Seimo vicepirmininkas Andrius Mazuronis prieš kurį laiką pastebėjo, kad Seimo kanceliarijos darbuotojai valstybiniu transportu naudojasi savo reikmėms. Kreipėsi į Seimo kanclerį, jis pradėjo tyrimą.

A. Mazuronis LNK Žinioms pasakojo tai sužinojęs visiškai atsitiktinai: „Kiekvieną rytą veždamas vaikus į darželį ėmiau pastebėti, kad pro šalį vis važiuoja Seimo automobilis su akivaizdžiai kanceliarijos darbuotojais ir kai per savaitę tris iš trijų dienų tą patį vaizdą pastebėjau, natūraliai kilo klausimas, kas čia turi tokią privilegiją važinėti su tarnybiniu transportu į darbą ir iš darbo“.

Darbo partijos frakcijos atstovas pasakojo apie tai pasiteiravęs Seimo kanclerio, po ko paaiškėjo, jog tarnybiniu transportu naudotasi nuolat.

Mazuroniui keista ir juokinga

„Tik labai keista kanceliarijos ir kanclerio pozicija neatskleisti ne tik asmenų, kurie tai darė, bet ir struktūrinių padalinių, kuriems jie priklauso. Nes mes, kaip Seimo valdybos nariai, turime tvirtinti limitus ateinantiems metams tiems patiems padaliniams, tai būtų labai gerai žinoti, kuris komitetas ar komisija ar dar koks padalinys gauna tokius limitus, kad užtenka ne tik tarnybinėms funkcijoms vykdyti, bet ir į namus ir iš namų važinėti“, – kalbėjo jis.

Pasak Seimo nario, nustatyta, kad nuolat tarnybiniu transportu naudojosi du žmonės. Jis keistu ir juokingu laiko Seimo kanceliarijos sprendimą neatskleisti, kas taip elgėsi, nes Seime tai esą jau žinoma.

Seimo konceliarijos BMW automobiliai

„Kas susidūręs su Seimo ūkiu puikiai žino ir kas, ir kaip, kada ir kiek kartų. Čia, panašu, niekam nebuvo paslaptis, tai man tas toks slėpimas arba neįvardijimas nei asmenų, nei padalinių, kuriems jie priklauso, kažkoks juokingas ir visiškai nerezultatyvus ir neefektyvus, nežinau, ko čia norima pasiekti“, – kalbėjo parlamentaras.

Jis atskleidė, kad minėti darbuotojai dirba Teisės ir teisėtvarkos komitete. Tačiau kokia žada padaryta, parlamentaras teigė nežinantis, nes kanceliarija valdybos nariams tokios informacijos nesuteikė.

„Mes, valdybos nariai, tarėmės, kaip reaguoti, ar kanclerį bandyti remti prie sienos, ar palikti jo sąžinės ir savo atliekamų pareigų profesionalumo suvokimo ribose. Nežinau, žiūrėsime, tas tyrimas dviejų mėnesių, neatskleidimas, situacija, elgesys... Susidaro vaizdas, kad čia siekia užmaskuoti situaciją, vilkinti, galbūt, kad visi pamirštų ir niekas nebekreiptų dėmesio“, – svarstė parlamentaras.

Kanceliarijos atstovė: tai buvo pavieniai atvejai

Seimo kanceliarijos spaudos biuro vedėja Justė Radzevičiūtė-Laugalienė LNK Žinioms sakė, kad klausimą dėl galimų pažeidimų kanceliarija gavo gegužės 2 dieną ir po to buvo atliktas nuodugnus tyrimas, kuris patvirtino, kad du kanceliarijos darbuotojai padarė tarnybinius nusižengimus – netinkamai naudojosi tarnybiniu transportu.

„Sprendimą dėl tarnybinių nuobaudų Seimo kancleris priėmė iškart gavęs išvadas“, – pabrėžė ji, vėliau patikslinusi, kad darbuotojams skirti papeikimai.

J.Radzevičiūtės-Laugalienės teigimu, tai buvo pavieniai atvejai, o kanceliarija ketina peržiūrėti kontrolės machanizmus, kad tai nesikartotų.

„Darbuotojai, kurie padarė nusižengimus, juos pripažįsta, sutinka atlyginti padarytą žalą, kuri siekia 1813 eurų“, – teigė ji.

Kanceliarijos atstovė aiškino, kad ne tik tapatybės, bet ir skyriai, kuriuose dirba šie darbuotojai, neatskleidžiami dėl duomenų apsaugos.

Visą LNK Žinių reportažą apie tarnybinio transporto naudojimą žiūrėkite čia: