Charkivo kryptyje, anot ekspertų, ukrainiečiai, atrodo, sugebėjo sustabdyti puolančius rusus, tačiau ar puolimas neatsinaujins, nėra aišku.

Agresorius šiame sektoriuje rezerve laiko apie 4-5 bataliono taktines grupes.

Pasak jų, priešas šiaurės rytiniame ruože beveik pasiekė tas pačias pozicijas, iš kurių prieš kelias savaites prasidėjo ukrainiečių kontratakos.

Iziumo kryptyje agresorius vėl pabandė pralaužti ukrainiečių gynybą prie Bohorodyčnės, tačiau, ekspertų žodžiais, gavo į straublį.

Koncentruoja pajėgas viename taške

Jei dar prieš penketą dienų matėsi beveik vienodo stiprumo atakos visame Krasnopilės – Dolynos – Bohorodyčnės ruože, tai dabar rusai stengiasi koncentruoti likusias pajėgas viename taške ir bandyti įvaryti pleištą į gynybos liniją.

„Tai dar vienas įrodymas, kad agresoriaus puolimas išsikvepia. Ukrainiečių pajėgos vakariniame Iziumo flange kantriai laukia“, – rašo jie.

Karybos ekspertų teigimu, Limano kryptyje – be esminių pakitimų: žvalgyba, artilerija, lokalūs susidūrimai.

„Kaip ir minėjome ankščiau, neatmestina, kad Iziumo grupuotei silpnėjant, Limano grupuotė taps pagrindiniu žaidėju puolant Slavianską. Tačiau tam orkai bando geriau pasiruošti (daugiau pajėgų ir ugnies priemonių, geresni žvalgybos duomenys, planavimas), bet ukrainiečių žvalgai ir artileristai pateikia siurprizų, tai perkėlą sudaužo, tai besitelkiančias orkų pajėgas ištaško“, – rašo jie.

Iš Irpinės evakuojami žmonės kerta sunaikintą tiltą. Nuotrauka daryta 2022 m. kovo 7 d. Ukraina atsisakė priimti Rusijos pasiūlymą dėl humanitarinių koridorių po to, kai paaiškėjo, jog iš puolamų miestų evakuacijos keliai žmones vestų į Rusiją arba Baltarusiją. Ankstesni Rusijos pažadai dėl galimybės atverti humanitarinius koridorius baigėsi civilių apšaudymu.

Pasak „Locked N’ Loaded“, Sjeverodonecko sektoriuje buvo labai sunki diena. Ukrainiečiai toliau sėkmingai ginasi pačiame Sjeverodonecko mieste.

Tačiau Borivskės – Voronovės – Metolkinės ruože ukrainiečiai priversti atsitraukti iš Metolkinės, taip pat pasirodė informacija, kad okupantai įžengė į Syrotynę.

„Ukrainiečiai sugebėjo atsitraukti, užimti vėlesnes (paskesnes) pozicijas gynybos gylyje ir neleido orkams išvystyti taktinės sėkmės, tačiau padėtis sudėtinga. Dabar agresorius gali lengviau kontroliuoti pietinę miesto dalį, neaiškus yra ukrainiečių pajėgų Borivskė – Voronovė statusas. Tikimės, kad rytoj bus daugiau informacijos“, – teigia jie.

Ėjo iš rankų į rankas

Karšta diena pirmadienį buvo Lisičiansko pietinio ruožo gynėjams.

Pirmadienį Toškivka, pasak ekspertų, bent kelis kartus ėjo iš rankų į rankas, abi pusės patyrė didelių nuostolių.

Tikėtina, anot jų, kad pasinaudodami laikina sėkme, rusai pabandė ją išvystyti ir puolė 3 km į šiaurės vakarus esančią Myrna Dolyną (kertant kelią Zolotė – Lisičianskas) bei apie 6 km į šiaurę esantį Lisičiansko priemiestį Bila Horčą.

Tačiau ukrainiečiams atsiėmus Toškivką, sumušti ir šie toliau prasiveržę okupantų vienetai – padėtis bent šiai minutei stabilizuota.

Padėtis prie kelio Bakchmutas– Lisičianskas – be pakitimų, tokia ji ir centre bei Zaporižės sektoriuje, ukrainiečiai toliau intensyviai gina Zolotės „kišenę“.

Tuo metu iš pietų krypties, anot ekspertų – labai geros naujienos: ukrainiečiai raketomis (tikėtina, vakarietiškomis) atakavo Gyvačių salą.

„Pataikyta labai gerai ir tiksliai, orkai patyrė didelius technikos ir gyvosios jėgos nuostolius. Tuo pačiu sėkmingai smogta 2014 m. orkų pavogtoms naftos ir dujų platformoms Juodojoje jūroje“, – rašo jie.

Anot ekspertų, pasirodė vertinimų, kad ukrainiečiai pralaužė ir iš esmės įveikė pirmąją (t.y. priešakinę) rusų gynybos liniją aplink Chersoną.

„Taip, tik reikia suprasti, kad tai įvyko ne šiandien, o toks rezultatas – tai kelių savaičių ukrainiečių metodiško ir taktiškai lėto judėjimo į priekį pasekmė. Ukrainiečių kelyje dar pirmos orkų gynybos linijos likučiai, antra linija, begimstanti trečia linija. Bet nežiūrint į tai, gera pradžia – pusė darbo“,– teigia jie.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją