Ministerija parengė Vyriausybės nutarimo projektą, kuriuo vėl siūloma Malavėniukų kaime Šiaulių rajone pastatyti naują įkalinimo įstaigą, o miesto centrinėje dalyje esantį Šiaulių tardymo izoliatorių uždaryti.

Naujojo izoliatoriaus statybos inicijuotos dar 2015-aisiais, tačiau po kelerių metų įstrigo dėl lėšų trūkumo, 2020-aisiais iš esmės sutarta jį įgyvendinti viešosios ir privačios partnerystės (PPP) būdu. Iki šiol minėtoje vietoje Šiaulių rajone už maždaug 2,6 mln. eurų buvo pastatytos tvoros, įrengti dalies pastatų gręžtiniai pamatai, inžineriniai tinklai.

Šiam projektui anksčiau buvo numatyta skirti apie 43 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų, o naująją įkalinimo įstaigą galutinai įrengti 2022 metais.

Šįkart ministerija numato, kad didžiausi valstybės turtiniai įsipareigojimai siektų apie 56,61 mln. eurų – Vyriausybei siūloma nustatyti pagrindines projekto sąlygas, už jį vėliau būtų atsakingas Kalėjimų departamentas.

Vis dėlto ministerija nurodo, kad bendri maksimalūs mokėjimai privačiam partneriui per visą sutarties laikotarpį, įvertinus ir įvairias rizikas, gali sudaryti 73,9 mln. eurų.

„Atsižvelgiant į tai, kad projektas yra ilgalaikis, dalis mokėjimų gali būti indeksuojami projekto eigoje, todėl projekto vertė nėra fiksuota“, – BNS informavo ministerija.

Siūlomas partnerystės sutarties laikotarpis – iki 15 metų, atrinktas rangovas per pirmuosius trejus metus turėtų suprojektuoti, pastatyti ir įrengti naują kompleksą, o vėliau rūpintis jo priežiūra, remontu, kitomis viešosiomis, komunalinėmis paslaugomis.

Finansuoti izoliatoriaus iškėlimą siūloma Nacionalinio pažangos plane numatytomis lėšomis.

Ministerija BNS nurodė, jog pagal planus nauja įstaiga pastatyta ir įrengta turėtų būti iki 2026 metų, ji bus pritaikyta tardymo izoliatoriaus ir pataisos namų funkcijoms.

Naujajame tardymo izoliatoriuje bus projektuojamos kameros ne daugiau kaip dviem asmenims apgyvendinti, jose žmogui tektų ne mažiau kaip po 5 kvadratinius metrus. Dabartinėse Šiaulių tardymo izoliatoriaus patalpose kalinamiesiems tenka apie 3 kvadratinius metrus, o, pavyzdžiui, darbuotojų persirengimo patalpos įrengtos pusrūsyje.

Pasak ministerijos, dabartinė izoliatoriaus infrastruktūra buvo sukurta daugiau nei prieš 100 metų ir niekada reikšmingai neatnaujinta, ji neleidžia užtikrinti tinkamų sąlygų tiek personalui tiek ir įkalintiems asmenims.

Pažymima, kad į kultūros paveldo sąrašą įtrauktą izoliatoriaus kompleksą yra brangu išlaikyti, keturiems jo statiniams yra taikoma didesnė teisinė apsauga, jie pripažinti architektūriniu paveldu, tad pastatais būtina tinkamai pasirūpinti, o jų renovavimas viršytų naujų statybų kaštus.

Teigiama, kad be kita ko kaliniams kasmet tenka mokėti kompensacijas už netinkamas kalinimo sąlygas, o dėl izoliatoriaus geografinės padėties neįmanoma įdiegti modernių techninių apsaugos priemonių, problematiška organizuoti konvojų.

Šiaulių tardymo izoliatoriaus iškėlimo projektą Kalėjimų departamentas inicijavo dar 2015 metais. Pagal tuometinius planus, Šiaulių rajone turėjo būti pastatyta 600 vietų įkalinimo įstaiga, o senasis Šiaulių tardymo izoliatorius, esantis miesto centrinėje dalyje, – uždarytas.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) beveik prieš metus po Teisingumo ministerijos kreipimosi pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galbūt iššvaistytų pusės milijono eurų Šiaulių tardymo izoliatoriuje. Tuomet skelbta, kad valstybei galėjo būti padaryta didesnė nei 500 tūkst. eurų žala.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)