Lysyčianske gyventojai bėga nuo sprogimų garsų, ukrainiečiai čia stengiasi išgyventi.

„Dabar aš gyvenu mintimi kaip iš čia pabėgti ir nepatekti į apšaudymą, neprivažiuoti patikros posto“, – pasakojo vienas ukrainietis.

Mieste dar likę nemažai vaikų.

„Taip, čia dar daug vaikų. Toje laiptinėje gyvena šeima su 4 mėnesių kūdikiu“, – pasakojo kita vietos gyventoja.

Miestas apšaudomas be pertraukos. Tą liudija ir žurnalistų kalbinta moteris.

Gyvenimas čia tarsi loterija su mirtimi.

„Krenta bombos, bet kol kas ne ant mūsų“, – kalbėjo ukrainietė.

Tačiau daugeliui gyventojų tokie mirtini pasivaikščiojimai tuščiomis ir išdaužytomis Lysyčiansko gatvėmis yra neišvengiami.

„Turiu išeiti parnešti vandens, taip bent kartą per dieną“, – pasakojo ukrainietis.

Mieste nėra vandens, dujų, elektros ir net komunikacijų. Dabar didelių problemų kyla ir dėl duonos.

„Nuvažiavome prie kiosko 6 valandą ryto, jau stovėjo per 400 žmonės. Atvežė tik 360 kepalų duonos, mums nebeužteko“, – kalbėjo ukrainietė.

Sriuba čia verdama ant ugnies, žmonės valgo po atviru dangumi, rizikuodami savo gyvybe, dalijasi maistu su kaimynais.

„Išviriau barščių, dar karšti, nešu kaimynui. Jis aklas, vaikų futbolo treneris, dar tris riekes duonos“, – laikydamas stiklainį su sriuba rankoje sakė vietos gyventojas.

Nuo Lysyčiansko iki gretimo Severodonecko, kur dabar fronto linija ir vyksta gatvių mūšiai, vos keli šimtai metrų.

Okupantai taikosi ir į Lysyčiansko gyvenamuosius rajonus – skeveldros sužeidė du žmones, vienam nutraukta ranka.

Įnirtingiausi mūšiai paskutiniu metu vyksta Severodonecke, tai viena paskutinių vietovių rytinė Luhansko srityje, kurią vis dar kontroliuoja Ukraina.

Kremliaus kariuomenė sunaikino antrą iš trijų tiltų, jungiantį Severodonecką ir Lysyčianską.

„Mieste nuolat vyksta gatvės mūšiai, miestas nuolat apšaudomas sunkiąja artilerija iš oro. Praėjusią naktį keis kartus smūgiuota „Azot“ gamyklai. Pažeista panaudotų chemikalų saugykla, kuri jau beveik parą dega. Situacija yra sudėtinga, tačiau tuo pačiu metu ginkluotosios pajėgos laikosi gynybos linijos ir vykdo kai kurias karines operacijas, siekdamos išstumti priešą iš miesto“, – sakė Severodonecko administracijos vadovas Oleksandras Striukas.

Ukrainos pareigūnų vertinimu, „Azot“ gamykloje esančiuose požeminėse bombų slėptuvėse slepiasi iki 800 civilių.

O okupantai platina vaizdo įrašus, kaip užimtose Ukrainos teritorijose dalina rusiškus pasus – tai vyksta Melitopolyje ir Chersone. Rusiško paso įteikimą vietos gyventojams vaizdo įrašuose lydi plojimai.

„Esu laimingas, tai istorinis momentas mano gyvenime, puikus istorinis momentas. Ir tai ne tik mano laimė. Manau, kad Ukrainoje yra daug žmonių, kurie laukia šios akimirkos“, – Kremliaus režimo platintame vaizdo įraše kalba vienas vyras.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis į tokius vaizdus iš karto sureagavo.

„Rodomi Chersono ir Melitopolio gyventojai, kurie neva nori rusiškų pasų. Tai keli kolaborantai ir jų aplinkos žmonės. Atrodo ne kaip eilė pasui gauti, o bandymas gauti pabėgimo bilietą. Daug pasakantys vaizdai“, – išplatintame vaizdo įraše sakė V. Zelenskis.

Karas Ukrainoje. Birželio 6-oji - 8

Ukrainiečių žvalgyba praneša, kad nesugebėdama užimti Donbaso, Rusija ruošiasi ilgesniam karui. Esą okupantų karo planai pratęsti dar 120 dienų.

„Ar pamenate, kai Rusija tikėjosi iki gegužės pradžios užimti visą Donbasą? Dabar jau praėjo daugiau nei 100 karo dienų, jau birželis ir Donbasas laikosi. Okupantų patirti nuostoliai yra neįprastai dideli. Rusijos kariuomenė yra netekusi apie 32 tūkstančių karių. Dėl ko Rusija? Ką tai tau atnešė?“ – klausė V. Zelenskis.

Nuo okupantų smūgių kenčia ne tik rytai. Mirtis pasivijo ir iš Donecko į Odesą išvykusį ukrainietį. Netoli Odesos esančioje turistinėje gyvenvietėje jis žuvo užlipęs ant minos. Kol jo žmona su sūnumi pakrantėje kraustė daiktus, jis nusprendė patikrinti vandens gylį ir temperatūrą.

Ukrainos policija ir sprogmenų ekspertai primena, kad vaikščioti paplūdimiais ir maudytis jūroje Odesos regione draudžiama.

O tuo metu Rusija stengiasi parodyti, kad nepalūžta net ir iš šalies traukiantis vakarietiškiems verslams ir slegiant sankcijoms. Pasirodė vaizdai iš Maskvos, kur rusai vėl grūdasi eilėse prie greitojo maisto restoranų. Iš šalies pasitraukus „McDonald's“ restoranai Rusijoje pervadinti pavadinimu „Skanu ir taškas“.

„Esame tikri, kad mūsų klientai nepastebės meniu ir skonio skirtumo. Todėl dar kartą noriu padėkoti mūsų tiekėjams, kad palaiko su mumis partnerystę. Ir išgyveno šį labai sunkų laikotarpį su mumis“, – po atidarymo pasakojo šio restorano direktorius Olegas Paroyevas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: