„Mes giname savo pozicijas ir priešui padarome realių nuostolių. Tai labai žiaurus mūšis, labai sunkus, galbūt vienas sunkiausių per visą šį karą. Esu dėkingas kiekvienam, kuris gina šią kryptį. Iš esmės būtent ten dabar sprendžiamas mūsų Donbaso likimas“, – sako Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Kyjivas fronte kasdien netenka iki 100 karių, o dar iki 500 būna sužeidžiami. Luhansko gubernatorius sako, kad jei vakarai perduotų Ukrainai toliau siekiančios artilerijos, Sjeverodoneckas būtų išlaisvintas per dvi, tris dienas.

„Kaip dievas duos. Norėčiau, kad būtų ne taip, kaip dabar. Norėčiau, kad kiekviena diena būtų gera“, – sako Soledaro gyventoja Kateryna.

Šie žmonės slepiasi Soledaro rūsiuose. Miestas vos už keliolikos kilometrų nuo Bachmuto – iš ten veda pagrindinis kelias Lysičianską ir Sjeverodonecką.

„Apšaudo mus ir dieną, ir naktį. Rūsyje mes mes beveik visą laiką. Butas arti, nubėgame dieną. O naktį visą laiką čia būnam“, – sako Soledaro gyventoja Kateryna.

Daugelis iš gyvenviečių netoli fronto jau pasitraukė. Likę sako neturintys kur.

„Kur? ir su kuo? Neturiu, kur eiti ir ko pasiimti. Be to, aš vienintelis čia, dirbantis su vandentiekiu“, – tikina Oleksandras.

„Ar ten manęs laukia? Kur manęs laukia, pasakykite? Ne. Kaip turėčiau palikti savo 85-erių mamą? Kam ją palikti? Ji niekaip iš čia neišvyks. jokiu būdu“, – sako Kateryna.

Stiprus sprogimas praėjusią naktį nugriaudėjo ir Charkive. Skelbiama apie kilusį gaisrą kavinėje, parduotuvėje ir bibliotekoje. Neišvengta aukų.

Dieną prieš tai Charkivo gyventojai pasakojo apie raketas su, greičiausiai, kasetiniais sprogmenimis.

„Pasirūpinau vienu sužeistuoju, tada iškviečiau greitąją pagalbą. Jis gyvas, bet šiek tiek kraujavo“, – sako Charkivo gyventoja.

Laikinai okupuotame Mariupolyje – po penkiasdešimt, ar šimtą kūnų tenka kiekvienam daugiabučiui. iš subombarduotų namų rusių ištraukti žuvusieji gabenami į morgus, arba savartynus.

Apie tai praneša Mariupolio mero patarėjas. Kiti griuvėsiai, pask jo, ardomi net neieškant kūnų po jais.

Kremliaus išplatintuose vaizduose, kaip teigiama, išminuojami Mariupolio paplūdimiai. Tuo metu socialiniuose tinkluose skelbiami perimti pokalbiai, kuriuose rusų FSB agentai aptaria planus, ukrainiečių belaisvius siųsti į minų laukus. Kad jie savo kūnais išminuotų teritorijas. Rusai turi ir daugiau idėjų, ką veikti okupuotose teritorijose.

„Okupantai paskelbė visiškai beprotišką žinią, kad iš visų okupuotų teritorijų ruošiasi surinkti futbolo komandas į kažkokį pseudo turnyrą. Iš Donecko, Luhansko, Chersono, Melitopolio, Krymo ir net dalies Sakartvelo. Okupantai tiesiog tyčiojasi iš žmonių, kurie viską puikiai atsimena. Prieš 10 metų Doneckas buvo stiprus, išdidus ir išsivystęs miestas. Ir tada atėjo Rusija“, – sako Ukrainos prezidentas.

Tačiau iš dalies teritorijų Rusija priversta trauktis. Ukrainos gynybos ministerija skelbia Chersone iš Rusijos pajėgų atsikovojusi teritoriją.

Rusijos pajėgos pietinėje srityje „patyrė tiek žmogiškųjų, tiek technikos nuostolių“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)