Šį kartą ir vasarą nepadeda – LNK žinioms Vilniaus Antakalnio poliklinikos medikai sako, kad tikėjosi, jog prasidėjus šiltajam metų sezonui koronavirusą bus galima pamiršti.

„Mes tikėjomės, kad atėjus vasarai tie srautai sumažės. Bet iš tikrųjų tendencija išlieka tokia, kad tie srautai nemažėja. Turime ir antrą kartą susirgusių. Trečią kartą susirgusių pavieniai atvejai yra, bet jie yra reti “, – LNK sakė Antakalnio poliklinikos direktoriaus pavaduotoja medicinai Raimonda Kungytė.

Į polikliniką atvyksta karščiuojantys, peršalimui būdingus simptomus. Tokiems pacientams atliekami testai, ir deja, apie 80 procentų iš čia patikrintų – teigiami.

„Turime sudarę sąlygas priimti tik karščiuojančius pacientus, jiems atliekami visi reikalingi tyrimai – tiek rentgenas, tiek kraujo laboratoriniai tyrimai. Ir jeigu yra indikacijų, gydytojas paskiria greitąjį antigeno testą“, – LNK pasakojo poliklinikos atstovė.

Paskutinėmis dienomis koronaviruso infekcija buvo patvirtinta beveik 400 asmenų, o lygiai prieš metus turėjome vos kelias dešimtis naujų atvejų.

Visgi, Sveikatos apsaugos ministerija ramina – sako, kad dabar užsikrėtimų augimas nežymus, susirgimai nėra sunkūs, o hospitalizacijos skaičius išlieka stabilus.

Tačiau sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad rudenį vėl turėsime augantį sergamumą koronavirusu.

Šiuo metu neramina tai, kad Europoje plinta ir dvi naujos užkrečiamesnės omikron atmainos, kurios sugeba aktyviau apeiti po vakcinacijos ar persirgimo susidariusį imunitetą.

„Dėl plintančios omikron potėpių, šiek tiek matomas padidėjęs sergamumas Portugalijoje, kitose šalyse. Nes šiai atmainai yra būdingas kiek greitesnis plitimas. Tačiau nėra duomenų, kad ji sukeltų sunkesnes ligos formas“, – antradienį sakė vyriausioji šalies epidemiologė Loreta Ašoklienė.

Sveikatos apsaugos ministerija sako, kad šiuo metu – budėjimo režimas. O rudeniui būtina ruoštis – pasiskiepyti turėtų ir tie, kurie dar to nepadarė. Tokių net 20 procentų.

„Pakankamai vaizdinga yra patirtis ir su perteklinėmis mirtimis. Dėl ko turėtų tas likęs 20 procentų (visuomenės, aut. p.) įsivertinti“, – kalbėjo viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė.

O netrukus dalis gyventojų bus pakviesti pasiskiepyti ir ketvirta vakcinos doze.

„Dabar sudaroma galimybe 80 metų ir vyresniems žmonėms vakcinuotis“, – sakė viceministrė.

Šiuo metu ketvirta vakcinos doze gydytojų sprendimu skiepijami tik patys pažeidžiamiausi – turintys problemų dėl imuniteto.

O kalbant apie ketvirtą skiepą nuo koronaviruso galima sulaukti ir visuotinės vakcinacijos.

LNK kalbinti gyventojai tokią naujieną vertina įvairiai – vieni sako, kad vakcinuotis eis, kiti – kad jau ne, bet nešios kaukę, ribos kontaktus.

„Ar bus kvietimas visiems tai daryti, šiandien dar pasakyti negalime. Dar yra daromi tyrimai, tikimės ir Europos vaistų agentūros tokių horizontalių rekomendacijų“, – tikino sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys.

Rudenį Lietuvą pasieks ir adaptuotos vakcinos. O kol kas Sveikatos apsaugos ministerija žada, kad bent jau šią vasarą jokių ribojimų nebus. Tačiau kaip bus rudenį – nežinia.

Jeigu vėl kiltų grėsmė, įsijungtų visi jau turimi mechanizmai. Grįžtų mobilūs punktai, testavimas, kaip rekomendacija grįžtų ir kaukės. Tačiau karantinas mažai tikėtinas.

„Tik nauja atmaina, nauja grėsminga atmaina galbūt galėtų pakeisti mūsų laivo kryptį“, – tikino sveikatos apsaugos ministras.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: