Užduotyje egzaminą laikę abiturientai turėjo parašyti laišką mokyklai Rusijoje, jame reikėjo pasiūlyti jai tapti projekto dalyve, išreikšti viltį, jog pavyks bendradarbiauti.

Rusų kalbos egzaminą rinkosi ir dalis ukrainiečių abiturientų, siekiančių vidurinio išsilavinimo Lietuvoje, pabrėžiama įstaigos pranešime.

„Apgailestaujame ir labai atsiprašome abiturientų ir visos švietimo bendruomenės dėl užduoties, kuri sukėlė kandidatams prieštaringas mintis, pasipiktinimą, privertė peržengti savo pilietinę nuostatą tam, kad atliktų užduotį. Ypač skaudu, kad šį egzaminą laikyti buvo pasirinkę ir mokiniai iš Ukrainos, tačiau tikiuosi, kad jie jaučia palaikymą iš bendramokslių, mokytojų ir žino, kad Lietuva remia jų gimtą šalį“, – pranešime cituojama Nacionalinės švietimo agentūros direktorė Rūta Krasauskienė.

„Prie egzamino užduoties rengėjai ir ekspertai privalėjo grįžti“, – pranešime pabrėžė ji.

Rusų valstybinis brandos egzaminas susideda iš keturių dalių: klausymo, rašymo, skaitymo ir kalbėjimo, kurio atsiskaitymas vyko pavasarį. Visos šios dalys lemia po ketvirtadalį bendro įvertinimo.

Pirmadienį vykusį rusų kalbos valstybinį brandos egzaminą pasirinko laikyti 1963 kandidatai.