Esą buvo pažeistas SSRS įstatymas dėl sąjunginės respublikos išstojimo iš SSRS klausimų sprendimo tvarkos. Nes Lietuvos Respublika nesurengė referendumo dėl išstojimo ir nenustatė pereinamojo laikotarpio visiems ginčytiniems klausimams apsvarstyti.

Lietuvos ekspertai sako, kad tai rodo Rusijos politikų impotenciją, bet profesorius Vytautas Landsbergis naujienų portalui 15min.lt teigia, kad tai gali būti signalas, kad Rusija planuoja Lietuvos užpuolimą.

Buvęs Konstitucinio teismo pirmininkas Dainius Žalimas LNK sakė, kad net jei pasiūlytas įstatymas būtų priimtas, jis neturėtų jokios galios.

„Matote, jeigu net jis būtų priimtas, jis neturėtų jokios galios tarptautinės teisės požiūriu. Kadangi valstybės pripažinimas kaip toks yra neatšaukiamas.

Dabar kalbant apie tuos motyvus, kurie nurodyti, tarptautinės teisės aktui yra visiškai nesvarbu, ką apie tai sako nebegaliojanti Sovietų sąjungos Konstitucija“, – kalbėjo D. Žalimas.

Komentuodamas šį pasiūlymą Rusijos Dūmoje, pašnekovas dar pabrėžė vieną akcentą.

„Šiaip Rusija yra Lietuvą pripažinusi netgi ne šito Sovietų sąjungos valstybės tarybos nutarimo pagrindu, bet 1991 metų liepos 29 dienos sutarties dėl tarpvalstybinių santykių pagrindų pagrindu. Ten pirmasis straipsnis yra neriboto galiojimo, neatšaukiamas, net jei sutartis būtų nutraukta, tarkime, Rusijos iniciatyva, kas techniškai yra įmanoma, tai vis tiek tas pirmasis straipsnis liktų galioti“, – tikino D. Žalimas.

Buvęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pasiūlymą įvertino kaip visiškai depresiją.

„Čia yra visiška depresija politiniam elitui, kurie dar įsivaizduoja, kad diktuoja kažkokias sąlygas. Komentuoti tokių išpuolių nėra prasmės. Yra politikų, kurių vieta yra zoologijos sode principe, o ne rimtoje politinėje arenoje. Todėl apie juos kalbėti ir komentuoti nematau prasmės“, – LNK kalbėjo L. Linkevičius.

Pagal Rusijos deputato teikiamą pasiūlymą, Rusijos Valstybės Dūma turėtų atšaukti Sovietų Sąjungos valstybės tarybos 1991 metais rugsėjo 6 dieną priimtą nutarimą „Dėl Lietuvos Respublikos nepriklausomybės pripažinimo“.

Delfi primena, kad Lietuvos Aukščiausioji Taryba–Atkuriamasis Seimas 1990 metų kovo 11 dieną priėmė nutarimą dėl nepriklausomos valstybės atkūrimo.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: