Charkivo kryptyje rusai toliau bando pulti Rubižnės ir Staryj Saltivo apylinkėse.

Ukrainiečiai ginasi, tačiau bent jau šiame ruože agresorius iniciatyvą laiko savo rankose.

„Kol kas tai taktiniai orkų laimėjimai, kurie neleidžia ukrainiečiams išnaudoti bendros iniciatyvos Charkivo sektoriuje, t.y. grasinti agresoriaus tiekimo keliui Vovčanskas – Kupianskas – Iziumas. Receptas aiškus: rezervų pritraukimas, persvaros ugnimi susikūrimas svarbiausiuose ruožuose ir kontratakos. Jei to nebus, yra grėsmė prarasti iniciatyvą visame Charkivo sektoriuje ir orkai grįš į šiaurines miesto prieigas“, – teigia jie,

Iziumo sektoriuje ukrainiečiai toliau gina Bohorodyčnės – Dolynos – Krasnopilės ruožą, sunkūs mūšiai tęsiasi.

Pasak ekspertų, propagandistai ketvirtadienį ir trečiadienį labai užtikrintai stengėsi patys save įtikinti, jog neva Bohorodyčnė užimta ir rusai puola Slaviansko link.

„Šiandien tokio optimizmo mažiau, kalbama apie „mūšius aplink Bohorodyčnę“, – teigia jie.

„Locked N’ Loaded“ ekspertai sako sulaukę klausimo dėl pranešimų apie ukrainiečių kontrataką į vakarus nuo Iziumo ir apie išlaisvintą Pridoneckės kaimą (kaip Zavodų ir Spivakivkos išlaisvinimo rezultatą).

„Dėl šios naujienos tylėjome pora dienų, nes pirmas įspūdis buvo, kad tai melaginga informacija, nebuvo aišku nei kas įvyko (ir ar įvyko apskritai), laukėme oficialių ukrainiečių pranešimų. Jų ir toliau nėra, bet daugėja patvirtinimų iš kitų šaltinių“, – rašo jie. Tačiau priduria, kad visi jie remiasi vienu šaltiniu – tviterio paskyra „Ukraine Battle map“.

„Labai norime tikėti, jog tai yra tiesa, tik vis dar sunku suprasti, kodėl tyli oficialūs Ukrainos šaltiniai“, – pastebi jie.

Pasak karybos žinovų, jei iš tiesų įvykdyta ši sėkminga operacija, tai reiškia kelis dalykus:

  • Ukrainiečiai atbloškė rusų pajėgas nuo Velyka Komyšuvachos ir iš esmės eliminavo grėsmę Barvinkove.
  • Ne tik išlaisvino tris gyvenvietes, bet ir forsavo Severskyj Donecą ir užėjo Iziumo grupuotei į vakarinį flangą, grasina užnugariui.
  • Iki Iziumo, esminės rusų bazės puolant Slavianską, liko 10 km, t.y. ne tik darbinis atstumas artilerijai, bet ir teoriškai per dieną įveikiamas atstumas puolantiems manevriniams vienetams.

Kitais žodžiais tariant, pasak ekspertų, tai keistų operacinę situaciją dvejuose sektoriuose – Iziumo ir Slaviansko.

Tokia situacija būtų ne mažiau svarbi, nei ukrainiečių sėkmė prie Chersono, apie kurią girdime visais kanalais. Tačiau apie kontratakas prie Iziumo oficialūs ukrainiečių šaltiniai nekalba.

Kodėl? Ekspertai svarsto, kad arba tai vis dėlto melaginga informacija, arba situacija labai trapi ir ukrainiečiai nenori eskaluoti šios temos.

Limano sektoriuje, anot karybos žinovų, rusų pajėgos Slaviansko link nepajudėjo, siekia įsitvirtinti ir susikurti tvarų placdarmą prie Staryj Karavano.

Prie Jampilio veikiančios agresoriaus pajėgos vykdo žvalgybą Siversko link (ne tik iš oro, bet ir žvalgybos grupėmis), toliau ieško vietų, kur galima forsuoti Severskyj Donecą.

Tęsiasi mūšiai Sjeverodonecko mieste ir pietiniame ruože. Didėja spaudimas Lisičianskui.

Pasirodė pranešimų, kad agresorius atakavo miestą iš šiaurės, t.y. nuo Rubižnės.

Ekspertai neatmeta, kad tai dviejų rusų bataliono taktinių grupių (BTG) padaliniai, apie kuriuos pranešėme prieš keletą dienų.

Maža to, didėja spaudimas ukrainiečių pajėgoms, ginančioms Toškivką ir Ustynivką.

„Neatmestina, kad orkai Sjeverodonecko klausimą gali bandyti spręsti eliminuodami Lisičianską, t.y., eliminuoti taktinį pranašumą (miestas yra ant aukštumos), gynėjų artileriją, aprūpinimą ir galimybę rotuoti pajėgas.

„Tokią versiją patvirtintų tai, kad orkų aviacija bene pirmą kartą smūgiavo Lisičianskui. Ukrainiečiai visas atakas atmušė“, – teigia jie.

Anot ekspertų, kelias Bachmutas – Lisičianskas toliau lieka niekieno: rusai jo neperkirto, tačiau apšaudo, tad ukrainiečiai negali juo naudotis pilna apimtimi.

Zolotės „kišenė“ ir toliau laikosi, nepaisant įnirtingo puolimo iš rytų ir vakarų.

Sudėtinga situacija Vrubivkoje ir Komyšuvachoje. Kituose sektoriuose – be didelių pakitimų.

„Ir pabaigai – vis dažniau skaitome jūsų komentarus „jau viskas“, „nebesiseka“, „ukrainiečiai pasiduoda“. Nustokite krūpčioti. Net ir krepšinyje apsiginti nuo kiekvienos atakos neįmanoma, o čia karas. Tai dinamiškas, varginantis ir mirtinas procesas, kuriame abi pusės ieško savų sprendimų ir juos taiko. Prisiminkite Antrą Pasaulinį – kiek kartų per tuos 6 metus buvo pakilimų ir nuopuolių? Taigi, kantrybės. Kova tęsiasi“, – rašo jie.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)