Ar partijų susitarimas atsidūrė aklavietėje, buvo aiškinamasi trečiadienį „Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“.

Kubilius: susitarimas labai reikalingas „valstiečiams“

Europarlamentaras A. Kubilius laidoje kalbėjo apie tai, kokią reikšmę turi nacionalinis susitarimas dėl užsienio politikos.

„Tai galimybė partijoms, kurios galbūt neturi tiek patirties užsienio politikoje arba apie jų pažiūras nelabai gerai žinoma tarptautinei bendruomenei, pasirašant pasakyti, kad jos nedarys kokių nors kūliavirsčių Lietuvos užsienio politikoje, toliau tęs tuos darbus, kuriuos Lietuva darė visus 30 metų, iškyla nauji uždaviniai“, – pastebėjo politikas.

Jis, laidoje dalyvavęs kartu su G. Surpliu, atkreipė dėmesį, kad labiausiai šio susitarimo pasirašymas, A. Kubiliaus nuomone, reikalingas būtent „valstiečiams“.

„Dėl pono Karbauskio ankstesnių pasisakymų, iniciatyvų – prisiminkime, referendumų prieš NATO ir taip toliau, kyla daug klaustukų, kokia yra šios partijos užsienio politika. Niekam nekyla abejonių dėl Tėvynės sąjungos, dėl vienų ar kitų liberalų. Daugiau kyla abejonių dėl būtent tokių partijų

Užsienio politika, geopolitika tarptautinėje erdvėje tampa vienu iš svarbiausių prioritetų dėl Rusijos karo prieš Ukrainą“, – konstatavo europarlamentaras.

„Tos (partijos), kurios nebus padėjusios parašo gali sulaukti klausimo, kokia bus jų užsienio politika, bet aš nelabai matau, kad Lietuvoje gali atsirasti visiškų naujadarų artėjančiuose Seimo rinkimuose“, – tęsė jis, akcentavęs, kad dabartinis įtemptas laikotarpis yra labai svarbus susitarti.

Surplys: negaliu patikėti tuo, ką sako Kubilius

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas G. Surplys teigė keliantis klausimą ne apie tai, koks bus susitarimo tekstas, bet ar dokumentas apskritai bus.

Giedrius Surplys

„Aš negaliu patikėti tuo, ką Andrius sako. Ne tik rengiau tą susitarimą, bet buvau vienas iš iniciatorių – iniciatyvos, deja, iš valdančiųjų nebuvo tokį susitarimą turėti. Pasakysiu, kodėl kilo tokia mintis – mūsų buvęs susitarimas nustojo galioti, bet iš principo visa Lietuva matė, kad URM ir Vyriausybė nesusikalba su prezidentu“, – priminė parlamentaras, išvardijęs daugiau valdžios nesutarimų.

„Susitarimo dėl užsienio politikos pradinis tikslas būtent ir buvo, kad gal galime susėsti ir susitarti, jog dirbame kartu taip, kaip parašyta Konstitucijoje, laikydamiesi Konstitucijoje numatytų hierarchijų ir atsakomybių“, – akcentavo G. Surplys.

Tad, pasak jo, būtų galima pasirašyti trumpą dokumentą, kad aistros būtų numalšinos, o užsienio politikai sugrąžinta harmonija.

„Mes visi sutartume, kad užsienio politika yra šventa politika Lietuvoje ir mes ją vykdome vieningai“, – pabrėžė LVŽS atstovas.

G. Surplys replikavo ir į A. Kubiliaus žodžius, kurie, anot „valstiečio“, tik patvirtina opozicijos įtarimus.

„Čia bandoma paruošti Lopatos vadovėlį ar Kubiliaus kažkokį palikimą tokioms partijoms, kaip Andrius įvardijo, kurios galbūt naujesnės, ne taip „įsitinklinusios“ užsienio politikoje, kam aš kategoriškai nepritariu. Mes ruošiame susitarimą – ne vadovėlį, ne nurodymą, ne Vyriausybės programos dalį, o susitarimą“, – tvirtino Seimo narys.

Be to, kaip atkreipė dėmesį jis, dokumento tekstui buvo pateiktos pastabos.

„Kol kas joks pataisytas variantas, kvietimas susėsti prie stalo ir vėl dirbti su tuo dokumentu nėra duotas. Dėl to sakau, kad yra klausimas, ar valdantieji nori to susitarimo“, – konstatavo G. Surplys.

Ar LVŽS „išmesti“ iš dokumento rengimo?

A. Kubilius priminė, kad keli LVŽS atstovai buvo pareiškę, jog nedalyvaus tolesniame dokumento svarstyme, jei valdantieji priims kelis, jų vertinimu, visuomenę skaldančius projektus.

„Buvo suprasta, jog „valstiečiai“ toliau nebedalyvauja viso projekto rengime. Reikia suprasti, kad Giedrius atstovauja tik „valstiečiams“, neatstovauja visiškai opozicijos. Kiek aš žinau, su kitomis opozicinėmis partijomis yra dirbama, yra konsultuojamasi, pagal jų pasiūlymus taisomas tekstas. Kiek žinau, daugelis iš opozicinių partijų yra pasiruošę pasirašyti tekstą“, – sakė konservatorius.

Jis akcentavo, kad opozicinių partijų teiktos pastabos nebuvo esminės.

„Viskas juda į priekį. Čia turbūt „valstiečiams“ didesnis klausimas, ką jie toliau daro – ar lieka vieni, nepasirašo, demonstruodami savo išskirtinumą, palikdami sau laisvas rankas, jei taip likimas lemtų, kad jie grįžtų į valdžią, nors to turbūt nenusimato, – kad jie galėtų pasakyti, kad nieko nėra įsipareigoję“, – svarstė A. Kubilius.

Į tokias kalbas reaguodamas G. Surplys juokavo, kad neatpažįsta kolegos europarlamentaro.

„Šiandien yra nauja diena, aš iš naujo pažįstu A. Kubilių, atrandu jį iš naujo. Man yra keista girdėti tai, ką jis kalba, nes aš net konkretų oro uostą galiu įvardinti, kur mes su Laima Andrikiene, kaip grupės vadove, sėdėjome ir kalbėjome apie tai, kad LVŽS savo tarybos posėdyje nepritaria tokiam dokumento tekstui, bet tai reiškia tik tiek, kad mes esame pasiruošę dirbti toliau su tekstu ir bandyti surasti tokią versiją, kuri būti priimtina mums ir kitoms partijoms“, – pasakojo „valstiečių“ atstovas.

Jis taip pat pažadėjo pasitikslinti, ar LVSŽ jau iš tiesų išstumti iš dokumento rengimo.

„Tai būtų neetiška, mano supratimu“, – sakė G. Surplys.

Andrius Kubilius

Politiko teigimu, partijų susitarimas buvo parengtas daug geriau, LVŽS taryba pritarė jo tekstui, bet pirmininkas Ramūnas Karbauskis esą turi poziciją, kad jei valdantieji priiminės visuomenę skaldančius projektus.

„Aš nematau iš valdančiųjų jokio noro apskritai kalbėtis su opozicija arba su visomis jos frakcijomis ir pasiekti kažkokių bendrų tikslų. Aš kiek suprantu, jų noras yra tiesiog važiuoti toliau buldozeriu, kiekvieną, kuris drįsta paklausti, ar mes tikrai gerai elgiamės, išmetant iš barščių“, – tvirtino G. Surplys.

Visgi A. Kubilius dar kartą paaiškino susitarimo esmę.

„Užsienio politika yra rimtas dalykas. Jei norite dalyvauti jos konstravime, tai dalyvaukit, bet tada pasakykite labai aiškiai, kad jūs esate pasiruošę svarstyti ir pasirašyti, o ne kelkite dar papildomas sąlygas – jūs nesvarstykite tokio įstatymo, padidinkite NPD dar kažkiek, tada galbūt pasirašysim“, – komentavo politikas.

Jis juokavo svarstydamas, kad opozicija galbūt pavargo dėl savo idėjų neturėjimo.

„Aš galiu palinkėti opozicijai toliau šitaip elgtis – iki ateinančių Seimo rinkimų, man atrodo, pati opozicija save sunaikins kaip politinę jėgą, kurią kažkas turėtų gerbti dėl jos konstruktyvumo, idėjų“, – sakė A. Kubilius.

G. Surplys pakartojo, kad partijų susitarime negali būti Vyriausybės programa, o turi būti įrašytos tokios nuostatos, dėl kurių susitariama.

„Užsienio politika pirmiausia turi atliepti nacionalinius interesus – ne Taivano, ne dar kažkieno interesus, bet nacionalinius“, – pabrėžė LVŽS atstovas.

Jis paaiškino dokumento tekstui pateikęs keturias pastabas, – kad preambulėje neturėtų būti lyginama Rusija ir Kinija, siūlymas santykius su Kinija apibrėžti kaip tai įvardija ES, pastaba dėl santykių su Taivanu apibūdinimo ir siūlymas pakoreguoti vietą dėl tautinių mažumų.

„Į tą konstruktyvų siūlymą aš gavau atsakymą, kad dokumentas jau yra galutinis, nepaisant to, kad jis buvo išsiųstas partijoms derinti“, – sakė G. Surplys.

Visą „Žinių radijo“ laidą apie partijų ruošiamą susitarimą dėl užsienio politikos žiūrėkite čia: