„Neatsakinga priešinti Lietuvos kovinės galios stiprinimą ir NATO priešakinių pajėgų dislokavimą Lietuvoje. Ypač kai artėja itin svarbūs sprendimai NATO dėl mūsų valstybės gynybos stiprinimo. Tokia dirbtinė priešprieša (primenanti anksčiau dažnai populistų naudojamą švietimo ar socialinės srities finansavimo supriešinimą su gynybos biudžetu) silpnina Lietuvos derybinę galią, o ypač dabar, šiuo itin atsakingu momentu“, – feisbuke pirmadienį rašė L. Kasčiūnas.

Jis atkreipė dėmesį, kad Lietuvai, panašu, kol kas pavyksta siekti savo tikslo, jog šalyje atsirastų NATO karių batalionas.

„Lietuvai kol kas ne tik pavyksta įtikinti sąjungininkus padidinti NATO pajėgas mūsų valstybėje, bet mūsų diplomatija jau kalba bei dirba ir kitų regiono valstybių vardu, prašydama padidinti priešakinių pajėgų padidinimą visame regione. Neapgalvotais pasisakymais jai tik trukdome“, – teigė NSGK pirmininkas.

L. Kasčiūnas akcentavo, kad Lietuva jau šiandien šalies gynybai skiria 2,5 proc. BVP, o resursai, pasak jo, nukreipti į Lietuvos kariuomenės parengties ir kovinės galios stiprinimą.

„Sąjungininkų priėmimui, pagal poreikį, bus skirtos papildomos lėšos. Tiek infrastruktūrai, kariniams miesteliams, treniravimosi erdvėms.

Rusija visada siekė, kad būtume tarsi buferinė zona: be sąjungininkų dislokavimo, be atgrasymo architektūos. Prisiminkime gruodį – sausį Rusijos reikalavimus JAV ir NATO dėl Ukrainos, ten labai aiškiai įvardijamos ir Baltijos valstybės, kuriuose neva neturi būti jokios NATO karinės infrastruktūros, sąjungininkų karinių dalinių („susirinkite žaislus ir dinkite į 1997 metų sienas“, – derybininkas su JAV dėl Ukrainos, Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergei Ryabkov)“, – pridūrė parlamentaras.

Kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys sekmadienį LRT televizijos laidoje „Savaitė“ sakė, kad kariniai patarimai prieš Madride vyksiantį NATO viršūnių susitikimą kol kas atrodo pozityviai.

Generolas leitenantas Valdemaras Rupšys

„Tikrai optimizmo yra. Aš matau, kad yra noras, aiškus ketinimas, kad mes tas pajėgas turėtume. Kalbu ne tik apie brigadą. Taip, brigada yra labai gerai, bet brigada yra pradinis vienetas, su kuriuo reikėtų pradėti kariauti. Dar kitas dalykas – reikėtų pradėti galvoti apie savo kariuomenę. Brigada yra NATO brigada.

Mes dabar linkę akcentuoti tą brigadą. Reikia mums pasistatyti ant kojų savo kariuomenę – tai, ką darome, ką daro Krašto apsaugos ministerija, ką daro Vyriausybė ir prezidentūra. Mes aiškiai akcentuojame, kad reikia skirti atitinkamą biudžetą, finansavimą, kad mūsų kariuomenė būtų tvirta. Kai mes būsime pasirengę 110 proc. ginti savo valstybę, tai turbūt ir kitos valstybės ateis šimtu procentų mūsų ginti“, – sakė V. Rupšys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)