Nors pirmadienį ukrainiečiams pavyko sustabdyti agresoriaus puolimą Charkivo krypties šiaurės rytiniame ruože (Ternova – Rubižnė – Staryj Saltivas), tačiau mūšiai antradienį vėl atsinaujino.

„Neatmestina, kad agresorius įvedinėja pirmadienį minėtus rezervus. Nesinori prikarksėti, bet gali būti taip, kad orkų tikslas ne tik įsitvirtinti ankstesnėse pozicijose į šiaurės rytus nuo miesto, bet ir pasiekti Čuchuivą, nuo kurio ir prasidėjo ukrainiečių kontratakos“, – rašo jie.

Taip, anot ekspertų, rusai apsaugotų kelią Vovčanskas – Kupianskas, bei iš šiaurės grasintų ukrainiečių grupuotei, kuri laukia patogios progos smogti okupantų grupuotės Iziumo vakariniam flangui bei užnugariui.

Kad grėsmė okupantų tiekimo linijoms Iziume reali, pasak jų, rodo antradienį prasidėjusios ukrainiečių kontratakos aplink Balakliją.

Ukrainiečiai veikia atsargiai, tačiau ir to užteko, kad rusų propagandistai į tokį judėjimą atkreiptų dėmesį – reiškia, skauda.

Ukrainos karys stovi ant sunaikinto Rusijos tanko Trostianetso mieste, Ukrainoje. 2022 kovo 29 d. Netoli Rusijos sienos esantis Trostianetso miestas buvo vienas pirmųjų, patekusių į rusų kontrolę po to, kai Rusija pradėjo karą prieš Ukrainą. Ukraina šį miestą atgavo 2022 m. kovo pabaigoje.

Ukrainiečiai atmušė rusų atakas Krasnopilės – Dolynos – Bohorodyčnės ruože.

„Gavę į knyslę, orkai bene pirmą kartą nuo mūšių šiame ruože pradžios perėjo į gynybą. Vargu, ar tai tęsis ilgai, ir turbūt orkai jau rytoj atnaujins puolimą, tačiau pauzių tarp puolimų laikas didėja, o tai yra labai geras ženklas“, – teigia jie.

Karybos žinovų teigimu, Iziumo grupuotė, panašu, jau išsėmė savo puolimo potencialą, tad, atrodytų, į mūšį dėl Slaviansko galėtų jungtis Limano grupuotė, tačiau ji vis dar trypčioja vietoje.

Ekspertai neatmeta, kad tai didžiąja dalimi susiję su nepasirengimu forsuoti Severskyj Doneco upę.

„Ačiū ukrainiečių žvalgams ir artileristams, kurie tokius bandymus užkardo“, – teigia jie.

Mūšis Sjeverodonecko mieste tęsiasi, ukrainiečiai toliau ginasi vakarinėje miesto dalyje įsikūrusiame pramoniniame rajone. Tačiau problemų flanguose ir užnugaryje daugėja.

„Kaip minėjome vakar, agresoriui pavyko įsiveržti Borivskės – Voronovės – Metolkinės ruože, ukrainiečiams kontratakomis atkurti situacijos kol kas nepavyko. Didėja grėsmė, kad miesto gynėjai bus apeit iš vakarų ir galutinai atkirsti nuo upės, t.y. susisiekimo su Lisičiansku“, – rašo jie.

Tik viena gera žinia

Ekspertų teigimu, agresorius vėl atakavo Bila Horą, ataka atmušta.

Deja, anot jų, bet tai vienintelė gera žinia šiame ruože – daugėja patvirtinimų, kad vis dėlto rusams pavyko užimti Toškivką ir Ustinivką.

Palaikai išimti iš masinės kapavietės, esančios Šv. Andriejaus ir Pyervozvannoho Visų Šventųjų bažnyčios teritorijoje. 2022 m. balandžio 19 d.

Maža to, agresorius sugebėjo išvystyti puolimą ir perkirto kelią Zolotė – Lisičianskas, šiauriau Toškivkos, užėmė Myrna Dolyną ir Pidlisnę.

„Jei orkai sėkmingai pultų nuo Vovčojarivkos – Verchnokamjankos, jiems pavyktų padaryti tai, ko nepavyksta bandant užimti aukštumose esančią Mykolajivką, t.y. blokuotų Lisičianską iš vakarų. Tiesa, Myrna Dolynos – Vovčojarivkos – Verchnokamjankos ruožas išvagotas aukštumų ir vandens kliūčių, tad gal orkai pasirinks paprastesnį kelią ir puls šiaurėn blokuodami Lisičianską iš pietų“, – svarsto jie.

Tai, kad kontaktinė linija pasistūmėjo šiaurėn ir mūšiai vyksta Lisičiansko prieigose, signalizuoja apie galimas didesnes tiekimo ir paramos ugnimi problemas Sjeverodonecko miesto gynėjams.

Padėtis prie Bachmuto – Lisičiansko kelio – be pakitimų. Agresorius ir vėl atakavo Mykolajivką, ataka atmušta.

„Kritiškai svarbu išlaikyti šį ruožą, kadangi priešingu atveju Lisičianskas bus blokuotas iš vakarų“, – teigia ekspertai.

Norės atsiimti, kas prarasta

Jie pabrėžia, kad ukrainiečiai ginasi Zolotės „kišenėje“, tačiau Pydlisnės – Myrna Dolynos – Toškivkos – Ustinivkos praradimo atveju atsirastų grėsmė, kad grupuotė bus blokuojama šiauriau Hirskės, tiekimo galimybės iš Siversko siaurėtų.

Zaporižės kryptyje antradienį agresorius pabandė atakuoti Marijinkos ruože, tačiau kaip buvo šimtus kartų – „gavo į straublį ir tepė slides“.

Kitose vietose dirba abiejų pusių artilerija, vyksta lokalūs susidūrimai.

Pietų kryptyje ukrainiečiai įsitvirtina užimtose teritorijose.

Anot jų, vis daugiau ženklų, kad rusai rengs kontratakas norėdami atsiimti tai, kas prarasta.

„Tai suprasdami ukrainiečių artileristai intensyviai atakuoja orkų šaudmenų sandėlius, pajėgų susitelkimo vietas ir vadavietes. Orkai stengiasi nelikti skolingi ir intensyviai apšaudo ukrainiečių pozicijas, bei atakuoja civilinius objektus Mykolajive ir Odesoje“, – teigia jie.

Ramina dėl Kaliningrado

„Locked N’ Loaded“ pasisakė ir apie kilusį triukšmą dėl kai kurių sankcionuotų prekių tranzito į Kaliningradą sustabdymą.

„Pirmiausia norime nuraminti tuos, kurių nenuramino ministrai, diplomatai ir politologai – dabar Rusija neturi gyvosios jėgos, kovinės technikos ir resursų pradėti karinių veiksmų prieš Lietuvą (ką jau kalbėti apie visą NATO) ir tikėtis sėkmės. Orkai, švelniai tariant, užimti Ukrainoje“, – rašo jie.

Anot karybos žinovų, rusų draskymasis dėl tranzito uždarymo sankcionuotoms prekėms į Kaliningradą tėra badymas parodyti vidinei Kremliaus auditorijai, kokie jie vis dar galingi ir kaip čia visi jų bijo.

„Bet mes juk ne vidinė Kremliaus auditorija. Taip, gali būti bandymų kitokiomis priemonėmis (ekonominėmis, energetinėmis, kibernetinėmis) paveikti sprendimus, tačiau ne karinėmis“, – pabrėžia jie.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją