Rusija ukrainiečius bando palaužti net ir atimdami duonos kepalą. Norėdami sukelti maisto krizę, net badą – naikina grūdų sandėlius.

Mykolajivo srities Ukrainos pietuose prie Juodosios jūros Kremliaus planuose užima ypatingą vietą. Užėmus šį agrarinį regioną, užgrobto Chersono pašonėje, ukrainiečiams būtų sunku užtikrinti aprūpinimą maistu. Grūdų saugyklos – čia vis dažnesnis rusų taikinys.

„Nežinau, kas bus. Manau, kad bus sunku. Žinoma, mes negalime atkurti tos grūdų laikymo apimties, bet matote, kas dedasi. Bet darome viską, kad derlius būtų ir jį išsaugotume“, – sakė vienos grūdų saugyklos Ukrainoje atstovas.

Darbininkai bando užlopyti skyles, bet kas kartą atlekia vis naujos raketos. Sprendžiant iš nuolaužų – į grūdų sandėlius skrenda sparnuotosios raketos.

Kameros užfiksavo, kad smūgiuota tiksliai, tad priešas žinojo tikslias koordinates, kur smogia.

„Kai tik žiniasklaidoje buvo pasakyta, kad grūdų daug, tai per dieną ar dvi prasidėjo nuolatinis šio objekto apšaudymas “, – pasakojo grūdų sandėlio vadovė Nadija Ivanova.

Grūdų sandėlio vadovė priduria, kad sandėliuose liks daug grūdų, tad Ukrainai badas negresia.

Tačiau pasaulis po kažkiek laiko pasekmes pajus.

„Jūs teisingai paklausėte – ar bus badas. Aš norėčiau paklausti – kada. Šiais metais nebus, pasekmės gali pasijusti vėliau. Didelis klausimas dėl sėjos rudenį, dabar ūkininkai viską surinks. Bet kyla klausimas, kaip ir kur bus sėjama rudenį“, – kalbėjo grūdų sandėlio vadovė.

Kitas ūkininkas Ukrainoje, turintis didžiules grūdų atsargas, kurių negali parduoti, teigia, kad tebesitęsiančio karo su Rusija žemės ūkiui dar ilgai bus sunku išgyventi.

„Jau keturis mėnesius negalėjome išvežti grūdų, nes prasidėjo karas. Transportas visiškai uždarytas ir niekas nenori čia atvažiuoti. Nors vien mūsų kaime yra apie 70–80 tonų kviečių. Kaimyniniai kaimai turi panašią problemą“, – sakė ūkininkas Serhij Hrebcov.

Nors pasaulinės kviečių kainos smarkiai išaugo nuo karo pradžios, kaimuose dėl pirkėjų trūkumo jos tokios žemos, kad ūkininkauti tiesiog neapsimoka.

„Visi man skambina ir klausia – ar radau kam parduoti. Ne, neradau. Yra galimybių parduoti pigiau, bet tai tarsi juos išmesti. Ir tai būtų pigiau nei parduoti jiems. Geriausiu atveju jie duoda apie 100 dolerių už toną“, – kalbėjo ūkininkas.

Tarpininkauti veržiasi Turkija, šios šalies prezidentas pareiškė šią savaitę surengsiantis derybas su Vladimiru Putinu ir Volodymyru Zelenskiu dėl grūdų koridoriaus. Derybų tema esą bus saugaus koridoriaus užtikrinimas eksportuoti Ukrainos žemės ūkio produktus jūra.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: