Teritorija, kurioje – kalnai žaliųjų atliekų, plastmasės, stiklo, yra už Europos Sąjungos lėšas prieš dešimtmetį uždarytas Kailinių kaimo atliekų sąvartynas.

Čia vis dar stovi tai informuojantis ženklas, perspėjanti lentelė, kad „Šiukšles pilti draudžiama“, o pats įvažiavimas į buvusią sąvartyno teritoriją Veisiejų priemiesčio miške yra užtvertas rakinamu metaliniu užtvaru.

Ši vieta įeina į buvusio Veisiejų regioninio parko teritoriją. Po reorganizacijos šiuo metu tai yra Dzūkijos – Suvalkijos saugomų teritorijų direkcijos valdos.

Apie miesto prieigose miške verčiamas šiukšles žurnalistus informavo Veisiejų miesto gyventojai, mėgstantys minėtoje teritorijoje esančiais keliukais pasivaikščioti.

Vilmos Danauskienės nuotr.

Kai Delfi apie tai informavo Aplinkos apsaugos departamento Druskininkų agentūros vadovą, Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narį Evaldą Brusoką, nusiųsdami ne tik tikslias nelegalaus sąvartyno koordinates, bet ir nuotraukas, kaip tai atrodo, vietos aplinkosaugininkų vadovas į galimą pažeidimą reagavo įdomiai.

„Ar pradėjome tyrimą? Ne, dar nebuvome nuvažiavę. Reaguosime pirmadienį“, – ketvirtadienį žurnalistei sakė E. Brusokas.

Apie galimą pažeidimą pareigūnas informaciją gavo antradienį.

Vilmos Danauskienės nuotr.

E. Brusokas teigė kalbėjęs telefonu su Veisiejų seniūnijos seniūnu Zenonu Sabaliausku. Jo vadovaujamos seniūnijos teritorijoje yra minėtas nelegalus sąvartynas.

Seniūnas, pasak aplinkosaugininko E. Brusoko, jį patikino, kad „žino apie situaciją, o šiukšles nuo miesto civilinių kapinių į ten veža seniūnijoje dirbantys darbininkai“, prižiūrintys viešąsias seniūnijos erdves.

Tokią pačią informaciją – kad nelegalų sąvartyną įrengė ne kas kitas, o miesto seniūnija, žurnalistei pasakojo ir vietos gyventojai.

Vilmos Danauskienės nuotr.

„Seniūnijos traktoriukas su priekaba atveža nuo kapinių konteinerių turinį – žaliąsias atliekas, nuvytusias gėles, plastmasinius laidotuvių vainikus, žvakes. Visa tai verčiama į krūvas giliai miške. Traktoriuku atvažiuojama iki metalinio užtvaro, atrakinama ten kabanti spyna ir pilamos tos šiukšlės“, – sakė veisiejiškiai.

Pats vietos aplinkosaugininkų vadas E. Brusokas teigia, kad tokie nelegalūs sąvartynai yra ne tik Dzūkijos saugomų teritorijų problema.

Vilmos Danauskienės nuotr.

„Jūs pažiūrėkit, kas darosi miškuose aplink Vilnių ar Kauną! Tai čia dar nėra taip blogai, sakyčiau. Aišku, pažeidimas, kiek matau iš nuotraukų, yra. Tai reiškia, kad rasim, kas jį padarė ir turės sutvarkyti”, - sakė E. Brusokas.

Pareigūnas teigė, kad dalį kaltės turi prisiimti ir Veisiejų miesto civilinių kapinių lankytojai.

“Jei neneštų ten didžiausių vainikų, krūvų žvakių ar plastiko gėlių, tai ir nebūtų tų šiukšlių”, - svarstė aplinkosaugos agentūros vedėjas E. Brusokas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją