Penktadienį Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdis baigėsi nė neprasidėjęs – iš aštuonių parlamentarų į nuotolinį posėdį prisijungė tik trys konservatoriai. Opozicija ir toliau maištauja, todėl Seimo mažuma posėdį boikotavo – vieni apie tai komiteto pirmininkui pranešė, kiti ne.

„ Kolegos, turim po devynių valandų šešias minutes, nei Česlavas Olševski, nei Agnė Širinskienė neįspėję neprisijungė prie komiteto posėdžio, tai tokiu atveju komiteto posėdį baigiame“, – komiteto posėdyje penktadienį sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras.

Opozicijos atstovės A. Širinskienės darbotvarkėje numatyta, jog parlamentarė komiteto posėdyje dalyvauti turėtų, tačiau politikės penktadienį Seime išvis nebuvo.

„Kol nėra atliepta į mūsų išsakytas pastabas, tai opozicija yra nusprendusi nedalyvauti“, – Delfi sakė A. Širinskienė.

Minėto Seimo komiteto pirmininkas S. Šedbaras mano, jog parlamentas turėtų svarstyti komiteto sudėties pokyčius – antraip darbas negalės tęstis.

„Buvo pasakyta, kad jeigu kvorumo nebus, mes pasiskirsime žmogų ir kvorumą turėsime. Tai vėl yra tas pats piktnaudžiavimas“, – savo poziciją Delfi dėstė šio komiteto narė A. Širinskienė.

„Laikas gaištamas, tačiau po šios dienos posėdžio turbūt jau reikės kreiptis į Etikos ir procedūrų komisiją“, – Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdyje kalbėjo konservatorius S. Šedbaras.

Opozicija nepasirodė ir Švietimo ir mokslo komiteto posėdyje. Socialdemokratų seniūnas Gintautas Paluckas praleido jungtinį Ateities ir Ekonomikos reikalų komiteto susitikimą.

„ Vakarykštė diena yra tik, jeigu galima taip pasakyti, kulminacija tam tikrų įvykių sekos, nes tai ne pirmas kartas, kai valdantieji naudodamiesi savo aritmetine persvara inicijuoja perbalsavimus įvairius“, – Delfi sakė LSDP atstovas G. Paluckas.

Pasak Klaipėdos universiteto (KU) politologės Gabrielės Burbulytės, dėl kivirčų kaltos abi pusės. Tačiau parlamento mažuma, siekdama daryti įtaką valdantiesiems, galėjo išnaudoti ir daugiau svertų. Bet tam koją kiša pernelyg didelis tarpusavio susiskaldymas.

„Kol kas buvo susikoncentruota tiktai į kelis ministrus ir ne tuos, kuriuos mes tiesiogiai galėtume apkaltinti dėl blogos ekonominės situacijos Lietuvoje – ką opozicija pastoviai akcentuoja“, – Delfi sakė ji.

Valdantieji bando ieškoti kelio iš akligatvio. Seimo pirmininkė V. Čmilytė–Nielsen ketvirtadienį dalyvavo atskirame opozicijos posėdyje ir išklausė puokštę reikalavimų. Tarp jų – prašymas burti pozicijos ir opozicijos Dialogo grupę.

„Vakar sakiau, kad norintys kalbėtis susitarimą ras. Šiandien, atsižvelgdama į opozicijos prašymą sudaryti Dialogo grupę esamai situacijai spręsti, frakcijų seniūnų paprašiau deleguoti atstovus į ją“, – penktadienį savo feisbuko paskyroje rašė Seimo pirmininkė.

Savo feisbuke politikė pasidalino ir nuotrauka su demokratų frakcijos nariu Tomu Tomilinu bei socialdemokratu, Jonavos meru Mindaugu Sinkevičiumi. Dialogas su opozicija, anot V. Čmilytės–Nielsen, vyksta.

„Ta spaudimo priemonė duoda tam tikrus rezultatus, nes šiandien Seimo pirmininkės esame sulaukę siūlymo pateikti mūsų deleguotus asmenis į Dialogo tam tikrą grupę“, – pasakojo LSDP atstovas G. Paluckas.

Visgi, politologė G. Burbulytė Dialogo grupės perspektyvas vertina skeptiškai.

„Skamba gražiai, nuteikia viltingai, klausimas yra tiktai – jeigu tokia darbo grupė tikrai bus sudaryta, Dialogo grupė, ar tikrai toje Dialogo grupėje vyks dialogas? Ar tikrai abi pusės bus pasiryžusios ir pasiruošusios siekti kompromiso?“ – klausė ji.

Ir nors dialogo grupė formuojama, atrodo, kad kitą savaitę Seimo salė ir vėl bus pustuštė. Opozicija žada dalyvauti tik antradienį vyksiančiame Gedulo ir vilties dienos minėjime bei ketvirtadienį išklausyti Prezidento Gitano Nausėdos kreipimosi.

„Opozicija gi ne žvėrys, protingi, išsilavinę dauguma. Tai tikrai, tiek prezidento metinė ataskaita bus išklausyta, tiek minėjimo renginiai, kurie yra svarbūs visai Lietuvai“, – teigė G. Paluckas.

Viktorija Čmilytė-Nielsen

Ar politiniai konfliktai atsiras prezidento G. Nausėdos metiniame pranešime, prognozuoti sunku.

„Prezidentas ganėtinai aiškias pozicijas užėmė, šiuo atveju ganėtinai ryškias, kurią pusę palaiko. Ir manau, kad tai turės įtakos būsimuose rinkimuose – ir čia neminėčiau vien tik konkrečiai būsimų prezidento rinkimų“, – svarstė KU politologė.

Opozicijos maištas Seime prasidėjo dar trečiadienį, kai parlamento vadovybė sušaukė neeilinį posėdį dėl Žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko interpeliacijos. Seimo mažuma posėdyje nedalyvavo. Ketvirtadienį sužinoję, jog yra nušalinti nuo pirmininkavimo posėdžiams, jie darbą tęsė Kovo 11–osios salėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)