Už tai numatančias Vadovybės apsaugos įstatymo pataisas po svarstymo procedūros balsavo 66 Seimo nariai, prieš buvo 20, susilaikė 39 parlamentarai.

Kad projektas būtų priimtas, Seimas dėl to turės balsuoti dar kartą.

Pataisas inicijavo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir premjerė Ingrida Šimonytė.

Jų teigimu, dabar visą parą vykdoma asmens apsauga yra perteklinė.

Projektu siūloma nustatyti, kad Vadovybės apsaugos tarnyba saugo prezidentą 24 valandas per parą, o kiti vadovybei priskiriami asmenys saugomi užsienio vizitų, oficialių susitikimų metu ir kai vykdo funkcijas, dėl kurių jiems skirta apsauga.

Taip pat numatoma, kad kilus grėsmei šių asmenų saugumui, jie gali būti saugomi ir kitu laiku.

Tuo metu visų vadovų gyvenamoji vieta būtų saugoma 24 valandas per parą.

„Tokioje mažoje valstybėje, kokia esame, man jau seniai buvo keista, kad tie keli asmenys yra taip stipriai saugomi. Galėtume būti daug labiau liberalūs (...), patys pirmieji valstybės asmenys turėtų nuspręsti, kiek yra pavojinga“, – projektą svarstant Seime sakė konservatorius Kęstutis Masiulis.

Ant jo, „kai gana ramūs laikai, galėtų būti ir paprasčiau elgiamasi“.

„Perdėtas vadovų apsaugos lygis, akivaizdu, sutrikdo ir jiems asmeninį gyvenimą, sukelia daug nepatogumų. Reikia atsižvelgti ir į tai“, – tvirtino Seimo narys.

Ekspremjeras Saulius Skvernelis siūlė, kad minėtos pataisos pradėtų galioti tik nuo kitos kadencijos, tai yra nuo 2024 metų lapkričio vidurio, tačiau parlamentarai šį siūlymą atmetė.

„Valstybės pareigūno apsauga nėra tik fizinis tų žmonių saugumas, tai klausimai gerokai platesni“, – sakė Seimo narys.

„Nebūtina kėsintis (į gyvybę – BNS), galima prie nesaugomo asmens prieiti ir pažeminti jį: apmėtyti, apipilti kuo nors, o tai nėra tik to asmens klausimas, tai valstybės prestižas. Tada matome vaizdus, kai mėtomi kiaušiniai į premjerus ar Seimo vadovus, ar prezidentus, ir tada propagandiniai kanalai labai tą išnaudoja, kaip tauta yra nelaiminga arba nemyli savo vadovų“, – teigė S. Skvernelis.

Vadovybės apsaugos tarnyba teigia, kad pakeitus premjero ir Seimo pirmininko apsaugos modelį atsirastų grėsmių šių asmenų saugumui, be to, pats projektas yra neaiškus, gali kilti keblumų jį įgyvendinant praktikoje.

Šiuo metu įstatymas numato, kad Vadovybės apsaugos tarnyba saugo vadovybę 24 valandas per parą. Vadovybei priklauso prezidentas, Seimo pirmininkas, ministras pirmininkas ir šias pareigas laikinai einantys asmenys.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)