Posėdžiai nevyko dėl karantino, besikeičiančių kaltinamųjų gynėjų, be to, teismas turėjo nagrinėti įvairius prašymus, pareiškimus dėl nušalinimų, todėl tekdavo atidėti posėdžius ir priimti sprendimus dėl prašymų, nušalinimų.

Byloje dėl prekybos žmonėmis, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, trukdymo teisėjui, prokurorui, ikiteisminio tyrimo pareigūnui vykdyti pareigas, pareigūnų sunkaus sveikatos sutrikdymo organizavimo ir kitų galimų nusikaltimų teismui per pusantrų metų nepavyko net paskelbti kaltinamojo akto, neapklaustas nė vienas liudytojas ar kaltinamasis.

Tuo metu Klaipėdos apskrities policija išsiaiškino, kad vienas bylos kaltinamųjų, suimtas laikomas Virgilijus Valius, planavo pabėgimą iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus.

BNS žiniomis, rastus raštelius apie galimus tris pabėgimo planus prokuratūra balandį pateikė V. Valio narkotikų bylą nagrinėjančiam Šiaulių apygardos teismui, juose minima, kad galimam pabėgimo plano įvykdymui galima skirti iki 200 tūkst. eurų.

V. Valius suimtas laikomas jau daugiau nei trejus metus. Radus planuoto pabėgimo raštelius, teismai į tai atsižvelgė ir nešvelnino kardomosios priemonės.

Šiaulių apygardos teismas gegužę vyro suėmimo terminą pratęsė dar trims mėnesiams, nutartį dėl suėmimo pratęsimo paliko galioti Lietuvos apeliacinis teismas. V. Valio advokato skundas dėl suėmimo buvo atmestas.

Advokatas Atas Molis teigė, kad duomenų, kas ir kam rašė prokuroro pateiktus raštelius, kokie atsakymai į juos gauti, kada ir pan., kas realiai paliudytų, kas V. Valius planavo pabėgimą, taip pat nėra.

Apeliacinis teismas, atmesdamas suimtojo advokato skundą, vertino ir Generalinės prokuratūros prokuroro Aleksandro Kazakovo pateiktą informaciją dėl galbūt kaltinamojo planuoto pabėgimo.

„Šiuo atveju vertintini ir prokuroro pateikti duomenys – kaltinamojo susirašinėjimas, iš kurio turinio matyti, kad buvo planuojamas pabėgimas iš laisvės atėmimo vietos. Nors gynėjo skunde užsimenama, kad byloje nėra duomenų, kurie patvirtintų, jog kaltinamasis realiai planavo pabėgimą, kada ir su kuo vyko toks susirašinėjimas, vis tik užfiksuotos aplinkybės taip pat yra svarbus teismo vidinį įsitikinimą formuojantis duomuo“, – rašoma teisėjų Jolantos Čepukėnienės, Justo Namavičiaus ir Lino Šiukštos nutartyje. Ji neskundžiama.

Teisėjų kolegija padarė išvadą, kad suėmimo pagrindas, jog kaltinamasis bėgs, slėpsis nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų, prokuroro ar teismo, nėra išnykęs.

Už labai didelio kiekio narkotikų gabenimą, platinimą įstatymas numato laisvės atėmimo bausmę nuo 10 iki 15 metų.

Nušalinimai teisėjai, prokurorui

70-ties tomų bylą dėl galimo trukdymo teisingumui Panevėžio apygardos teismas gavo 2020 metų spalį. Kaltinimų šioje byloje sulaukė aukščiau minėtas V. Valius, Klaipėdos regiono advokatai Aivaras Surblys ir Marius Navickas, buvęs policijos pareigūnas Edmundas Tautavičius ir dar keturi asmenys.

Įtariama, kad kai kurie kaltinamieji organizavo sunkų Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos viršininko Valdo Narutavičiaus sužalojimą dėl jo atliekamų tarnybinių pareigų.

Prokuratūra teigė, kad organizuotos grupės nariai buvo gerai apgalvoję nusikalstamų veikų planą, buvo renkami duomenys apie privatų pareigūno gyvenimą. 2018 metų balandžio mėnesį teisėsaugos pareigūnai sulaikė du kaltinamuosius, kurie planavo pasikėsinimą į policijos pareigūną ir prokurorą.

Per teismo posėdžius kaltinamųjų gynėjai reiškė nušalinimus teisėjai Danutei Švitinienei, prokurorui A. Kazakovui, reikalavo bylos dalį dėl Ispanijoje galbūt esančio nukentėjusiojo Anatolijaus Greinos atskirti, į teismą pristatyti patį A. Greiną.

Nei teisėja, nei prokuroras A. Kazakovas tuomet nenusišalino.

Tačiau šiemet kovą D. Švitinienė nusišalino nuo baudžiamosios bylos, jos nusišalinimą patvirtino Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas. Kaltinamasis Marius Navickas kreipėsi į Teisėjų etikos ir drausmės dėl šios teisėjos pasisakymo.

Byla buvo paskirta nagrinėti teisėjai Jolantai Raščiuvienei, ji kreipėsi į teismo vadovybę dėl trijų teisėjų kolegijos sudarymo. Teisėjos prašymas buvo patenkintas, šiai bylai buvo paskirta teisėjų kolegija, byla buvo pripažinta prioritetine. Gegužės 31 dieną įvyko pirmasis teismo posėdis, nagrinėjant teisėjų kolegijai. Per šį posėdį kaltinamųjų advokatai pareiškė nušalinimą prokurorui A. Kazakovui, teikė prašymus dėl šios bylos išskyrimo į atskiras, dalies bylos grąžinimo prokuratūrai ir t.t. Teismas šių prašymų netenkino ir birželio 22 dieną ketina tęsti posėdžius toliau.

Prokurorą bandyta nušalinti dėl ieškinio

Posėdyje gegužės 31 dieną prokurorą A. Kazakovą dėl tariamo intereso konflikto bandė nušalinti V. Valio gynėjai. Jie priminė prieš kelis metus nutikusį įvykį, kai kratai vadovavęs šis pareigūnas padarė žalą V. Valio gyvenamajam namui – prokuroras leido naudoti policininkams grąžtą ieškant narkotikų slėptuvės, taip buvo sugadinta namo siena.

V. Valius pateikė ieškinį teismui, teismas iš prokuratūros priteisė ieškovui sumokėti beveik 5 tūkst. eurų bei bylinėjimosi išlaidas.

Advokatai kėlė klausimą, ar Generalinės prokuratūros prokurorai apskritai gali palaikyti kaltinimą šioje byloje. Jie tikino, kad regreso tvarka iš prokuroro A. Kazakovo bus išieškota 5 tūkst. eurų, advokatai sakė abejojantys, kad toks kaltintojas gali būti objektyvus jų byloje.

A. Kazakovas teismui paaiškino, kad gynėjai pateikė ne visai teisingą informaciją.

„Ne pirmą kartą šie argumentai girdimi, šiuo pagrindu jau buvo pareikštas nušalinimas, teismas jo nepatenkino. Gynyba bando įrodyti, kad aš šališkas dėl situacijos“, – per posėdį teismui sakė prokuroras.

Korupcijos bylas kontroliuojančiam ir kaltinimą palaikančiam A. Kazakovui yra suteiktas specialiojo prokuroro statusas, jo atžvilgiu negali būti atliekami tarnybiniai patikrinimai. A. Kazakovas teismui pateikė prokuratūros dokumentus, kuriuose konstatuota, kad nėra pagrindo jo atžvilgiu atlikti tarybinį patikrinimą ir išieškoti namo sienos sugadinimo lėšas.

Sulaikytas dar vienas bylos kaltinamasis

Kol Panevėžio teismas nesėkmingai bandė pradėti bylos nagrinėjimą, Lietuvos ir užsienio teisėsaugininkams pavyko sulaikyti vieną nuo teismo besislapsčiusį kaltinamąjį – jis taip pat perduotas Panevėžio apygardos teismui, todėl šios bylos kaltinamųjų skaičius išaugo iki devynių.

Didžiojoje Britanijoje buvo sulaikytas Panevėžio gyventojas Oskaras Bondarčiukas. Pernai rudenį jis buvo perduotas Lietuvai. Pareigūnai įtaria, kad O. Bandarčiukas supažindino byloje minimą nukentėjusįjį panevėžietį Anatolijų Greiną su V. Valiu.

Tyrimo duomenimis, 2017 metų pavasarį vieno iš kaltinamųjų V. Valio namuose prie Klaipėdos buvo rastos šešios sandariai uždarytos konservų dėžutės su daugiau kaip kilogramu kokaino. Vėliau pareigūnai gavo duomenų, kad V. Valius, siekdamas išvengti baudžiamosios atsakomybės už kokaino įsigijimą, su jį gynusiu advokatu A. Surbliu ir kitu asmeniu surado ir įkalbėjo nekaltą socialiai pažeidžiamą asmenį A. Greiną už 30 tūkst. eurų, prisiimti baudžiamąją atsakomybę. Kaltinamųjų surastas asmuo prisipažino dėl neva padaryto nusikaltimo ir 14 mėnesių buvo suimtas.

Prokuratūra teigė, kad kaltinamasis tuometinis advokatas A. Surblys pažadėjo V. Valiui išvengti baudžiamosios atsakomybės siekiant, kad vietoj V. Valio būtų nuteistas nekaltas asmuo. Pasak pareigūnų, tokiu būdu V. Valius ir A. Surblys susitarė trukdyti prokurorams ir tyrimo pareigūnams nustatyti pradėtame ikiteisminiame tyrime objektyvią tiesą.

Kokaino byla dar neišnagrinėta

Baudžiamąją bylą dėl V. Valiui pareikštų kaltinimų didelio kiekio kokaino disponavimo tebenagrinėja Šiaulių apygardos teismas, ji buvo pradėta nagrinėti prieš dvejus metus – 2020 metų liepą. V. Valius ir jo advokatai nuo bylos siekė taip pat nušalinti ne tik kaltinimą palaikantį Generalinės prokuratūros prokurorą A. Kazakovą, bet ir visą Generalinę prokuratūrą.

Teisme tebevyksta V. Valio apklausa, ketvirtadienį jos tęsti nepavyko, neatvykus vienam iš kaltinamojo advokatų. V. Valius pageidavo, per apklausą teisme dalyvautų abu jo gynėjai.

Klaipėdos rajono gyventojas V. Valius ir du kauniečiai kaltinami bendrininkų grupėje neteisėtu disponavus labai dideliu kiekiu narkotinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti.

Šios bylos kaltinamajame akte nurodoma, jog nusikaltimas padarytas 2017 metais, kovo–balandžio mėnesį V. Valius degalinės kavinėje susitiko su dar trim vyrais ir susitarė už 50 tūkst. eurų nupirkti daugiau nei 1 kilogramą kokaino. Jis turėjo būti platinamas Skandinavijoje. Buvo sutarta, kad 10 tūkst. eurų V. Valius sumokės pardavimo metu, likusius 40 tūkst. eurų – po kokaino realizavimo.

Bylos duomenimis, 2017 metų balandį konspiracijos tikslais pasiskolintu automobiliu V. Valius atvyko į Kauną, ten vieno prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelėje už 10 tūkst. eurų nupirko šešias uždarytas konservų dėžutes su jose paslėptu kokainu.

Narkotikus V. Valius parsigabeno į Klaipėdos rajone esantį savo gyvenamąjį namą. Įtariama, kad kokainą jis iš pradžių paslėpė žemės sklype, o po to ir namo garaže. Narkotikai ten buvo laikomi, kol juos per kratą 2017 metų gegužės 6-osios vakarą rado ir paėmė policijos pareigūnai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)