Teismas nurodė, kad įstatyme numatyti NVSC įgaliojimai neprieštarauja Konstitucijoje įtvirtintam principui, kad „kiekvienas žmogus gali laisvai pasirinkti darbą bei verslą“.

„Būtent Nacionalinis visuomenės sveikatos centras yra ta už visuomenės sveikatą atsakinga valstybės institucija, kuri pagal įstatymo 18 straipsnio II dalį turi teisę toje dalyje nustatytomis aplinkybėmis nurodytoje darbovietėje paskirti užkrečiamosios ligos kontrolės priemones“, – paskelbė KT.

Anot teismo, NVSC nėra suteikti įgaliojimai nustatyti priemones užkrečiamosios ligos atveju, tačiau centras gali taikyti įstatyme ir jį įgyvendinančiuose poįstatyminiuose aktuose nustatytas užkrečiamosios ligos kontrolės priemones.

Į KT kreipėsi Seimo narių grupė. Opozicijai priklausantys parlamentarai prašė įvertinti Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo nuostatas, pagal kurias, anot pareiškėjų, asmens teisių ribojimai nustatomi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro sprendimais.

Seimo nariai sakė, kad pagal įstatymą, kai yra paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija ir (ar) karantinas dėl užkrečiamosios ligos ir nustatomas šios ligos protrūkis darbovietėje, yra išskiriamos dvi priemonių rūšys, kurias įgyvendinus NVSC nurodyti darbuotojai turi teisę dirbti.

Viena iš šių priemonių – pasitikrinimas, ar darbuotojas neserga užkrečiamąja liga, kita priemonių rūšis – Nacionalinio visuomenės sveikatos centro paskirtų šiems darbuotojams privalomų užkrečiamosios ligos kontrolės priemonių įgyvendinimas. Pasak į KT besikreipusių parlamentarų, įstatyme nenurodoma jokių sąlygų ar kriterijų, kuriuos tos priemonės turi atitikti.

Seimo nariai nurodė, kad įstatymas, kai yra paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija ar karantinas dėl užkrečiamosios ligos ir nustatomas šios ligos protrūkis darbovietėje, tokiu būdu suteikia NVSC teisę spręsti dėl darbuotojų galimybės dirbti.

Savo abejones parlamentarai grindė oficialiosios konstitucinės doktrinos nuostatomis, kad viskas, kas susiję su pagrindinėmis žmogaus teisėmis ir laisvėmis, turi būti reguliuojama įstatymais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją