„Vakar sakiau, kad norintys kalbėtis susitarimą ras. Šiandien, atsižvelgdama į opozicijos prašymą sudaryti Dialogo grupę esamai situacijai spręsti, frakcijų seniūnų paprašiau deleguoti atstovus į ją. Kitą savaitę Dialogo grupė jau galės pradėti savo darbą“, – feisbuke rašė Seimo pirmininkė.

Sulaukusi priekaištų, kad opozicija neturi galimybių pateikti savo įstatymų projektų, V. Čmilytė–Nielsen pateikė kelis skaičius.

„Seimo sekretoriato duomenimis, šią kadenciją opozicijos iniciatyva užregistruoti 357 įstatymų projektai, 255 pateikti. Iš jų net 146 Seimas pritarė po pateikimo. Stabtelkime šiek tiek. Kaip matote, po pateikimo pritarta daugiau nei pusei opozicijos projektų. Kaip jiems sekėsi toliau? Šią kadencija priimti jau 34 opozicijos įstatymų projektai. Praėjusią kadenciją mes, būdami opozicijoje, tokio dėmesio iš valdančiųjų negalėjome tikėtis“, – rašė ji.

Seimo vadovės teigimu, dar 62 projektai pateikimo metu grąžinti iniciatoriams tobulinti.

„Kas įvyko su kitas įstatymų projektais? 13 iš jų prieštaravo Konstitucijai, 92 kol kas nebuvo pateikti, dar 10 projektų iniciatoriai atsiėmė. Noriu priminti, kad šie skaičiai rodo pirmų 1,5 metų darbą Seime. Ši statistika – ne tik „pliki“ skaičiai, kiekvienas įstatymo projektas reiškia daug kasdienio darbo su opozicija“, – teigė ji.

Seimo pirmininkė V. Čmilytė–Nielsen taip pat pabrėžė, jog niekada opozicija Seime neturėjo tiek vicepirmininkų, kaip dabar.

„Praėjusią kadenciją buvo užsibrėžta sumažinti opozicijos vicepirmininkų skaičių nuo 2 iki 1. Mes jų skaičių padidinome iki 3. Tai taip pat ne „tuščios“ pozicijos, o reali įtaka Seimo valdybai, taigi, ir Seimo darbui“, – feisbuke rašė ji.

O politinė kultūra, anot jos, priklauso nuo visų parlamentų.

„Dalyvaujančio mitinguose, dirbančio prie dokumentų, ginančio savo rinkimų programą arba boikotuojančio posėdžius. 141 Seimo narys kasdieniu savo darbu formuoja Seimo organizacijos kultūrą. Opozicija taip pat“, – rašė Seimo vadovė.

V. Čmilytė–Nielsen tikėjosi, jog nuo šiandienos bus kalba argumentais, o ne emocijomis.

„Ar valdantieji nedaro klaidų? Daro, klaidų nei vienas neišvengiame, o ką jau kalbėti apie darbą tokiomis aplinkybėmis, kokios teko šiai kadencijai. Nuo vienos išorinės krizės prie kitos. Matyt, įtampa daro savo. Tačiau tikiuosi, kad emocijos liks vakar dienoje, o nuo šiandien kalbėsime argumentais, neignoruodami faktų. Tų, kuriuos pateikiau, taip pat“, – feisbuke rašė Seimo pirmininkė.

Delfi primena, kad konfliktas tarp valdančiųjų ir opozicijos kilo po to, kai Seimas svarstė antradienį opozicijos inicijuotą interpeliaciją žemės ūkio ministrui. Tuomet likus balsavimui, ar pritarti ministro atsakymams į klausimus, opozicijos iniciatyva padaryta pertrauka iki kito posėdžio, tikintis pakeisti politinių jėgų pusiausvyrą per balsavimą ketvirtadienį.

Valdantieji, reaguodami į tai, trečiadienio rytą sušaukė nenumatytą posėdį ir pritarė K. Navicko atsakymams. Protestuodama opozicija jau trečiadienį nedalyvavo Seimo posėdyje ir ketvirtadienį susirinko posėdžiauti alternatyviai.


Seimo pirmininkei V. Čmilytei–Nielsen opozicijos atstovai vėliau įteikė reikalavimų sąrašą ir teigia, jog į juos neatsižvelgus, Seimo posėdžius gali boikotuoti iki rudens sesijos rugsėjo 10 dieną.

Seimo darbą boikotuoja penkių frakcijų – Darbo partijos, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Lietuvos regionų, Lietuvos socialdemokratų partijos, Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ – bei Mišrios Seimo narių grupės nariai. Iš viso – 67 parlamentarai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)