„Ji pasitikėjimą tikrai turi, turi daugumą Seime, Seimo narių pasitikėjimą, o Seimo pirmininkės pasitikėjimo patikrinimui yra tam tikros procedūros Seime, tai nėra tiesiog „paimti ir pasitikrinti“.

Jeigu kažkoks poreikis yra, tai tegul vyksta pagal procedūrinius dalykus“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė E. Rudelienė.

Ji aiškino, kad situacija, dėl kurios Seimo opozicija boikotuoja plenarinius posėdžius ir parašė rezoliuciją, galėjo kilti dėl neeilinio Seimo posėdžio trečiadienį ryte, kuomet buvo svarstomas žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko interpeliacijos klausimas.

Anot jos, šiuo metu reikėtų ieškoti konstruktyvių būdų bendram darbui.

„Reikalavimai, žinot... Kiekviena partija turi savo programą, valdančioji dauguma taip pat turi pasitvirtinusi darbų programą šiai sesijai. Dalis įstatymų jau yra priimtų, kurie ten taip pat yra įvardinti. Man atrodo, kad tiesiog reikia ieškoti konstruktyvių būdų bendram darbui ir nekelti nereikalingų emocijų“, – sakė E. Rudelienė.

ELTA primena, kad ketvirtadienį prieš Seimo posėdį opoziciniams socialdemokratams priklausantis Julius Sabatauskas pranešė, kad visi jos atstovai išbraukti iš pirmininkavimo Seimo posėdžiams grafiko. Anot vieno iš Seimo vicepirmininkų, tai reiškia, kad valdantieji parodė norą dirbti be opozicijos.

J. Sabatauskas sako, kad opozicijos atstovai yra nušalinti nuo pirmininkavimo birželio mėnesį vyksiantiems Seimo plenariniams posėdžiams.

Nors Seimo vicepirmininkas, konservatorius Jurgis Razma dėl sprendimo vicepirmininkų atžvilgiu atsiprašė, opozicija nusprendė apleisti Seimo posėdžių salę. Posėdžiauti jie nutarė atskirai, Kovo 11-osios salėje.

Galiausiai valdantiesiems oponuojančios partijos parengė rezoliuciją, kurioje kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą, kad šis įvertintų, ar vis dar turi pasitikėjimą žemės ūkio ministru Kęstučiu Navicku. Taip pat, joje raginama Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen pasitikrinti, ar ji vis dar turi pasitikėjimą Seime. Dėl to opozicija kviečia surengti balsavimą parlamente.

Taip pat opozicija reikalauja besibaigiančioje Seimo pavasario sesijoje visą dėmesį skirti tik, pasak jų, būtiniausių ir neatidėliotinų socialinių ir ekonominių klausimų sprendimui.

Dokumente valdantieji raginami gerbti demokratijos bei atsakingo valdymo principus ir užtikrinti Seimo opozicijos teises. Taip pat Seimo dauguma kviečiama „atviram dialogui dėl tolesnio Seimo darbo“ ir raginama „nedelsiant sutarti dėl naujos politinės kultūros ir sudaryti pozicijos bei opozicijos dialogo darbo grupę“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)