Dalį jų ukrainiečiams pavyko numušti, bet per tokiomis raketomis padegtos degalų saugyklos prie Dniepropetrovsko gaisrą žuvo mažiausiai vienas ugniagesys, dar mažiausiai dešimt sužaloti.

Tuo metu fronto linija ties Sjeverodonecku ir Lisičiansku faktiškai nejuda iš vietos, nors rusai masiškai apšaudo tuos miestus, o ukrainiečiai savo ruožtu bando sunaikinti rusų artileriją.

Anot LNK žinių, Ukrainos pajėgos sėkmingai naudoja amerikietiškas toli šaudančias haubicas ir kitus NATO standartų ginklus.

„Jos taip pat ir demoralizuoja priešus, nes jie mato, kaip greitai jos šaudo ir kaip tiksliai pataiko sviediniai ir kokios yra pasekmės. Skirtumas tarp ginklų, kuriuos turėjome anksčiau ir naujų – ši patranka daug tikslesnė, ji šaudo greičiau ir ją lengviau valdyti. Be to, ji gerokai žemesnė ir ją lengviau užmaskuoti“, – teigė ukrainiečių karys.

Bet rusai įvairios artilerijos šiame fronto ruože sukaupė ir naudoja kelis kartus daugiau.

Karas gali būti ilgas

Kita vertus, Ukrainos valdžia pripažįsta, kad NATO prognozės dėl galimo ilgalaikio, abi puses sekinančio karo, gali pasitvirtinti.

„Fronte nėra ryškių pasiekimų, ryškaus jėgų judėjimo, kuris galėtų išgąsdinti Vakarus. Kažko panašaus į „duokime Ukrainai ginklų, kitaip prarasime Sjeverodonecką ar Lisičianską“ ir taip toliau. Arba – priešingai, kas galėtų labai pradžiuginti Vakarus, nes jei jie atkovotų Chersoną arba Iziumą, reikėtų duoti dar daugiau, nes jiems gerai sekasi“, – svarstė Ukrainos prezidento administracijos vadovo patarėjas Oleksijus Arestovičius.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, nepaisydamas rusų raketų, pats nuvyko į Mykolajivą ir Odesą ir susipažino su padėtimi. Odesoje jis aplankė karo ligoninę, kurioje gydomi sužeisti kariai ir tarptautinės medikų dienos proga apdovanojo gydytojus bei slaugytojus.

„Noriu, kad žinotumėte, jog niekas jūsų nepamiršta. Visi didžiuojamės, kad mūsų šalyje yra tokių gydytojų kaip jūs ir mes žinome, kad jūs mumis rūpinatės ne tik per šį karą“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.

Grįždamas traukiniu į Kijevą V. Zelenskis konstatavo, kad V. Putino kariuomenė pridarė labai daug nuostolių ir jų tik daugėja.

„Nuostoliai dideli – sunaikinta daug gyvenamų pastatų, sutrikdyta civilinė logistika, yra daug socialinių problemų. Pavedžiau pareigūnams teikti daugiau pagalbos artimųjų netekusiems žmonėms. Mes tikrai atkursime viską, kas buvo sunaikinta, Rusija neturi tiek raketų, kiek mūsų žmonės turi valios gyventi“, – teigė V. Zelenskis.

V. Putinas taip pat pasveikino karo medikus, tik padarė tai iš savo bunkerio, prie pulto su televizoriumi.

„Ypač noriu kreiptis į karo gydytojus, felčerius, slaugytojus, gynybos ministerijos, nacionalinės gvardijos ir kitų jėgos struktūrų ligoninių jaunesniuosius medicinos darbuotojus. Tuos, kurie rizikuodami kartais tiesiog pasiaukodami, teikia medicininę pagalbą per apšaudymus fronto linijoje“, – kalbėjo V. Putinas.

Anot LNK Žinių, Kremliaus režimas kariams fronte moka po 50 (52,4 eur) dolerių per dieną, o už žuvusius – maždaug po 50 tūkst. dolerių jų artimiesiems.

V. Putinui, turinčiam šimtus milijardų naftos dolerių, ir toliau nesunkiai pavyksta pasisamdyti karių.

Visą LNK reportažą apie karą Ukrainoje žiūrėkite čia: