė ir kultūra. Joje nebėra gaivališkos energijos, ryžto aukotis dėl pergalės, turėti ambicingų vizijų. Vakarų Europos visuomenė yra pavargusi ir visomis prasmėmis – sena. Sena mentališkai. Ji nebeturi energijos naujiems iššūkiams ir žygiams.

Jos pagrindinis tikslas – taupyti turimos energijos likučius, saugoti savo įprastą gyvenimo būdą ir, esant reikalui, susimokėti už savo ramybę. Sumokėti tiems, kurie būtų pasirengę apginti ją ir jos gyvenimo būdą, vertybes, saugoti nuo išorės grėsmių“, – svarsto politologas.

Jo teigimu, situacija Vakarų Europoje šiek tiek primena vėlyvosios Romos imperijos laikus, bet tokios Vidurio Rytų Europos valstybės, kaip Lietuva, bendromis jėgomis dar gali ją pakeisti į gera.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)