Tikisi aukštų įvertinimų: buvo įtartinai lengva

Istorijos egzaminą ką tik pabaigęs abiturientas Paulius „Delfi“ sakė, kad egzaminas jam pasisekė vidutiniškai. Jis teigė, jog iš egzamino tikisi gauti maždaug 70 procentų. „Nebuvo nei per daug sudėtinga, nei per daug lengva. Kai kurie šaltiniai buvo sudėtingesni už kitus, bet manau, kad parašiau visai neprastai“, – kalbėjo jis.

Paklaustas, kokia užduotis jam įsiminė labiausiai, moksleivis minėjo vieną egzamino šaltinį. „Šaltinis, kuriame reikėjo nagrinėti reformaciją ir kontrreformaciją. Kitos užduotys nebuvo tokios sudėtingos“, – įvardijo Paulius.

Kitas abiturientas Artūras „Delfi“ sakė, kad istorijos brandos egzaminas jam buvo net įtartinai lengvas. „Bet jis sunkus, manau, ypatingai“, – sakė abiturientas. Jis dar pridūrė, jog tikisi gauti bent 80 procentų įvertinimą.

„Jeigu labai gerai atsakiau, manau, kad šimtukas yra įmanomas“, – kalbėjo abiturientas.
Abiturientai laiko istorijos brandos egzaminą

Jis pasakojo, jog ir teste buvo klausimų, kurie reikalavo specifinių žinių. „Ir pats pirmas šaltinis, prašė paaiškinti sąvoką, kurios nežinojau, tikiuosi, kad gerai atsakiau. O istorijos egzaminui ruošiausi 12 metų, bet paskutines dvi savaites neypatingai daug“, – sakė jis.

Ką tik istorijos egzaminą parašęs abiturientas Artūras „Delfi“ sakė, kad paskutinė naktis buvo bemiegė, bet egzaminui jis nesiruošė.

Abiturientas Lukas taip pat pasakojo, jog egzaminas jam pasirodė įtartinai lengvas.

„Tikrai buvo daug užduočių, kurias buvo galima atsakyti iš bendro išprusimo, kas buvo tikrai gana lengva. Žmogui, kuris nelabai mokėjo istorijos, atėjo tik išlaikyti, arba gauti bent 50 procentų įvertinimą, tikrai turėjo būti gana lengva“, – sakė Lukas.

Anot abituriento, paskutinė istorijos brandos egzamino užduotis buvo apie Lietuvos gyventojų migraciją tarpukariu, karo laikotarpiu, po Nepriklausomybės atkūrimo.

„Tai buvo gana geografiška užduotis, reikėjo apibūdinti migracijos priežastis ir padarinius Lietuvos ekonomikai. Tas gana lengva, nes buvo pateikta statistikos. O kurios užduotys buvo sunkios, net negaliu pasakyti, visada sunku formuluoti atsakymą dėl duoto limito“, – pasakojo abiturientas.
Abiturientai laiko istorijos brandos egzaminą

Jis teigė, jog jam istorijos egzaminas yra pats svarbiausias. „Esu patenkintas, kad egzaminas buvo lengvas, bet daugiausiai abejonių kelia tai, ar gerai suformulavau atsakymus, ar juos gerai įvertins“, – pasakojo abiturientas Lukas.

Abiturientė Karina taip pat teigė, jog egzaminas buvo gana lengvas. „Padėjo geografijos žinios, kadangi laikiau ir tą egzaminą, tai nebuvo baisiai sunku, bet buvo, kur pagalvoti“, – sakė ji.

Karina teigė, jog jai sudėtingiausia užduotis buvo susijusi su sėjomaina. „Niekada nebuvau girdėjusi, kad tokia yra, neįsivaizduoju, ką ten reikėjo parašyti“, – atviravo mergina.

Abiturientai Jonas ir Jonė „Delfi“ po egzamino sakė, kad tikėjosi sunkesnio egzamino.

„Buvo daug žinių, kurios nebuvo panaudotos. Kai kurių žinių, kurių reikėjo, jos nebuvo visiškai istorinės, labiau iš bendro žinojimo. Likau net šiek tiek nustebęs“, – „Delfi“ pasakojo Jonas.

Jonė teigė, jog ir testiniai klausimai buvo visai įveikiami. „Su teigiamomis emocijomis išėjau“, – sakė mergina.

Jonas teigė, jog jam viena iš sudėtingesnių užduočių buvo apie partizanų įprasminimą kultūroje, politikoje, teisėje. „Tai buvo man visai sunku sugalvoti pavyzdžių“, – sakė jis.

Pernai egzaminą išlaikė daugiau nei 98 proc. kandidatų

Kaip praneša Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA), egzamino užduotis parengta pagal egzamino programą. Joje nurodyta, kad egzamino užduotyje bus klausimų iš Lietuvos ir pasaulio istorijos viduriniais, naujaisiais amžiais ir iš naujausiųjų laikų istorijos.

Egzamino užduotyje bus po 40 proc. užduočių, kurios tikrina mokinių žinias, supratimą ir žinių taikymą, 20 proc. užduočių tikrins aukštesnius mokinių mąstymo gebėjimus.

Pernai laikyti istorijos valstybinį brandos egzaminą rinkosi mažiau kandidatų – 7321. Tąkart istorijos egzaminą išlaikė 98,7 proc. kandidatų, panaši riba stebima ir ankstesniais metais.

Be privalomo lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino, kurį šiemet pasirinko laikyti 17504 kandidatai, Lietuvoje populiariausias yra anglų kalbos valstybinis brandos egzaminas – jį šiemet pasirinko laikyti 18212 kandidatų. Lyginant su praėjusiais metais, norinčiųjų laikyti anglų kalbos egzaminą skaičius išaugo.

Tuo metu matematikos valstybinį brandos egzaminą rinkosi 15293, istorijos – 7568, biologijos – 6296, geografijos – 3858, informacinių technologijų – 2620 kandidatų.

Iš viso valstybinius brandos egzaminus šiemet laikyti užsiregistravo 27731 abiturientas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją