„Mus labai suneramino žinia, kad garsus Kremliaus režimo kritikas Aleksejus Navalnas yra išvežtas iš dabartinės įkalinimo vietos, kur buvo įkalintas po politizuoto ir neteisėto teismo sprendimo, į žiauriu smurtu ir kankinimais pagarsėjusį griežto režimo kalėjimą“, – ministerijos pranešime antradienį cituojamas ministras.

„Reikalaujame kuo skubiau paviešinti informaciją apie tai, kur tiksliai yra Aleksejus Navalnas, kokia jo sveikatos būklė, ir svarbiausia – kuo skubiau paleisti jį į laisvę“, – teigė jis.

Iki šiol A. Navalnas buvo laikomas maždaug 100 km į rytus nuo Maskvos esančioje kolonijoje, bet antradienį viena iš A. Navalno advokatų Olga Michailova sakė, jog kolonijos Pokrovo mieste pareigūnai pranešė, kad jis perkeltas į griežto režimo koloniją.

Jis yra nuteistas kalėti pustrečių metų už lygtinio paleidimo sąlygų pažeidimą senoje sukčiavimo byloje, jo šalininkų vadinamoje bausme už Kremliui mestą iššūkį. Kovą 46 metų opozicionieriaus įkalinimo bausmė buvo pratęsta iki devynerių metų, nes jis buvo pripažintas kaltu dėl aukų jo politinei organizacijai išgrobstymo ir teismo negerbimo.

Nors Rusijos pareigūnai neskelbia naujosios kolonijos vietos, manoma, kad joje sąlygos bus sunkesnės nei kolonijoje Pokrove.

„Jo perkėlimo į kitą koloniją problema yra ne vien tai, kad griežto režimo kolonija daug baisesnė, – tviteryje parašė A. Navalno atstovė Kira Jarmyš. – Kol nežinome, kur Aleksejus yra, jis lieka akis į akį su sistema, jau bandžiusia jį nužudyti, tad dabar mūsų pagrindinė užduotis yra kuo greičiau nustatyti jo buvimo vietą.“

Pasak atstovės, nei A. Navalno šeimai, nei jo advokatams iš anksto nebuvo pranešta apie perkėlimą.

A. Navalnas išgarsėjo kaip korupciją demaskuojantis tinklaraštininkas ir prieš savo įkalinimą buvo mobilizavęs antivyriausybinius protestus visoje Rusijoje.

2020-aisiais jis vos liko gyvas po bandymo jį nunuodyti Sovietų Sąjungoje sukurta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. A. Navalnas kaltina Rusijos valdžią, bet Kremlius neigia, kad yra su tuo kaip nors susijęs.

A. Navalnas buvo areštuotas pernai, kai sugrįžo iš Vokietijos, kur gydėsi po apnuodijimo. Jo areštą pasmerkė daug šalių, Vakarų sostinės dėl to įvedė sankcijų Maskvai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)