Kaip pranešė ketvirtadienį apeliacinę bylą nagrinėti pradėjęs teismas, teisėjų kolegija priėmė sprendimą išklausyti pokalbių garso įrašus ir dėl šių įrašų apklausti abu išteisintuosius – R. M. Račkauską ir krepšinio klubo „Lietkabelis“ prezidentą Alvydą Bieliauską.

Pranešama, kad kitas teismo posėdis numatytas rugsėjo 12 dieną, o baigiamosios kalbos šioje byloje turėtų būti sakomos spalio 10 dieną vyksiančio teismo posėdžio metu.

Panevėžio apygardos prokuratūra Lietuvos apeliaciniam teismui apskundė Vilniaus apygardos teismo nuosprendį, kuriuo Panevėžio meras išteisintas dėl prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, o A. Bieliauskas – dėl prekybos poveikiu.

Apeliaciniame skunde prokurorė Dalia Markauskienė prašo panaikinti pirmosios instancijos teismo nuosprendį ir R. M. Račkauską pripažinti kaltu dėl prekybos poveikiu bei piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, jam skirti 99,9 tūkst. eurų baudą ir septyneriems metams atimti teisę dirbti valstybės tarnyboje. A. Bieliauską prašoma pripažinti kaltu dėl prekybos poveikiu ir nubausti 35 tūkst. eurų bauda.

Lietuvos apeliaciniame teisme šiuo metu nagrinėjama ir kita su R. M. Račkausku susijusi baudžiamoji byla dėl piktnaudžiavimo tarnybine mero padėtimi.

Balandį Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad šioje byloje nebuvo nustatytas prekybai poveikiu būtinas korupcinis susitarimas, korupciniai mainai. Teismas padarė išvadą, jog byloje nėra duomenų, jog R. M. Račkausko reikalavimas, prašymas duoti paramos buvo susijęs su jo tikru ir realiu ketinimu gauti kyšį už savo veikimą ar neveikimą.

Pasak apygardos teismo, byloje taip pat nebuvo nustatytas ir A. Bieliausko realus ketinimas papirkti R. M. Račkauską.

Prokuratūra mano, kad Vilniaus apygardos teismo nuosprendis yra nepagrįstas ir neteisėtas, nes priimtas padarius esminius Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimus, pagrįstas prielaidomis.

Teisėsauga skelbė, kad per ikiteisminį tyrimą surinko duomenų, jog 2019 metų pavasarį, lankydamasis A. Bieliausko biure Vilniuje, R. M. Račkauskas galbūt paprašė šio vilniečio verslininko paslaugos – padengti jo vadovaujamo visuomeninio rinkimų komiteto skolą, likusią savivaldos rinkimų, – 3 tūkst. eurų.

Įtariama, kad už tai R. M. Račkauskas pažadėjo, jog kelios Panevėžio miesto savivaldybės valdomos įmonės suteiks vilniečio vadovaujamam krepšinio klubui papildomą finansinę paramą be jau skiriamos iš miesto biudžeto.

Taip pat nustatyta, kad R. M. Račkauskas galėjo pasinaudoti savo, kaip mero, įtaka, kad į Panevėžio miesto verslo tarybą, kurios steigėjas yra Panevėžio miesto savivaldybė, būtų įtrauktas jį palaikantis panevėžietis verslininkas.

Pats R. M. Račkauskas įtarimus neigė ir anksčiau tvirtino, kad savivaldybė „Lietkabeliui“ skiria tokio paties dydžio paramą jau trejus metus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją