Trečiadienį ryte vykusiame Seimo valdybos posėdyje visgi opozicijos atstovai – Jonas Jarutis, Julius Sabatauskas ir Andrius Mazuronis – dalyvavo.

„Delegacijų neboikotuojame, kaip ir valdybos posėdžių. Yra dar konstruktyvaus požiūrio likę, siūlyčiau tą pabrėžti visur“, – posėdžio metu sakė A. Mazuronis.

Laisvės partijos atstovė Morgana Danielė neslepia pasipiktinimo opozicijos elgesiu.

„Vakar opozicijos pastangomis neįvyko plenarinis posėdis. Šiandien nevyksta komitetų posėdžiai, dėl tos pačios priežasties. Karo, infliacijos, pranašaujamo ekonominio sunkmečio akivaizdoje Seimo nariai NEDIRBA.

Atsakomybė yra tai, ko reikalaujame iš vaikų, bet neturime net aukščiausiose suaugusiųjų pozicijose. Atsakomybė kuo greičiau susitarti ir GRĮŽTI Į DARBĄ, nes be didžiojo politikavimo dar yra ir mažoji šalies politika su sprendimų priėmimu, kurią REIKIA vykdyti“, – feisbuke rašė politikė.

„Valstiečių“ frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė LRT radijui trečiadienį sakė, kad galimybė, jog keisis koalicija, egzistuoja

„Mes premjeru matytume Aurelijų Verygą. Jei kitoms opozicinėms frakcijoms tai tiktų, tai galėtume bandyti“, – sakė LVŽS frakcijos seniūnė.

Ji patikino, kad opozicija, prireikus, imtųsi formuoti naują valdančiąją koaliciją.

Į tai netruko sureaguoti buvusi A. Norkienės bendrapartietė, dabar Regionų frakcijoje dirbanti parlamentarė Agnė Širinskienė.

„Ko nepadarysi vardan valdžios ir reitingų. Vieną dieną Skvernelis išvadinamas melagiu, kuriuo negalima pasitikėti, kitą dieną su juo formuojama nauja koalicija“, – feisbuke rašė A. Širinskienė.

Seimo konfliktą įvertino ir filosofas, apžvalgininkas Paulius Gritėnas. Jis pastebėjo, kad beprasmiai ir valstybingumui kenkiantys konfliktai Seime nėra naujiena, bet šis turi ryškų savo atspalvį.

„Vienu balsu kalbama ir sutariama, kad vyksta karas Ukrainoje, kuris, platesniame kontekste, yra ir mūsų karas. Visuomenė raginama rimtai vertinti, aukoti, prisidėti prie visuomeninių iniciatyvų. Kalbama apie visuotinį šaukimą, civilinę gynybą, teritorijos apginamumą. Rusijos Dūmoje registruojami latentiniai įstatymo projektai, steigiantys idėją, kad mūsų nepriklausomybė ir valstybingumas netikri. Putinizmo ontologijoje mūsų egzistavimas rašomas su neigiamu ženklu“, – feisbuke rašė P. Gritėnas.

Tuo metu, kaip konstatavo jis, mūsų politikai „žaidžia du parlamentus“.

„Su šypsenomis veide stabdo Seimo veiklą ir galutinai lygina pasitikėjimą parlamentu iki nulio. Vieta, kuri turėtų demonstruoti gebėjimą skirtingose visuomenės grupėse, skirtingose pažiūrose rasti konsensusą, tampa principinio nesutarimo zona. Panašu, kad užtektų pasakyti: o mes tai prieš gėjus ir žolę; ir didelė dalis ne tik sudėtų ginklus, bet ir atiduotų raktus nuo savo kabineto durų“, – pridūrė P. Gritėnas.

Klaipėdos universiteto politologės Gabrielės Burbulytės-Tsiskarishvili vertinimu, toks opozicijos boikotas yra nepateisinamas. Ji priminė, kad tokiam elgesiui nepritarė ir anksčiau, nepriklausomai nuo to, kas taip elgiasi.

„Atsistoti ir išeiti (dar ir trinktelint, kad ir menamomis, durimis) yra lengva. Daug sunkiau yra likti ir dirbti. Nepritariau, kada taip elgėsi valdančioji dauguma. Nepritariu, kai taip elgiasi ir opozicija. Nevargsiu įrodynėdama, kodėl tai yra silpnumo išraiška (jei kam labai norisi, galiu paskaitą suorganizuoti; mokamą :) ). Bet galit ir komentaruose nevargti įrodynėdami, kad nebuvo kitos išeities. Ne tas atvejis, kada išėjimas/-ai pateisinami. Ne tas“, – rašė politologė.


Trečiadienį po pietų pasikalbėti renkasi Dialogo grupė, kurią iš visų frakcijų atstovų subūrė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Opozicija šiuo metu formuoja siūlymus, kaip kovoti su kylančiomis kainomis. Savo antiinfliacinį paketą jie žada pristatyti artimiausiu metu.

„Matome, kad yra noro dar labiau didinti valstybės išlaidas ir biudžeto deficitą, siūlant koreguoti kai kuriuos mokesčius ir įvesti naujų lengvatų.

Tai labai rimtas ir atsakingas veiksmas, opozicijos pareiškime įvardyti pasiūlymai, finansų ministerijos vertinimu, valstybės biudžetui papildomai kainuotų beveik 1,2 mlrd. eurų, o biudžeto deficitą didintų iki 7 proc. BVP.

Toks fiskalinis skatinimas negali neturėti įtakos tolesnei infliacijos spiralei. Todėl turime labai atsakingai vertinti siūlomas priemones, jų keliamą riziką ir realų poveikį jautriausioms visuomenės grupėms, kad trumpalaikė nauda netaptų ilgalaikiais finansiniais sunkumais žmonėms.

Tai, tikiu, ir padarys darbą pradėjusi Dialogo grupė“, – laiške opozicijai pirmadienį rašė parlamento pirmininkė.

V. Čmilytė-Nielsen teigė tikinti, kad opozicija gali susitarti dėl opozicijos lyderio, kuris priklausytų ir Seimo valdybai.

„Aš pripažįstu, kad ketvirtadienio sprendimas dėl pirmininkavimo Seimo posėdžiams buvo netikęs, prisidedu prie kolegų atsiprašymo. Tai buvo perteklinis sprendimas, net ir vertinant opozicijos planus neiti į posėdžius.

Visada stengiausi laikytis esminio principo – būti pasiekiama visiems. Bendrauti, išgirsti, įtemptoje darbotvarkėje rasti laiko visuomenės grupėms, atskiriems politikams. Šio principo laikausi ir dabar kviesdama kalbėtis ir ieškoti susitarimo“, – rašė politikė.

Kaip Delfi jau rašė, opozicijos boikotas prasidėjo praėjusį ketvirtadienį, kai ryte jos atstovai gavo laišką su pakeistu pirmininkavimo plenariniams posėdžiams grafiku. Jame buvo įrašyti tik valdantieji.

Opozicija, išklausiusi Graikijos prezidentės kalbos ir pareiškusi, kad su jais nesiskaitoma, išėjo posėdžiauti atskirai į istorinę Kovo 11-osios salę. Subūrę darbo grupę jie surašė savo reikalavimus valdantiesiems, kuriuos įteikė Seimo pirmininkei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)