„Po 7 val. 30 min. čia buvom, tai eilė buvo didžiulė išsimušti talonėlį. Dar iki šiol neatėjo mūsų eilė. Mes esam 611. Dar nėra mūsų. Ne per seniausiai buvo 582 paskutinis. Suprantu, kad yra internetas, galima užsiregistruoti, galvojom, kad gyvai praeisim greitai tuoj, grįšim namo. Bet va, yra kaip yra“, – Delfi žurnalistams pasakojo viena vilnietė.

„Betvarkė didžiausia. Nuo pusės 8 atvykę ir dar neaišku, kada pateksim“, – kalbėjo kitas.

„Dvi valandas jau. Dvi valandas laukiam, žmonės eina ir eina. Kažką tai keisti reikia turbūt. Na aišku, kad ne mums, o valstybei“, – teigė kitas vilnietis.

Žmonės sako nesuprantantys ir kokia tvarka priimami klientai.

„Stebėjom eiliškumą. Šokinėja eiliškumas. Buvo, pavyzdžiui, 580, paskui 509, 514. Tai kaip tas eina eiliškumas? Ne į viršų, o jis šokinėja“, – Delfi pasakojo vilnietė.

„Sistema ta elektroninė skirtingai mėto tuos skaičius. Pavyzdžiui, eina eilė 585, po to kažkodėl pasidaro 570, grįžtamasis šitas dalykas. Nuėjau reiškiasi pas administraciją, administracija pasakė, kad nesutinka kalbėti“, – kalbėjo kitas.

„Tokia kuriozinė situacija: šalia stovėjo moteris, su trijų savaičių vaiku ir tiesiog priėjo prie dirbančių darbuotojų ir paklausė: galbūt, kadangi su mažu vaiku, gal galės priimti be eilės. Tai gavo atsakymą, kad kadangi eilės didelės, reikia iš anksto registruotis. Tai moters buvo klausimas: kaip man reikėjo registruoti? Negimusį vaiką dar registruoti, kad pasidarytų pasą? Tai absurdas“, – situaciją apibūdino kitas.

Tačiau ne visų patirtis departamente bloga. Tie, kuriems paso skubiai nereikia, sako užsiregistravę iš anksto ir asmens dokumentą atsiėmę per keletą minučių.

„Užsiregistravau internetu ir sulaukiau ir atsiėmiau. (Laukiau, aut. p.,) tikriausiai apie mėnesį. O čia tai dvi minutės“, – pasakojo viena moteris.

Internetu, sako kiti, registracija paprasta ir greita, bet eilėje tenka laukti ir kelis mėnesius.

Pasak Migracijos departamento direktorės Evelios Gudzinauskaitės, eilės susidarė dėl kelių priežasčių. Karo pradžioje dalis Lietuvos gyventojų sunerimo ir puolė keistis pasus arba juos išsiimti. Be to, pasibaigus pandemijai suaktyvėjo ir keliautojų srautas. Pasų prireikė ir keliaujantiems ar gyvenantiems į Didžiojoje Britanijoje.

„Kiti, netgi taip išgirdę, kad dabar yra ilgos laukimo eilės, nepaisant to, kad jų pasas galbūt baigsis po metų, kažkodėl jau bando pasą pasikeisti jau iš anksto“, – sakė Migracijos departamento direktorė.

Piliečių, norinčių išsiimti asmens dokumentą sulaukiama 2,5 karto daugiau nei per patį didžiausią kada nors turėtą antplūdį.

„Per dieną mes sulaukiame nuo 2 tūkstančių iki 2,7 tūkst. prašymų vien tik išduoti pasus kiekvieną dieną. Asmens tapatybės kortelių prašoma perpus mažiau“, – sakė E. Gudzinauskaitė.

Didžiausi srautai – Vilniuje. Čia nuspręsta nuo birželio 13–osios atsisakyti gyvos eilės ir priimti tik pagal išankstinę registraciją.

„Bet buvo padidintas rezervacijos langelių skaičius ir patikrinau ką tik, kad Vilniaus mieste rezervuoti vizitą galima liepos mėnesiui“, – kalbėjo Migracijos departamento vadovė.

Norint išvengti eilių, departamento direktorė siūlo vykti į kitus miestus. Ten eilėje užtrunkama daugiausiai pusvalandį, o išankstinei registracijai vietų galima rasti dar birželį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją