„Šiandienos Europos Komisijos sprendimas, kad Ukrainai ir Moldovai nedelsiant turi būti suteikiamas ES narių kandidačių statusas – istorinis ir sveikintinas. Bet vis dar žiūriu su nerimu, kad visos Europos Sąjungos šalys narės vieningai pritartų. Rusija deda milžiniškas pastangas ne tik fiziškai naikindama Ukrainą, bet ir siekdama sutrikdyti bet kokį eurointegracinį procesą“, – feisbuke rašė TS-LKD seniūnė.

R. Morkūnaitei-Mikulėnienei nerimą kelia ir tolesnės perspektyvos siekiant visavertės narystės Bendrijoje, mat, teigia ji, kyla klausimas, koks narystės modelis Ukrainai galėtų būti pasiūlytas.

„Koks modelis galėtų būti siūlomas: su dalyvavimu sprendimų priėmime ar tik kažkoks dalinis variantas? Kokio tvirtumo bus sunešiojimui pasiūlytos kurpaitės? Aišku, kad reformos reikalingos, bet ar bus matomas visas paveikslas? Ukraina gina mus visus, gina Vakarų civilizaciją – tai yra pati didžiausia reforma“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad penktadienį Europos Komisija rekomendavo Ukrainai ir Moldovai tapti oficialiomis kandidatėmis į Europos Sąjungos nares.

Ukraina pateikė paraišką dėl narystės ES praėjus kelioms dienoms po to, kai Rusija vasario pabaigoje pradėjo invaziją. Moldova ir Sakartvelas pateikė tokias pat paraiškas.

Remdamiesi Komisijos rekomendacija, ES vadovai dabar turi nuspręsti, kaip elgtis toliau. Sprendimas gali būti priimtas jau kitą savaitę, kai vadovai susirinks į aukščiausiojo lygio susitikimą Briuselyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją