„Kalbėti lietuviškai nemoku, bet pamačiusi žodį „karinės“, supratau, kad kažkas yra negerai, galbūt net kilo karas, nes būtent šį žodį jau ne kartą buvau girdėjusi iš kitų lietuvių“, – sakė šiuo metu Vilniuje viešinti Ispanijos pilietė Isabelė.

Ji pasakojo, kad penktadienio rytą dar miegojo, mobiliojo ryšio telefone buvo išjungusi garso signalą, todėl netikėtai visu garsu ėmęs signalizuoti telefonas jai sukėlė tikrą šoką.

„Paėmusi telefoną labai išsigandau – pranešimas prasidėjo raudonu šauktuku, supratau, kad kažkas jau nutiko negero, o tada bandžiau perskaityti, ką rašo, bet nieko nesupratau, – sakė ispanė. – Išsisaugojau šį pranešimą ir tada jį išsiverčiau per „Google translate“ – tik tada sužinojau, kad pranešimas yra ne apie karą, o apie vykstančias karines pratybas.“

Užsienietė stebėjosi, kodėl jai į Ispanijoje registruotą mobiliojo ryšio telefoną naudojantis roaming paslauga, buvo atsiųstas pranešimas lietuvių kalba.

„Jeigu buvo norima pranešti svarbią informaciją, kodėl to nebuvo galima padaryti anglų kalba? – klausė ji. – O jeigu jis jau buvo atsiųstas, reiškia, šis pranešimas yra svarbus.“

Pasak turistės, tokie patys klausimai kilo ir jos draugams, nakvojusiems kitame viešbučio kambaryje.

„Jie taip pat labai išsigando, kai pamatė tokį pranešimą“, – pridūrė Isabelė.

Lietuvos kariuomenės atstovas majoras Jurgis Norvaiša Delfi patvirtino, kad pranešimai apie vykstančias pratybas buvo išsiųsti valstybine lietuvių kalba.

„Toks buvo priimtas sprendimas, nes pratybos vyksta Vilniaus regione, kur didžioji dalis žmonių kalba lietuviškai, todėl pranešimai ir buvo išsiųsti valstybine kalba“, – sakė jis.

Vis dėlto, jo teigimu, žmonės pranešimus gali gauti ir kita kalba, tai priklauso ne tik nuo mobiliojo ryšio operatoriaus, bet ir nuo naudojamo mobiliojo ryšio telefono nustatymų: „Viskas priklauso, kaip telefonas yra nustatytas, žmogus gali pranešimą gauti ir rusiškai, ir angliškai.“

Be to, jo teigimu, pranešimus išsiunčiantis Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) turi galimybę pranešimus siųsti įvairiomis kalbomis, bet, kaip minėta, šįkart juos nuspręsta siųsti tik lietuvių kalba.

Tuo metu PAGD Civilinės saugos valdybos vadovas Ernestas Trunovas Delfi teigė, kad informaciniai pranešimai apie karines pratybas buvo siunčiami trimis kalbomis – lietuvių, rusų ir anglų.

„Kokia kalba žmogus gauna pranešimą, priklauso nuo telefono aparato nustatymų“, – pažymėjo jis.

PAGD atstovo teigimu, informaciniai pranešimai siunčiami visiems mobiliojo ryšio vartotojams, esantiems konkrečioje teritorijoje, šiuos pranešimus siunčiant nėra atsižvelgiama, ar telefono savininkas yra Lietuvos pilietis, ar į Lietuvą atvykęs užsienietis.

Per metus PAGD išsiunčia keliasdešimt informacinių pranešimų, statistika rodo, kad juos pasiekia apie 95 proc. mobiliojo ryšio operatorių vartotojų.

„Tai yra specialūs pranešimai, kuriais siekama atkreipti dėmesį, kiekvieną kartą mes sprendžiame, ar tikrai reikia siųsti, o jeigu siunčiame, tuomet stengiamės siųsti dienos, darbo metu, kad kuo mažiau žmones sutrukdyti“, – pabrėžė Civilinės saugos valdybos vadovas.

Anot jo, nenorintys gauti tokių pranešimų gali jų atsisakyti pakeisdami telefonų aparatuose esančius nustatymus, tačiau garso pakeisti nepavyks: „Tai yra specialus signalas, kuriuo siekiama net ir pažadinti miegančius žmones.“

KASP penktadienį į gyventojų mobiliojo ryšio telefonus išplatino pranešimą, kad savaitgalį „šviesiu ir tamsiu paros metu“ vyks karinės pratybos „Tvirtas skydas 2022“.

„Pratybų metu judės kariai ir karinis transportas, bus naudojami imitaciniai šaudmenys ir sprogstamieji paketai, – teigiama pranešime. – Prašome gyventojų supratingumo, išlikti ramiems ir geranoriškai reaguoti į karių veiksmus.“

Anot KASP, penktadienį prasidėjusiose pratybose dalyvauja daugiau kaip tūkstantis karių, jie treniruosis Pietryčių Lietuvoje. Be to, šiose pratybose dalyvauja Latvijos nacionalinės gvardijos, Estijos savanorių pajėgų „Kaitseliit“, Lenkijos teritorinės gynybos pajėgų, Didžiosios Britanijos reindžerių pulko, JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos kariai ir Lietuvos Šaulių sąjungos nariai.

„Kariai savanoriai visuomet treniruojasi ginti savo žemę, savo šeimą ir kaimyną, todėl pratybos organizuojamos rinktinės atsakomybės rajone – Vilniaus regione, ten kur patys kariai ir gyvena“, – nurodė KASP vadas plk. Linas Kubilius.

Teigiama, kad kariai treniruosis Vilniaus miesto ir rajono, Trakų, Elektrėnų, Šalčininkų, Visagino, Ignalinos, Švenčionių, Molėtų, Ukmergės ir Širvintų savivaldybių teritorijose.

„Karių pratybos vyks šviesiu ir tamsiu paros metu, – teigiama KASP pranešime. – Kariai judės pėsčiomis arba su ratinėmis karinėmis transporto priemonėmis, naudos imitacinius šaudmenis, sprogstamuosius užtaisus, specialiąsias priemones, dūminius paketus ir signalines raketas.“

Pratybos „Tvirtas skydas“ skirtos KASP Didžiosios Kovos apygardos 8-osios rinktinės štabui ir padaliniams treniruoti, kad gebėtų vykdyti rinktinei paskirtas gynybines operacijas, numatytas valstybės gynybos planuose.

Tokios pratybos yra rengiamos du kartus per metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)