„Tikrai nenoriu kalbėti už visą opoziciją. Bet pakartosiu – šis susitikimas nuteikia optimistiškai, kad jau rytoj išvysime visus Seimo narius vienoje salėje“, – pirmadienį sakė prezidento G. Nausėdos vyriausiasis patarėjas Povilas Mačiulis.

Po susitikimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigė, jog jį susitikime labai nustebino tai, kad jame nedalyvavo Seimo pirmininkė ir Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen.

„Tai nuteikia labai negatyviai. Ji aiškiai nedalyvavo tame posėdyje sąmoningai“, – žurnalistams pirmadienio rytą sakė LVŽS vadovas.

Jis teigė, jog susitikime Prezidentūroje buvo „dar kartą pakartotos vertybės, siūlymai“.

„LVŽS kelia klausimus – tikrai dabar darbotvarkėje neturėtų būti narkotikų dekriminalizavimo ir socialinės sąjungos klausimų, nes tai nėra pirmo būtinumo klausimai. Reikia šnekėti apie kitus dalykus. Visi matome interesą, kad būtų bendras darbas Seime“, – aiškino jis.

Paklaustas, ar antradienį LVŽS sugrįš į posėdžių salę, LVŽS lyderis teigė, jog jo partijos atstovams „užtektų vieno pažado“.

„Kad būtų pasakyta, kad šioje sesijoje nebus svarstomi įstatymai, kuriuos minėjau, kurie neturi nieko bendro su Lietuvos žmonių interesais. Tokiu atveju mūsų frakcija iš karto būtų salėje“, – tikino R. Karbauskis.

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė teigė, jog susitikime buvo aptarta situacija Seime. Ji sakė, kad išgirdo prezidento raginimą opozicijai ir valdantiesiems vėl dirbti kartu – vienoje salėje.

„Tai buvo pakartota bent keletą kartų. Svarbu pasakyti, kad dėl procedūrinių nesusipratimų, leisiu sau pavartoti tokį žodį, įvyko šis konfliktas. Ir būtų gerai visiems, kad jis greičiau būtų išspręstas. Nes niekam nėra naudinga, kad Seimo darbas yra paralyžiuotas“, – kalbėjo ji.

Atsakydama į R. Karbauskius pageidavimą, A. Armonaitė priminė, jog su Rusija kariaujanti Ukraina svarstys Stambulo konvencijos ratifikavimą.

„Ji gali priiminėti žmogaus teisių klausimus, o mes manome, kad dabar ne metas. Žmogaus teisių klausimams metams visada yra tinkamas“, – sakė politikė.

Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas abejojo prezidento nuoširdumu.

„Lietuvos Prezidento manevras pasikviesti parlamentinių partijų atstovus likus trims valandoms iki lemiamo Dialogo grupės susitikimo – tai mėginimas prisiimti nuopelnus už sprendimus, kuriuos priims pačios partijos, ieškodamos išeities nutraukti Seimo posėdžių boikotą.

Taip mano Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas, vertindamas Gitano Nausėdos pirmadienį 9 val., tai yra praėjus 11 dienų nuo opozicijos paskelbto boikoto, sušauktą parlamentinių partijų pasitarimą „tolesniam sklandžiam Seimo darbui aptarti“, – teigiama išplatintame pranešime spaudai.

LSDP atstovas Gintautas Paluckas teigė, jog tai, kad susitikime nėra nei Liberalų sąjūdžio, nei Tėvynės sąjungos vadovybės atstovų nėra atsitiktinumas.

Primename, kad ketvirtadienį Seime skaitytame trečiajame metiniame pranešime prezidentas pažymėjo, kad jo, kaip valstybės vadovo, pareiga yra prisidėti, jog tarp konfliktuojančių bei skirtingose salėse posėdžiaujančių valdančiųjų ir opozicijos atsirastų dialogas.

Vis tik, šalies vadovas metiniame pranešime leido suprasti, kad būtent valdantieji nėra linkę įsiklausyti į oponentų teikiamus siūlymus.

Seimo darbą boikotuojanti opozicija, trumpam grįžusi į parlamento posėdžių salę, savo balsais atmetė antradienio plenarinio posėdžio darbotvarkę. Tuo metu ketvirtadienio posėdžio darbotvarkė buvo patvirtinta vien valdančiųjų balsais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)