„Nepaisant pastangų, kurias rusai deda Donbaso kryptyje. Sjeverodonecko kryptyje, padėtis šiek tiek stabilizavosi. (…) Labai gera žinia buvo, kad prieš dieną buvo sunaikintas didelis amunicijos sandėlys. Kai kurie komentatoriai net kalba, kad tai buvo HIMARS ar MLRS pirmas panaudojimas. Sunku pasakyti, įrodymų jokių nėra, bet atstumu nuo pagrindinės fronto linijos buvo sunaikintas didžiulis amunicijos sandėlys, į kurį amunicija buvo vežama ešalonais“, – „Žinių radijo“ laidoje „Persona grata“ kalbėjo buvęs kariuomenės vadas Jonas Vytautas Žukas.

Pasak buvusio kariuomenės vado, taip pat yra bandoma pulti nuo Iziumo, ir užimti Slovjansą ir Kramatorską. Ir – iš Pietų į Šiaurę judėti Bachmuto ir Lisičiansko kelio link. Jis yra labai svarbus tiekimo, evakuacijos kelias ukrainiečių kariuomenei.

„Darau prielaidą, kad ukrainiečių generalinis štabas žino padėtį. Jie tebesigina, ir, jeigu realiai iškils apsupimo pavojus, kad jie suspės išvesti savo kareivius. Ten yra apie dešimt tūkstančių Ukrainos karių, pakankamai didelė grupuotė. Jos apsupimas reikštų antrą Mariupolį. Labai tikimės, kad to neįvyks. Tas rusų puolimas, kuris tęsiasi kelias savaites, jis turi išsikvėpti. Jie turi pereiti prie gynybinių veiksmų. Laukiame tos valandos“, – sakė J. V. Žukas.

Rusija performuoja pajėgas

Pasak laidos pašnekovo, Rusijos kariuomenė performuoja pajėgas, veda įslaptintą mobilizaciją.

„Rusija formuoja kovines grupes, kažkiek permeta, kažkiek performuoja, iš kelių sumuštų kovinių grupių formuojant vieną naują. Kažkokiu būdu jiems pavyksta kareivius ten išlaikyti, nors yra nemažai dezertyrų, ir daug tokių, kurie atsisako eiti toliau kovoti. Bet kol kas jie intensyvumą ir iniciatyvą išlaiko“, – teigė J. V. Žukas.

Buvęs kariuomenės vadas sakė vis dar laukiąs, kada tai pradės blėsti, ir ukrainiečiai perims iniciatyvą į savo rankas.

„Labai laukiame HIMARS. Amerikiečiai padidino skaičių – vietoj keturių duoda aštuonias, ir britai duoda dar tris. Tai reiškia, kad tai – beveik trys baterijos. Scholzas, atvažiavęs į Ukrainą, pasakė, kad duos dvi ar tris sistemas ukrainiečiams. Dabar tas nebegalioja. Scholzas paneigė savo žodžius. Tikimės iš to, ką duos amerikiečiai“, – sakė J. V. Žukas.

Jis tikisi, kad, jei ukrainiečiams pavyks neblogai pasirodyti, tų ginkluotės sistemų ateis ir daugiau.

„Dabar 60 žmonių yra paruošta, ir gali panaudoti HIMARS sistemą kovos lauke. Tai kaip tik 60 žmonių ir reikia toms trims baterijoms“, – aiškino J. V. Žukas.

Ukrainiečiai tam tikrose vietose įgija pranašumo

Laidos pašnekovas vardijo vietas, kur ukrainiečiai lyg ir įgija pranašumą kovos lauke.

„Dabar ukrainiečiai gali šaudyti iki 40 km. Rusų vamzdinės artilerijos tokios nėra, tik raketinė artilerija gali šaudyti toliau. Tai jau yra ne toks ir menkas pranašumas. Jei ateis raketinė artilerija, tas atstumas išaugs iki 70-80 km , tai jau bus ryškus pranašumas ukrainiečių prieš Rusijos artileriją. Tada jau sieks logistikos padalinius, kurie išdėstyti giliai Rusijos kariuomenės užnugaryje“, – sakė J. V. Žukas.

Buvęs kariuomenės vadas optimistiniu ženklu laiko ir žinią apie sunaikintą rusų laivą.

„Vėl buvo nušluota Gyvačių sala, sunaikinta visa įgula, ir taip pat atakuotos naftos platformos Juodojoje jūroje. Tai reiškia, kad raketinė artilerija turbūt jau yra atvykusi. Arba čia veikia „Harpoon“, arba ukrainiečių raketos „Neptun“, arba pasirodė MLRS ir HIMARS“, – teigė J. V. Žukas.

Pasak jo, sunku pasakyti, kas dabar turi pranašumą Ukrainos oro erdvėje.

„ Ukrainiečiai gavo kažkiek sraigtasparnių iš amerikiečių. Gavo labai daug atsarginių dalių esamiems tarybiniams naikintuvams Mig-29. Jų aviacija šiuo metu yra sustiprėjusi. Ji gavo iš slovakų ir kompleksą S-300. Dabar ukrainiečių priešlėktuvinė gynyba ir aviacija yra stipresnė negu karo pradžioje. Rusijos aviacija šiuo metu vengia skraidyti virš Ukrainos teritorijos. Jie daugiau puola taktinės aviacijos pagalba kovos veiksmų rajone“, – sakė J. V. Žukas.

Apie Rusijos tikslus

Buvęs kariuomenės vadas atkreipė dėmesį, kad karas Ukrainoje vyksta jau aštuonerius metus.

„ Neabejoju, kad 2014 m. jie irgi norėjo eiti toliau. Jie norėjo išeiti į administracines Donecko ir Luhansko srities ribas, bet jiems tas nepavyko. Krymą jie užėmė, surengė referendumą, ir tas „status quo“, kuris buvo iki šių metų vasario pabaigos, toks ir buvo aštuonerius metus.

Ten veiksmai tęsėsi, vyko vieni kitų apšaudymai, ko tik nebuvo bandoma padaryti – aštuonis kartus ukrainiečiai kreipėsi į Saugumo Tarybą, kad būtų įvesti „mėlynieji šalmai“ . Rusija visą laiką atmesdavo šituos pasiūlymus. Reiškia, visą laiką norėjo laikyti Ukrainą konflikte, kad galėtų diktuoti savo politines sąlygas“, – sakė J. V. Žukas.

Į klausimą, ko galima tikėtis, jis atsako nukreipdamas į Rusijos prezidento Vladimiro Putino kalbą, kurioje jis išdėstė savo tikslus „pakeisti fašistų valdžią, denacifikacija, demilitarizacija, šalies neutralumas, nesijungimas į jokius gynybinius blokus“.

„Tai reiškia – visos šalies užėmimas ir jos teisėtai išrinktos valdžios pakeitimas. Kur dabar esame? Dabar esame ten, kad Rusijos kariuomenė nori vėl išeiti į Donecko ir Luhansko sritis, ir padiktuoti naujas sąlygas.

Jokių derybų. Ten sukaupta milžiniška jėga, artilerijos pabūklų ugnis ir apie 60 kovinių grupių. Pagrindinė grupuotė šiuo metu yra ten. Jie galėtų norėti išeiti į Donecko ir Luhansko ribas, kad Ukraina pripažintų Krymą, ir galbūt užfiksuotų esamą „status quo“. Tai reiškia, kad niekas nelaimėtų“, – sakė J. V. Žukas.

Visą interviu klausykite čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)