„Jie kaunasi už mūsų vertybes. Taip pat mes negalime nesuteikti to statuso, nes Rusija tai gali suprasti labai klaidingai, gali tai paskatinti agresiją. Mes savo ruožtu turime Rusijai parodyti, kad Ukraina yra mūsų dalis.

Mes negalėsime atkurti, atstatyti šios šalies, jei jie neis keliu į mūsų ekonominę sistemą. Ir tai sustiprins mus, nes Ukrainos ekonomika – labai stipri“, – LNK sakė Ž. Pavilionis.

Jis praėjusią savaitę lankėsi Kyjive, kartu su kitų Europos šalių parlamentų delegacijomis.

Politikas teigė, jog dabar visi laukia Europos Komisijos (EK) rekomendacijos dėl statuso suteikimo Ukrainai.

„Ir tada bus didysis svarstymas ir sprendimas birželio viršūnių taryboje, kurio ukrainiečiai baisiai laukia. Nes negaliu įvardinti tų skaičių, bet nemažai žūsta ir ukrainiečių, jie žudomi artilerijos, kurios negali uždengti, nes neturi pakankamai ginklų.

Tas moralinis, bent politinis palaikymas, aišku, ir parama ginklais, yra be proto reikalinga. Nes jie gina mus visus“, – pabrėžė Seimo narys Ž. Pavilionis.

TS–LKD atstovas džiaugėsi, jog Europoje beveik visi parlamentarai jau yra suvienyti, dar yra problemų dėl kelių šalių Vyriausybių.

„Vokietijoje, gan paradoksalu – visos trys šviesoforo partijos ir opoziciniai krikdemai oficialiai parėmė kandidato statusą, bet tokio aiškumo nesulaukėme iš Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo. Ir aš klausiau vokiečių, kaip čia taip gaunasi?

Šituos dalykus mes ir aiškinsimės, mes kad galėtume tai aiškintis, mums politinės paramos reikia ne tik iš Vilniaus ar Kyjivo, mums lengva kalbėti, kad vokiečiai turi tai padaryti. Bet vokiečiai turi susitarti su savais vokiečiais“, – LNK pasakojo parlamentaras Ž. Pavilionis.

Parlamentaras teigė, jog „protu tiesiog neįmanoma paneigti argumentų“, kuriais pritariama šalies kandidatės statuso suteikimui Ukrainai.

„Bet yra kitas argumentas – prorusiškumas. Dar yra kai kurių politikų, politinių jėgų ar net kokių ekonominių įtakų, nedemokratiškose teritorijose, kur autoritarizmas pradeda daigus daiginti. Ir mes bijome, kad Vladimiras Putinas to sprendimo nesustabdytų. Mes apie tai tiesiai šviesiai šnekame su tomis šalimis. Manau, kad bus gėdinga, jei tas sprendimas bus padarytas taip, kad V. Putinas galės dar vieną šampano butelį atsidaryti. Tikiuosi, kad taip nebus“, – LNK sakė Ž. Pavilionis.

Visą LNK pokalbį su Ž. Pavilioniu žiūrėkite čia: