Jis teigė, jog elektrinis paspirtukas – transporto priemonė, kuri dalyvauja eisme ir turi laikytis kelių eismo taisyklių.

„Bet šią transporto priemonę vairuojantiems asmenims – jaunimui, suaugusiems žmonėms, tai dar vis dar turbūt siejama su pramoga. Ir dėl to atsiranda tos skaudžios pasekmės – jie nesilaiko kelių eismo taisyklių ir taip kelia pavojų sau ir aplinkiniams. Ir taip atsitinka tos eismo nelaimės“, – kalbėjo Kelių policijos tarnybos viršininkas.

Jis LNK vardijo elektrinių paspirtukų keliamas problemas: nesugeba pasidalinti pėsčiųjų perėja, šaligatviais, kur leidžiama jais važiuoti.

„Bet vis tiek pagrindinė problema yra tame, kad didžioji dalis visuomenės elektrinį paspirtuką suvokia kaip pramogą. Iš nuomos kompanijų paspirtuką gali išsinuomoti tik suaugęs – pilnametis asmuo, tačiau jais važinėja ir vaikai. Tai reiškia, kad suaugę savo vardu leidžia naudotis nepilnamečiams paspirtukais.

Kita vertus, kaip tie vaikai dėvi šalmus, ar dėvi? Manau, kad tikrai būtų geras pavyzdys, jei tėvai, nupirkdami elektrinį paspirtuką, nupirktų ir šalmą. Ir vaikui aiškiai pasakoma – su šia transporto priemone važiuojama tik su šalmu. Tai šioje vietoje yra labai svarbus pačių elektrinių paspirtukų vairuotojų sąmoningumas, kultūra ir atsakingumas“, – patarimais dalijosi V. Grašys.

Jis LNK vardijo ir taisykles, kurių turi laikytis elektrinių paspirtukų vairuotojai.

„Jeigu yra važiuojama šaligatviu, tai turi būti prasilenkiama su pėsčiuoju tokiu pačiu greičiu, kokiu juda pėstieji – 3–7 kilometrai per valandą. Tamsiu paros metu važiuojant keliu turi degti šviesos. (…) Turi būti dėvima liemenė. Tai yra visos tos taisyklės, kurios, (galioja, aut. p.) dviratininkams“, – kalbėjo Kelių policijos tarnybos viršininkas.

V. Grašys pasakojo, kad neretai pasitaiko, jog elektriniu paspirtuku važiuoja ne vienas asmuo, o du.

„Kartais iš viso kuriozinis dalykas – kai suaugęs žmogus vežasi nepilnametį vaiką, sukeldamas realų pavojų. Manau, kad čia stinga blaivaus proto, kokios gali būti pasekmės“, – sakė LNK pašnekovas. Dar kartu svarstydamas, kokį pavyzdį gaus jaunas žmogus, jei taip paspirtuku naudojasi jo tėvai.

Visą LNK pokalbį su V. Grašiu žiūrėkite čia: