Alternatyviai vykstančiam posėdžiui pirmininkaujantis Seimo vicepirmininkas „valstietis“ Jonas Jarutis sakė, kad darbotvarkėje numatyta aptarti veiksmų planą ir reikalavimus daugumai.

„Mes tikrai palaikom rezoliuciją, kurią dabar svarsto parlamentas dėl paramos Ukrainai, bet, deja, tokia situacija susidarė, kad parlamente dauguma bando pastatyti opoziciją į vietą, ačiū opozicijai, kad susitelkėm ir padarėm, ką turėjom padaryti. Darbotvarkė iš principo – pasitarsim, kokius klausimus keliam ir kokį terminą turim“, – sakė J. Jarutis.

Opozicijos atstovams paliekant Seimo salę Seimo vicepirmininkas „darbietis“ Andrius Mazuronis sakė, kad nuo pirmininkavimo nušalinę opozicijos atstovus valdantieji „galutinai sutrypė demokratijos likučius“.

„Paskutinis lašas šiandien buvo, kai opozicijos atstovai buvo išbraukti iš pirmininkavimo grafiko birželio mėnesį, nepaisant jokių demokratinėse tradicijose nusistovėjusių normų, kad parlamento darbe dalyvauja tiek pozicijos, tiek opozicijos atstovai. Pozicija galutinai bando ištrinti opoziciją iš politinio žemėlapio ir galutinai bando Seimą padaryti vaikų darželiu“, – kalbėjo A. Mazuronis.

Opozicijos atstovai tarp siūlomų reikalavimų vardijo žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko atstatydinimą, visuomenę skaidančių projektų stabdymą, tarp jų įvardindami socialinės sąjungos įteisinimą, nedidelio kiekio kanapių dekriminalizavimą, valstybės vadovo statuso Vytautui Landsbergiui suteikimą. Tai pat įvardintas siūlymas alternatyvų posėdį palikti išsirinkus opozicijos lyderį.

Opozicijai posėdžiaujant, šurmulys kilo į salę atėjus dviem konservatoriams Mykolui Majauskui ir Laurynui Kasčiūnui.

Valdantiesiems trečiadienį surengus nenumatytą posėdį, kad būtų baigtas balsavimas dėl interpeliacijos žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui, ketvirtadienį opozicijos atstovai nusprendė nedalyvauti plenarinio Seimo posėdžio darbe.

Opozicijos inicijuotą interpeliaciją žemės ūkio ministrui Seimas svarstė antradienį. Likus balsavimui, ar pritarti ministro atsakymams į klausimus, opozicijos iniciatyva padaryta pertrauka iki kito posėdžio, tikintis pakeisti politinių jėgų pusiausvyrą per balsavimą.

Valdantieji, reaguodami į tai, trečiadienį sušaukė nenumatytą posėdį ir pritarė K. Navicko atsakymams. Toks elgesys supykdė opozicijos atstovus.