Stojant į ES Lietuva, Rusija ir Europos Sąjunga pasirašė sutartį – kad per Lietuvą traukiniais bus užtikrinamas prekių ir žaliavų tranzitas į Kaliningradą. Dabar Rusija svaidosi kaltinimais, neva Lietuva sulaužė sutartį – vykdo Kaliningrado blokadą ir neva kelia grėsmę Rusijos suverenumui.

„Lietuvos bandymas vykdyti Kaliningrado blokadą yra Rusijos suverenumo pažeidimas ir gali būti pagrindas labai griežtiems ir visiškai teisėtiems Rusijos veiksmams. Jei ES nedelsiant neištaisys įžūlios Vilniaus gudrybės, tai atriš rankas Maskvai išspręsti situaciją „bet kokiomis priemonėmis“, – kalbėjo Rusijos Konstitucinės teisėkūros komiteto pirmininkas Andrej Kliš.

„Sprendimas beprecedentis. Pažeidžia viską, kas įmanoma. Suprantame, kad tai susiję su ES sprendimu išplėsti sankcijas ir prekių tranzitu. Manome, kad tai neteisėta. Situacija daugiau nei rimta, todėl prieš paskelbiant priemones ir sprendimus reikia atlikti išsamią analizę. Ji bus atlikta per kelias dienas. Tai iš tikrųjų yra Rusijos regiono blokada“, – savo ruožtu kalbėjo Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrrij Peskov.

„Lietuvos geležinkeliai“

Susisiekimo ministras Marius Skuodis teigė, jog Kaliningrado tranzitas niekada nebuvo sustojęs.

„Jis vyko, vyksta. Ir kalbant apie Lietuvos veiksmus – Lietuva neplanavo, neplanuoja jokių vienašališkų, individualių veiksmų“, – LNK sakė ministras.

Penktadienį įsigaliojo kovo mėnesį ES įvestos sankcijos rusiškam plienui. Jei Lietuva ignoruotų – sankcijos grėstų sankcionuotus rusų krovinius vežantiems „Lietuvos geležinkeliams“.

„Visų pirma, ne Lietuva kažką daro, tai ES sanckijos, kurios įsigaliojo nuo birželio 17–osios. Įmonė, kuri įgyvendina sankcijas, šiuo atveju tai – „Lietuvos geležinkeliai“ informavo klientus, kad nuo birželio 17–osios dienos sankcionuotos prekės nebegalės būti vežamos per Lietuvą“, – savo ruožtu tikino užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Dėl Rusijos politikų kaltinimų, neva Lietuva pradėjo Kaliningrado blokadą, Lietuva įteikė Rusijai notą.

ES institucijos gali jiems pateikti išaiškinimus, jeigu Lietuvos išaiškinimas negalioja“, – tikino susisiekimo ministras M. Skuodis.

Rusiškų prekių per Lietuvą į Kaliningradą ir iš jo dar mažės.

„Liepos mėnesį, kiek aš žinau, įsigalios cementui, po to – rugpjūtį, sankcijos ir anglims, kitiems kroviniams. O galiausiai mes turime ir naftos produktus, kurie įsigalios metų pabaigoje“, – sakė M. Skuodis.

Šių metų pabaigoje europinės sankcijos turėtų įsigalioti beveik pusei viso rusų tranzito per Lietuvą.

Anot „Lietuvos geležinkelių“ – keleivių tranzitas vyko kaip vykęs. Ir įmonė jokių ribojimų neįveda, tik įgyvendina ES sankcijas.

„Tai yra padaryta konsultuojantis su Europos Komisija, remiantis jos rekomendacijomis. Manau, kad iš rusų pareigūnų buvo neteisingos informacijos, jau ne pirmą kartą“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Rusijos parlamentaras Jevgenijus Fiodorovas, siūlantis atšaukti Lietuvos Nepriklausomybės pripažinimą, siūlo Rusijai su Baltarusija pradėti Lietuvos blokadą – palikti galimybę Lietuvai apsirūpinti tik per Latviją ir Lenkiją. Iš tokio pasakymo reikštų, kad siūloma blokuoti Klaipėdos uostą. Per kurį Lietuva ir visas Baltijos regionas apsirūpina dujomis.

„Ar tai bus kibernetinės atakos, ar tolesni propagandiniai užsipuolimai ir panašiai. O visai tai nuteikia rusų visuomenę, bando juos aktyvizuoti. (…) Karinių provokacijų aš kol kas nesitikiu, nes situacija dar nėra tokia, ne tokį laipsnį pasiekusi. Bet žinant Rusijos nusiteikimą – tai yra kelias kažkur. Bet tikrai ne gera kryptimi“, – LNK kalbėjo europarlamentaras Petras Auštrevičius.

Latvijos užsienio reikalų ministras Edgars Rinkevičs teigė, jog Lietuva tiesiog įgyvendina ES sankcijas.

„Aš suprantu, kad tai labiau ne saugumo, o teisės klausimas“, – kalbėjo jis.

Europos Sąjungos vyriausiasis įgaliotinis Josepas Borrellis sako, kad daugiau nerimo kelia ne Kaliningradas, o Rusijos jau vykdoma Ukrainos grūdų blokada.

„Negalima lyginti situacijos Kaliningrade su situacija Ukrainoje. Likęs pasaulis nebus paveiktas dėl to, kas vyksta Kaliningrade, bet pasaulis bus labai smarkiai paveiktas dėl to, kas vyksta Ukrainoje su blokuojamais grūdais“, – kalbėjo jis.

Seimo Ekonomikos komiteto vadovas Kazys Starkevičius sako, kad prieš tris mėnesius priimtas sankcijas Rusija pristato kaip naujieną, nors patys dar iki užpuldami Ukrainą, sankcijoms ruošėsi. Ir svarstė Kaliningrado aprūpinimą, pavyzdžiui, dujomis, kurių dalis taip pat tiekiama dujotiekiu per Lietuvą.

„Prieš vasario 24 dieną plaukiojo dujovežis Baltijos jūroje, kuris žiūrėjo, kaip mes reaguosime – ar užsuksime dujas, ar ne. Bet mūsų šalis laikosi sutarčių ir niekas dujų neužsuko ir tas dujovežis toliau nuvažiavo“, – LNK sakė konservatorius K. Starkevičius.

Prieš porą savaičių LNK jau skelbė, kad priešiškos žinutės Lietuvai suintensyvėjo.

„Siekiama pavaizduoti Lietuvą kaip priešišką valstybę, nedemokratinę valstybę. Kaip valstybę keliančią grėsmę Rusijai ir Baltarusijai. Akcentuojama, kad Lietuva skatina NATO įsitraukti į konfliktą su Rusija“, – birželio mėnesio pradžioje kalbėjo Kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento analitikas Konstantinas Rečkovas.

Kaliningrado vadovai teigia, kad įsigalios sankcijoms, regionas viską, ko reikia atsiplukdys laivais.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: