Europarlamente dirbantis V. Uspaskichas tikino, kad trauksis ir iš aktyvios politikos.

Paklaustas, kodėl nelaukė, pavyzdžiui, partijos suvažiavimo, politikas teigė, jog tada žinia būtų buvusi „visiškai netikėta“.

„Negerai per suvažiavimą skelbti. Ir aš paskelbiau anksčiau, savo valdybai, valdyba nutarė paskirti laikiną partijos vadovą, kuris atves partiją iki suvažiavimo. Iki to laiko turi būti išgryninti kandidatai, agituoti ir viskas bus tvarkoje“, – tikino jis.

Į klausimą – ko gi jis išsigando, V. Uspaskichas atsakė klausimu atgal – „jūs galvojate, kad aš kažko bijau?“.

„Tiesiog atėjo toks laikas, nemažai sudedamųjų dalių sukrito į vieną krūvą ir buvo priimtas toks sprendimas. Jis nėra netikėtas, partijai aš jau pusantrų metų kalbu, kad jie ieškotų pamainos, ieškotų lyderio, augintų lyderį iš savo gretų žiūrėtų“, – pasakojo jis.

Jau buvęs Darbo partijos lyderis laidoje „Delfi interviu“ prisiminė 2018 metus, kai partijos narių prašymu grįžo vadovauti partijai ir vesti ją į rinkimus: savivaldos, Europos parlamento ir Seimo.

„Ir po Seimo rinkimų pasitrauksiu – toks buvo planas, visi tai puikiai žino. Gal pavėluotai tai darau. Čia yra blogai“, – teigė politikas.

„Kai kurios (pasitraukimo, aut. p.) priežastys – vidinės. Viena iš priežasčių – ir karas Ukrainoje. Jis atėmė daug laiko, minčių, sveikatos. Nes aš gana susijęs, man tai yra asmeniškas dalykas, tėvelis ukrainietis, mama – rusė, vaikai gimė Baltarusijoje, kiti vaikai – Lietuvoje.

Pats gyvenu Lietuvoje, verslai taip pat. Ir visi tie procesai labai stipriai daro įtaką. O kitas dalykas – vis tiek aš gyvenu pagal šiek tiek kitokią filosofiją nei partija ir pati valstybė“, – kalbėjo jis.

V. Uspaskichas laidoje tikino, jog pats gyvena pagal filosofiją, kad visas jį supantis pasaulis yra idealiai tobulas, jame nėra nieko atsitiktinio. Todėl jis asmeniškai stengiasi niekada nepriimti sprendimų „į vieną ar į kitą pusę“.

„Bet būnant partijos pirmininku, reikia tai daryti“, – sakė buvęs Darbo partijos vedlys.

Jis pateikė ir pavyzdį – skiepų nuo koronaviruso klausimas. Apie 70–80 procentų partijos atstovų, anot jo, palaikė skiepus, jis – ne. Tad jam reikėjo taikytis prie partijos, kalbėjo V. Uspaskichas.

„Tad dauguma tokių klausimų – neišeina filosofiškai (spręsti, aut. p.) . Tada aš pradedu pats sau meluoti, prieštarauti pats sau. Vidinis rezonansas pradeda veikti“, – kalbėjo jis.

Kas galėtų postą užimti?

Europarlamentaras V. Uspaskichas teigė, jog svarstė Darbo partiją vesti ir į šiuos rinkimus, nors jo paties, kaip pats tikina, jau nedomina joks politinis postas.

„Bet susiklostė visos tos priežastys į vieną vietą ir pamačiau, kad tapau trikdis partijai, nes nedirbu, neatlieku tos funkcijas, kurią priklauso atlikti Darbo partijos vadovui. (…) Todėl partijai reikia naujų, jaunų žmonių, naujos energijos“, – aiškino politikas.

V. Uspaskichas laidoje vardijo ir „gerų lyderių“ Darbo partijai variantus.

„Absoliuti kompetencija yra pas Vytautą Gapšį, neblogai orientuojasi įvairiose srityse Ieva Kačinskaitė–Urbonienė, dabar paskirtas laikinas partijos pirmininkas Viktoras Fiodorovas, buvęs ministras, profesorius Vigilijus Jukna, Valentinas Bukauskas – jis puikiausiai renkamas vienmandatėje. Tas pats Andrius Mazuronis. Pas mus pilna žmonių, kurie gali vadovauti“, – vardijo jis.

„Šį kartą aš pasitraukiu viskam, jau galit užfiksuoti tai. (…) Šį kartą sakau – aš nesiruošiu sugrįžti, nes kam tada trauktis“, – laidoje „Delfi interviu“ teigė V. Uspaskichas.

Europarlamentaras V. Uspaskichas sakė, kad jei nebūtų pasitraukęs iš Darbo partijos pirmininko posto, būtų dalyvavęs Vilniaus miesto mero rinkimuose. Bet kol kas jis negalėjo pasakyti, ar dalyvaus Europos parlamento rinkimuose.

Paklaustas, kiek realu, kad partijai vadovauti ateitų buvusi V. Uspaskicho žmona Jolanta Blažytė, politikas teigė, jog nežino.

„Reikia su ja kalbėtis“, – sakė politikas.

Pasitrauktų su viena sąlyga

Paklaustas apie jo verslus Rusijoje, kuri vasario mėnesio pabaigoje pradėjo karą Ukrainoje, V. Uspaskichas teigė, jog gali atsisakyti su viena sąlyga.

„Dėl verslų – nors ir dabar, nors ir šiandien, ar rytoj, tegul tik Lietuva priima sprendimą, kad ji neapmokestins tuos paliktus verslus ten, neapmokestins čia ir nereikalaus mokesčių, mes jų atsisakysime. Nes yra įvairių struktūrų – kai kurie verslai yra tiesiog atskira įmonė, Rusijoje atskiros kompanijos.

O pas mane yra surišta su Lietuva, Lietuvos įmonė yra akcininkė Rusijos kompanijos ir ta kompanija yra skolinga Lietuvai. Jeigu leis Lietuva nurašyti visa tai – rytoj galėsiu atsisakyti“, – laidoje „Delfi interviu“ kalbėjo V. Uspaskichas.

Jis dar patikslino, jog yra „pasiruošęs prarasti tuos nemažus milijonus“, bet nenori „dar ir Lietuvoje už tuos prarastus milijonus sumokėti mokesčius“.

„Jeigu man leis nurašyti skolas, kurias man yra skolinga Rusijos kompanija Lietuvos mokesčių inspekcija, aš galėsiu to atsisakyti“, – kalbėjo europarlamentaras V. Uspaskichas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)